Vakbarát változat |
Betűméret

„…talán még akadna valaki, aki emlékezne rám” | kamarakiállítás

BDK, 1. emeleti hírlapolvasó

 „…talán még akadna valaki, aki emlékezne rám” : Válogatás szombathelyi Derkovits- emlékekből címmel kamarakiállítás nyílt a Berzsenyi Dániel Könyvtárban. A tárlat fényképek, újságcikkek, aprónyomtatványok, plakátok és könyvek segítségével mutatja be Derkovits Gyula Kossuth-díjas festő- és grafikusművész életét és helyi kultuszának ápolását.

Derkovits Gyula 1894. április 13-án született Szombathelyen. Tehetsége korán megmutatkozott: édesapja asztalosműhelyében dolgozott inasként, viszont munka után, esténként és vasárnap folyton rajzolt és festett. Szombathelyi évei alatt nem részesült művészeti képzésben, így önképzés útján fejlesztette tehetségét. Az ifjú festőművész munkáiért első alkalommal 1912-ben Wolf Samu vászonkereskedő és Mayer Jakab kalapos fizetett tiszteletdíjat. 1914-ben katonai szolgálatra jelentkezett, majd a frontra vezényelték. Szülővárosába többé nem tért vissza, ugyanakkor felesége, Derkovits Gyuláné visszaemlékezésében olvashatjuk, hogy szeretett volna Szombathelyen bemutatkozni: „Egyszer majd elviszlek Szombathelyre – mondotta – és megmutatom neked, milyen más a Gyöngyös meg a kis Perint, mint a Duna. Azok ott megnyugtatnak. Jó a partjukon sétálni. Szeretnék egyszer egy kollektív kiállítást rendezni a Kulturházban. Így mutatkoznék be – talán még akadna valaki, aki emlékezne rám.” (Szabad Vasmegye, 1948. febr. 13.)

A tárlókban helyet kaptak a festőművész emlékkiállításairól szóló írások, kiállítási katalógusok és meghívók, az 1994-ben megrendezett emlékév programja, valamint a tiszteletére emelt köztéri alkotásokat, az emlékházát és a Derkovits Képzőművészeti Kör (korábban Derkovits Gyula Képzőművészeti Szabadiskola) munkáját bemutató fényképek és publikációk is. Megtekinthetők továbbá a nevét viselő, illetve emlékét őrző épületeket, intézményeket reprezentáló fotók és sajtóközlemények.

A kamarakiállítás 2024. június 10-től 29-ig várja az érdeklődőket a könyvtár 1. emeleti hírlapolvasójában nyitvatartási időben.

2024. június 07.