A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2018. június - A család kicsi kincse

A család kicsi kincse
 
 A család kicsi kincse</div>
					<div>
						(2006) on IMDb
DVD 670

Egy ütött kopott okkersárga Volkswagen busz rója az utat a napfényes Kalifornia felé. Mögötte egy család céltudatos tagjai loholnak. A vezető nem tud lassítani, mert akkor újra lefulladnak, így a hátsó ülésen ülő nagypapa rántja be a pereputtyot az autóba. Többszöri visszatérő kép ez Jonathan Dayton és Valerie Faris rendezők két Oscar díjat nyert (Alan Arkin a legjobb férfi mellékszereplő és Michael Arndt a legjobb eredeti forgatókönyv) filmjében, a 2006-ban bemutatott A család kicsi kincsében. 
 
A bájos és szerethető Olive (Abigail Breslin) családja nem mondható átlagosnak. Az apja (Greg Kinnear) egy sikertelen karriertanácsadó, aki kidolgozott egy 9 lépéses motivációs módszert a győztessé váláshoz, s ennek publikálásától reméli saját életének változását is. A pilóta karrierről álmodozó tinédzser bátyja (Paul Dano) Nietzsche tanait követve 9 hónapja némasági fogadalmat tett. Az idősek otthonából is kirúgott nagyapja (Alan Arkin) állandóan vidám és szókimondó, ami viszont az erős kábítószer-függőségének tudható be. A legjobb Proust szakértőnek titulált, meleg, irodalomtanár nagybátyja (Steve Carell) folyamatos csalódásai és az egyik fiútanítványának sikertelen elcsábítása után öngyilkossági kísérletet követ el. A kislány anyja (Toni Collette) pedig mindezek összhatása miatt szinte már az idegösszeomlás szélén áll. A sors úgy hozza, hogy a bogaras családtagoknak néhány napot közösen kell eltölteniük egy kisbuszban, útban Kalifornia felé, hogy a duci és szemüveges Olive részt vehessen A család kicsi kincse elnevezésű tehetségkutatóval kombinált gyerekszépségversenyen.

Ez az út pedig egymás után hozza elő a karakterek egyéni sorsát, a régóta megbújó konfliktusokat, a különböző humoros és drámai helyzeteket, hogy végül a közös cél elérésének érdekében együtt összefogva, újra közel hozza egymáshoz a család összes tagját.

A film végére kiderül, hogy mi is az igazi „család kicsi kincse”. Az a láthatatlan összetartó erő és szeretet, ami képes működtetni egy családot, valamint azok a hétköznapi pillanatok és csodák, amikor a számodra legfontosabb emberek elismernek.  

 

A film a szélsőséges jellemek kifigurázása mellett görbe tükröt tart az amerikai társadalomnak, a tini szépségideálnak, a fogyasztási szokásoknak, a családi rendszernek, valamint a gyermeknevelésnek is.

A család kicsi kincse szatirikus pillanatokban és kidolgozott jellemekben gazdag, szívhez szóló, szórakoztató és életigenlő road movie, drámai elemekkel fűszerezve, amely igazán maradandó filmélményt tartogat.

 

Ajánlja: Boros Ferenc
  


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap