Vakbarát változat |
Betűméret

Szombathely eltűnt köztéri alkotásai | kamarakiállítás

BDK, 2. emeleti olvasóterem

Szombathely eltűnt köztéri alkotásai címmel nyílt kamarakiállítás a Berzsenyi Dániel Könyvtárban a 93. Ünnepi Könyvhét keretében. A tárlat fényképek és újságcikkek segítségével mutat be több olyan szobrot, emlékművet és emléktáblát, amelyek egykor előkelő helyet foglaltak el a város közterein, de ma már nem láthatók.
 
„Szélviharos, hűvös időben 1608 tűzoltó sereglett össze az Óvásártéren felállított tűzoltó emlékmű körül vasárnap délelőtt, hogy a frontharcosokkal, aggharcosokkal, cserkészekkel és leventékkel együtt tisztességet adjon 1500 vasi tűzoltónak a vasi tűzoltóság világháborús, hatalmas véráldozatának” – olvasható a Vasvármegye 1934. szeptember 4-én megjelent számában. A cikk a tűzoltók hősi emlékművének átadóünnepségéről tudósít, melynek felállítását a Vasvármegyei Tűzoltó Szövetség kezdeményezte. Az „eltűnt” alkotásról fénykép és képeslap is szerepel a tárlaton.

A Vas Népe 1974. szeptember 1-jei lapszáma egy újonnan állított szoborról közöl hosszabb írást. „Berczeller Rezső munkája, az „Anya gyermekével” a Derkovits városrészen, az új óvoda előtti parkban áll. […] Címe pontosan fedi a tartalmat: szép, ifjú anyát ábrázol a szobor, ölében gügyögő csecsemőjével. […] Anyagát tekintve rézdomborítás: szálló-lebegő, könnyed fémlemezek harmonikus együttese tolmácsolja a nézőnek a művész örökemberi mondanivalóját.” A szobor már szintén nem látható, a megyei lap 2007. április 12-én számolt be az alkotás eltulajdonításáról.

A válogatásban helyt kaptak továbbá az egykor Orlay-Fürst Károlynak, Fürst Sándornak és Entzbruder Dezsőnek emelt köztéri alkotások helyismereti dokumentumai, valamint a Március 15. téren 1965-től 1990-ig állt Lenin-szobor felállítását, illetve elbontását reprezentáló fényképek és sajtóközlemények is.

A kamarakiállítás megtekinthető 2022. június 7-től 2023. január 31-ig a könyvtár 2. emeleti olvasótermében.

2022. június 08.