A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum és oldaltérkép Kapcsolatfelvétel
Katalógusok
WEB OPAC
Válogatások
Tematikus ajánlók
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Tematikus ajánlók
A megbízható egészségügyi információk internetes kalauza
KÖNYVTÁR, INTERNET, EGÉSZSÉG
A megbízható egészségügyi információk internetes kalauza
INTERNET FIESTA 2018
 

Minőségi elvek a biztonságos internetezésért
Számos internetes kutatás és felmérés alátámasztja a tényt, hogy a legtöbbször egészségünkkel kapcsolatos információk kinyerése végett lépünk fel a világhálóra, és bár tudvalevő, hogy a Google mindentudó jó barátunk, azért nem árt az óvatosság.
Az Európai Tanács kezdeményezésére számos szervezet bevonásával kialakították az Egészséggel kapcsolatos honlapok minőségi kritérium rendszerét, mely hat fő pontban gyűjti össze azokat a tulajdonságokat, melyek megléte garantálja a rajta közölt adatok hitelességét.

Átláthatóság A fenntartó, készítő megjelölése.
A webhely fenntartásának oka és célja.
Pontos célközönség meghatározása
A webhely fenntartását finanszírozó források.
Szerzőiség A webhelyen megjelenő tartalmak pontos forrásmegjelölése.
Az adatok védelme A webhely fenntartójának biztosítania kell a felhasználók személyes adatainak védelmét, láthatatlanságát.
Az adatok frissítése és érvényessége A honlapnak közölnie kell a frissítés gyakoriságát és a legutóbbi frissítés dátumát is.
Számonkérhetőség A felhasználók számára biztosítania kell a visszacsatolás lehetőségét.
A partnereknél megjelenő tartalmakért is vállalni kell a felelősséget.
Elérhetőség Biztosítania kell a fizikai elérhetőséget és megtalálhatóságot, továbbá a webhely tartalmának kereshetőségét, olvashatóságát és használhatóságát.

KERÜLJÜK AZ OLYAN OLDALAKAT, AMELYEK:
  • kéretlen, villódzó reklámokat tartalmaznak
  • erőszakos, háttérben futó alkalmazásokat futtatnak
  • megosztásra buzdítanak
  • gyógyíthatatlan betegségekre megoldást kínáló címet tartalmaznak
 
TEMATIKUS PORTÁLOK

WEBBeteg.hu – Orvosoktól betegeknek, hitelesen
http://www.webbeteg.hu/
Magyarország legnagyobb és szakorvosok által is ajánlott egészségügyi portálja. A WEBBeteg portál célja, hogy hiteles, szakmai háttérrel megerősített platformon kezelje az egészségügyi problémákkal küzdő internetezők problémáit, továbbá segítsen az egészségtudatos életforma kialakításában és fenntartásában, valamint biztonságos kommunikációs fórumot teremtsen orvos és betege számára. Az oldalon megtalálhatók  orvosszakmai tartalmaknak minősülő  cikkek is. Regisztrációval személyes kórlapot vezethetünk, laboreredményeinket ki tudjuk elemezni, hozzászólhatunk a fórumok, blogok témáihoz, hírlevelet kaphatunk az általunk megjelölt érdeklődési köröknek megfelelően. Az oldal további erőssége a Beteg Klub, ahol gyakori betegségekről – diabétesz, étel-intolarencia stb. - valós helyzetekben született, őszinte vallomásokat, gyakorlati tanácsokat olvashatunk.

InforMed.hu – Orvosi és életmód portál
http://www.informed.hu/
Folyamatosan frissített, szerkesztett portál, ahol a beteg kérdez és az orvos válaszol. A két legfontosabb menüpont az „Orvos válaszol” és a „Betegségek”, ahol megtalálhatjuk a keresett betegséggel kapcsolatos részletes, átfogó információkat. A honlap segít az egészségtudatos életmód kialakításában, a betegségek megelőzésében. Az Életmód menüpont legördítésével számos lehetőség kínálkozik pl.: a Babanapló, mely végigviszi az olvasót a gyermek testi, lelki, szociális fejlődésének szakaszain, a hivatkozott szakirodalmi forrásokat is megjelölve.

Házipatika.com
https://www.hazipatika.com/
Az oldal célja, hogy friss, hiteles információkat juttasson el a betegségekről, egészséget érintő kérdésekről olvasóinak. Az oldalon található betegséglexikon, gyógyszerkereső, laboreredmény-értelmező. Az egészséges életmódhoz szükséges recepteknél az egy adagra jutó szénhidráttartalom is fel van tüntetve. Az oldal kommunikációs felület is egyben, így szakembereknek tehetjük fel egészségügyi állapotunkat érintő kérdéseinket.

KamaszPanasz.hu – Kamaszokról, kamaszoktól, kamaszoknak
http://www.kamaszpanasz.hu/
A tapasztalatok azt bizonyítják, hogy a fiatalabb korosztály szívesen keres válaszokat az egészségével felmerülő kérdésekre. A webhely árulkodó címe arra utal, hogy ezen az oldalon szakemberek (szakorvosok, pszichológusok, pedagógusok), és persze az érintett közösség képviselőinek tolmácsolásában kerülhetünk közelebb a kamaszok világához, és azon belül is az őket gyakran érintő egészségügyi témákhoz, mint a stressz, az alkoholfogyasztás, az első szex és velejárói stb. A honlap telis-tele van hasznos információkkal, komplett háttéranyagokkal.

 
 
BLOGOK

MedIQhttp://mediq.blog.hu/ Dr. Meskó Bertalan PhD orvosi jövőkutató blogja. Fő kutatási területe az egészségügy és a digitális technológiák.

ENThousehttp://enthouse.hu/ A blog kettős célt szolgál – szakmai témákban kíván hozzájárulni az orvoskollégák tapasztalatszerzéséhez, másrészt a betegek korszerű, hiteles tájékoztatásához, felvilágosításához.

Védőoltás bloghttp://vedooltas.blog.hu/ – A védőoltásoknak köszönhetjük, hogy egyes betegségeket ma már csak tankönyvekből ismerünk. A blog célja, hogy a lakosság minél szélesebb körében elterjedjen a védőoltások hasznosságáról kialakult nézet, másrészt az egyes védőoltások hatásáról nyújt részletes szakmai információkat.

 
 
KÖZÉRDEKŰ INFORMÁCIÓK

EESZT Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér https://www.eeszt.gov.hu/hu/bejelentkezes
A rendszer lakossági felületének használatához ügyfélkapu regisztráció szükséges, és a TAJ szám megadásával megtekinthetőek az egészségügyi ellátásunkkal kapcsolatos információk, receptek, orvosi vizsgálatok naplózása, beutalók, laborvizsgálatok eredménye. A rendszer előnyei: a szolgáltatók számára egy helyen elérhetőek a korábbi vizsgálatok eredményei, így gyorsabban felállítható a diagnózis. Nem csúszunk le a szűrővizsgálatokról. Nem felejtjük el kiváltani a recepteket. Hagyományos papír recept nélkül, személyi igazolvány és TAJ kártya felmutatásával kiválthatóak a saját nevünkre kiállított receptek.

ÁNTSZ – https://www.antsz.hu/ A friss és releváns információk a kiemelt dobozokban találhatóak meg: Influenza, Kórházi látogatási tilalom, Levegő Minőség, Oltásbiztonság, Közétkeztetés.

Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő – http://www.neak.gov.hu/
A Lakosságnak menüpont alatt hasznos információkra lelhetünk, például a gyógyszerekről, gyógyászati segédeszközökről, gyógyfürdőkről, anyatej- és tápszerellátásról. Ügyfélkapu regisztrációval az oldalon keresztül elektronikusan is elindíthatjuk ügyintézésünket.

 
 
LINKGYŰJTEMÉNY

EgészségFigyelő – http://www.egeszsegfigyelo.hu/
A Magyarország egészségügyi gyűjtőoldalának lényege az itt elhelyezett linkgyűjtemény, amely felöleli az egészségügyet érintő hazai és részben nemzetközi oldalakat. A Betegségek menüpont kiválasztásával a nekünk releváns kórképekről olvashatunk friss híreket az összegyűjtött portálokról.

 
 
TELEFONOS APP-OK A GOOGLE PLAY ÁRUHÁZBÓL

Drink Water Every Day – Gyakran előfordul, hogy nem iszunk elegendő folyadékot. Ez a Google Play áruházból letölthető applikáció nyomon követi a vízivási szokásainkat és emlékeztet, ha elfelejtünk eleget inni.

Egészség GPS – Ha hirtelen kórházra, gyógyszertárra van szükségünk, az app segítségével megtalálhatjuk a hozzánk legközelebb eső intézményt.

Életmódváltók – Az applikáción elérhető személyes életmódprogram alapján hónapok alatt változtathatunk életvitelünkön és egy egészségesebb, teljesebb életet élhetünk. Napi étrendet, mozgás tanácsokat, BMI kalkulátort, szénhidrát és kalória kalkulátort is tartalmaz.

Házipatika Betegséglexikon – Már telefonon is elérhető a szakértők által összeállított, folyamatosan bővülő adatbázis.

 
 
YOUTUBE CSATORNÁK

NosSalty Egészség csatorna – Egészséges receptek, fittvideók

HáziPatika.com – Betegségről, egészségről gyógyult betegektől, orvosoktól, gyógyszerészektől.

Eszel, edzel, jól leszel! – Egy cukorbeteg gyakorlati tanácsai, hogy éljük meg a cukorbetegséget az egészséges életmódhoz vezető úton. 

 
 
Felhasznált irodalom
  • Balkányi László: Az egészséggel, egészségüggyel kapcsolatos web-helyek minőségi kritériumai. In: Interdiszciplináris Magyar Egészségügy (később: IME), 2003. 7. sz. 37-40. p.
  • Komlóssy Vera : Az internetes megjelenések szabályozásának vizsgálata a magyarországi egészséggel kapcsolatos tartalmú weboldalakon In: IME, 2005. 7. sz. 45-46. p.
  • Schmidt Judit : Az internet szerepe az egészségmegőrzésben. In: Élet és Tudomány, 2015. 14. sz. 430-431. p.
  • E-kommando – Egészségről hitelesen webes forrás:
  • https://e-kommando.hu/ Letöltés dátuma: 2018.02.23.
 
