A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Vasi Szemle

Vasi Szemle
 
Vas megye és Szombathely város tudományos és kulturális folyóiratát 1933-ban alapította a Vasvármegyei Múzeumok Barátainak Egyesülete. Az alapítás évében Folia Sabariensia néven jelent meg az időszaki kiadvány, a második évfolyamtól már olvasható a ma is ismert Vasi Szemle elnevezés is. (A negyedik évfolyamtól már csak az utóbbi címmel adták ki). 1940-1944 között Dunántúli Szemle címen látott napvilágot. Az indulástól 1944-ig Pável Ágoston szerkesztette a lapot. Több év szünet után 1958-tól jelentették meg újra eleinte évi két, majd 1964-től évi négy számmal a Vas Megyei Tanács gondozásában. 1997-től már kéthavonta kerül az olvasók kezébe. Jelenlegi kiadója a Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum.

Az időszaki kiadvány egy adott tudományágtól függetlenül közöl tanulmányokat, recenziókat, esszéket, vitacikkeket, interjúkat. Küldetésének értelmében a honismereti tárgyú írások kapnak benne hangsúlyos szerepet. Időről időre egy adott témának vagy témakörnek szentelt tematikus számokkal jelenik meg. A 2010-es években állandó rovatai közé tartozik a Magyar Nyugat, a Könyvszemle és a Krónika, az időszakosan megjelenők közé pedig a Műhely, az Arcképcsarnok, a Múltnak kútja, a Közép-Európa, a Forrás és a Természet rendje is.


 
A Vasi Szemle legutóbbi, 2019. 2. számában ismertetést olvashatunk Kuglics Gábor A Püspökmolnári Önkéntes Tűzoltó Egyesület 130 éve című könyvéről. Kovács Eszter Katalin egy úriszéki per részleteit tárja elénk Vép mezőváros 19. századi történetéből. A Műhely rovatban Ilon Gábor régész mutatja be a velemi Kern István magángyűjteményében megtalálható vajformákat, míg a 20. századi és kortárs képzőművészetben előforduló Vas megyei Szűz Mária-ábrázolásokról Tóth Csaba Munkácsy-díjas festőművész publikál.
http://www.vasiszemle.hu/ címen megtalálható az 1999 óta megjelent lapszámok digitalizált változata, valamint a könyvtárból elérhető az Arcanum adatbázis, amelyen az időszaki kiadvány összes száma olvasható.
(https://adtplus.arcanum.hu/hu/collection/MTA_DunantuliSzemle/)

Ajánlja: Molnár Andrea


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap