Vakbarát változat |
Betűméret

Stephen, Le: A táplálkozás százmillió éves története

A vietnámi-kanadai biológiai antropológus szerző olvasmányos módon mutatja be, hogy az emberek százmillió éves fejlődésük során milyen táplálékból nyerték ki a fennmaradáshoz szükséges energiát. Könyvében a kutató úti élményeinek elbeszélése közben tárja fel a távol-keleti, az afrikai, az európai és az amerikai konyha és életmód jellemzőit. A könyv középpontjában a civilizációs betegségek okainak feltárása áll, Stephen Le rávilágít, hogy milyen sok területen élünk alapvetően elhibázott stratégiák szerint. Ezek egyike abban keresendő, hogy nem vesszük figyelembe, őseink hogyan éltek, vagy csak népszerű, de olykor annál károsabb diéták reklámjainak és ígéreteinek ülünk föl. A mozgás egyike az alapvető szükségleteknek, ám a modern életmódnak megfelelően az ülés lett az alapvető munkaállapot, melyet – ha „egészségesen” élünk – viszonylag rövid időre szakítunk meg, amikor fokozottabban vesszük igénybe testünket: futás, úszás, fitness stb. Míg azt látjuk, hogy őseink átlagosan napi 14-20 km-t gyalogoltak, nem rohangáltak, vagy ugráltak ész nélkül, hanem folyamatosan mentek. A séta olyan hormonokat termel, melyek a cukorbetegség megelőzése szempontjából elengedhetetlenek. A könyvben felmerül emellett a rovarevés élettani és gazdasági oldala és lehetőségei, a gyümölcsök fogyasztásának mítosza, a zöldségek megkerülhetetlen szerepe, valamint a húsok és zsírok evésének tiltása és propagálása egyaránt. A könyv egy útikönyv, egy monográfia és egy életmód-tanácsadó kötet minden előnyét magában foglalja, szórakoztató és ismeretterjesztő mű. A könyv végén jegyzetek, valamint egy igen gazdag irodalomlista található. / Forrás: www.kello.hu

Jelzet: 930 L 40
 

2021. szeptember 08.