Vakbarát változat |
Betűméret

Életünk 2019. 9-10. szám


 

Tájékoztatásul közöljük, hogy a honlapra feltölthető fájlok méretkorlátozása miatt az Életünk sok-sok képet tartalmazó 2019. 9-10-es számát fejezetekre bontva tudjuk közzé tenni. Kattintson az olvasni kívánt fejezet címére!

• Üdvözlő sorok 1-2 • Előételek 3-10 • Főételek - bevezetés 11-13 • Vasúti Vendéglő 14-19 • Városházi vendéglő 20-21 • Práter 22 • Hungária Szálló 23-24 • Sabária Étterem 25-27 • Pannónia Étterem 28-30 • Deák-Parki Vendéglő 31-32 • Aréna Étterem / Rákóczi-féle vendéglő 33 • Kikaker Bodega 34-35 • Kikaker Fűszer és Csemege 36-37 • Herits-kert 38-39 • Jégverem Vendéglő és Étterem 40-41 Pusztay Étterem, Kámon 42 • Nagyvendéglő 43-45 Vadász Vendéglő 46-47 • Vasmegyei Casinó 48-49 Kovács Szálló 50-53 Nagypityer, Kispityer 54-58 Mátyás Pince 59 Vaosz 60 Gyöngyös Étterem 61-62 Pelikán Kisvendéglő 63 KIOSZK 64-67 Tóvendéglő 68-71 Pásztorcsárda 72 Hotel Claudius 73 Önkiszolgáló Étterem 74-75 Derkovits Étterem 76-77 Helyőrségi Klub 78 Wagner Vendéglő 79 Gyorsbüfék 80 • Köretek 81-94  • Savanyúságok 95-104  • Desszertek 105-122  • Italok 123-136 •

Egy régi fogadó és vendége [1], avagy Könyvtárosok vendégségben

Időről időre az Életünk folyóirat jelentkezik egy-egy gondosan kiválasztott tematikus számmal. E szám létrejöttéhez a Berzsenyi Dániel Könyvtár helyismereti könyvtárosai érkeztek vendégségbe és jó szokáshoz híven, nem üres kézzel. Szétnéztek éléskamrájukban a Savariensia helyismereti gyűjteményében és kifőztek valamit, amit most az olvasó a kezében tart. Ez a lapszám nem kortörténeti dokumentumkén kíván színre lépni, csupán a benne elhelyezett történeti falatkák kóstoltatásával a múltat hivatott megidézni.

Az egyes egységek stílusosan úgy került kialakításra, mintha az olvasó egy étlapot tartana a kezében: Előételek, Főételek, Itallap, Desszertek és Savanyúságok. Ehhez kapcsolódóan válogattunk a szombathelyi helyismereti gyűjteményében teljesen szubjektívan, a teljességre nem törekedve. Terített asztalt kínálva a téma iránt érdeklődő laikusok, de akár kiindulási pontot kereső történészek, helyismereti kutatók számára is. Az 1800-as évektől egészen a rendszerváltásig mutatja be nagy léptékekben Szombathely vendéglátásának trendjeit, fordulópontjait, meghökkentő és helyenként humoros eseményeit.

Egy jól működő háztartás konyhaművészetéhez szükség van igényes, minőségi alapanyagokkal dolgozó beszállítókra is, így kerültünk kapcsolatban Horváth József és Spiegler Tibor helytörténeti kutatókkal, akik saját tudásukat és gyűjteményük ritka „szarvasgombáját” adták a lapszámunk sikerességéhez. Hálásan köszönjük nekik ez úton is!

A lapszám fejezetiben tapasztalható halvány kapcsolódás, ám az egyes egységek önállóan is megállják helyüket, bárhol felüthető, olvasható, nézegethető.

Ráhangolódásképpen pedig fogadják szeretettel Gundel Imre étvágygerjesztő sorait:
„Ha nem is vallják be, sok ember úticéljának megválasztásában – néha döntő mértékben – befolyásol a gasztronómiai élmények viszonylag olcsón történő szerzésének szempontja. Merthogy nemcsak szép tájak vannak és romok, és dómok és sírok és képtárak. Ezenkívül ízelítő prelúdiumok, rövid leves-balladák, ártatlan hal-szonettek, szájban elomló kocsonya-fúgák, bársonyos mártás-akvarellek, ropogós bőrök toccatái, lédús sült-szimfóniák és pecsenye-drámák, cukor-szobrok, parfé-vázák, sajt-mozaikok és gyümölcs-csendéletek, koktél-humoreszkek és bólé-kórusok, kávé-rézkarcok is vannak. Bor-misék, pezsgő-áriák, aszú-költemények és konyak-intarziák. Szárnyaló íz-hegedűversenyek és illat-gobelinek. És ezek is részei az igaz életnek.” [2]

Akik pedig kifőzték:
Alexa Károly directeur de cuisine,
Szalainé Bodor Edit chef (de cuisine) és
Spiegler-Kutasi Nikoletta commis de Cuisine.


[1] Krúdy Gyula: Előhang egy kispörkölthöz. Bp.: Osiris, 2000. p. 113.
[2] Gundel Imre: Gasztronómiáról és Gundelekről. Bp.: Mezőgazdasági Kiadó, 1987. p.12.