Összeállította: Spiegler-Kutasi Nikoletta  
   
 

részletek>>>
Képregények felnőtteknek

   


Képregények felnőtteknek
    Részletek Paul Karasik Tükörváros és Marjane Satrapi Persepolis képregényéből.
     
   
A világ számos országában felnőttek milliói rajonganak a képregényekért. Hazánkban elsősorban a képregények célcsoportjának a gyerekeket gondoljuk, pedig már egyre több felnőtteknek szóló igényes alkotás jelenik meg magyarul is.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár idén először teret adott egy képregénybörzének (I. Szombathelyi Képregény Bazár). Ennek során több új képregény került gyűjteményünkbe, ezekből szeretnénk néhányra felhívni a figyelmet.
A legfrissebb szerzeményeink között szerepel például a cseh Lucie Lomová Lőttek az előadásnak című műve, amely klasszikus krimi. A nyomozó páros egy idősebb házaspár, Oulibský felügyelő és színikritikus felesége, Dita. A bűntény egy színpadi előadás közben történik: a csavaros történet gördülékenyen bontakozik ki előttünk az egyszerű rajzú képkockákon. (Az ekultura ajánlója.)
Másik érdekesség Paul Auster regényének, a New York trilógának (A 97) első fejezetéből (Üvegváros) készült adaptáció, a Tükörváros. Jól hozza a regény sötét, groteszk, abszurd hangulatát. (Az ekultura ajánlója.)
A képregények megtalálhatók az 1. emeleti könyvkiválasztó térben és a gyermekkönyvtárban egyaránt.
     
   
A képregényalbum (angolul: graphic novel) a képregények egy típusa. Eredeti angol elnevezése; a „rajzolt regény” arra utal, hogy az általa feldolgozott történet jóval hosszabb és összetettebb, mint a más, füzetek formájában megjelenő képregényeké.
       
  A képregényről szóló szakirodalom:  
    KORCSMÁROS Péter: Mesélő ceruza. Korcsmáros Pál, a képregény mestere.
Bp. Képes Kiadó, 2015. 298 p.  
760 K 70
    BAYER Antal: Az adaptáció kísértése. Irodalom és képregény.
Bp. Nero Blanco Comix, 2013. 52 p.
810 B 42
    VARRÓ Attila: Kult-comics. Válogatott képregényes írások.
Bp. Mozinet Könyvek, 2007. 249 p. 
810 V 51
    Comics szocialista álruhában. Nyíregyháza. Kertész Ny. és K., 2007. 319 p.  930 K 42
       
  Képregények:   
  EISNER, Will: Az összeesküvés. Cion bölcseinek jegyzőkönyve.
Bp. Ulpius-ház, 2005. 148 p. 
323 E 33
  ANDREAS, Joel: Háborúfüggők. Miért nem tud az USA kiszállni a fegyverkezésből?
Bp. Független Média Kiadó, 2005. 79 p.
355 A 60
  TYPEX: Rembrand. Bp. Libri, 2014. 238 p. 750 T 99
  Kafka másképp. Bp. Edge, 2004. 177 p. 830 M 19
  A képregény felfedezése. Bp. Nyitott Könyvműhely, 2007. 223 p.  930 M 49
  ADAMS, Scott: Ha már a testbeszéd sem működik.
Bp. Nyitott Könyvműhely, 2008. 127 p.
A 21
  BAYER Antal: Buborékhámozó 4. Bp. Nero Blanco Comix, 2015. 44 p. B 42
  BURTON, Ryan: Female force - Stephenie Meyer.
Szeged. Könyvmolyképző Kiadó, 2009. 40 p.
B 97
  BUZATTI, Dino: Szerelem utolsó látásra. Képes poéma.
Bp. Nyitott Könyv, 2005. 222 p.
B 97
  CIUBOTARIU, Alexandru: Én története. Bp. Roham, 2009. 23 p. C 22
  CSORDÁS Dániel: Nocturne. Az éjszakai látogató.
Bp. Nyitott Könyvműhely, 2008. 102 p.
C 82
  CSERKUTI Dávid szerk.: Épregény. Bp. Nero Blanco Comix, 2015. 80 p. E 64
  FRITZ Zoltán: 24 óra. Tiszavirágzás. Bp. Képes Kiadó, 2013. 24 p. F 94
  GRÓF Balázs: Képregények. Bp. Nyitott Könyv, 2005. 189 p. G 66
  HADERER, Gerhard: Jesszus! Bp. Orlando Stúdió, 2002. 39 p. H 10
  KARASIK, Paul: Tükörváros. Bp. Míves Cég Kiadó, 2006. 138 p.  K 17
  KATIN, Miriam: Történetek képekben és szavakban.
Bp. Képes Kiadó, 2011. 44 p.
K 24
  KORCSMÁROS Pál: A nyomorultak. Bp. Képes Kiadó, 2008. 70 p. K 70
  LADA, Josef: Svejk a derék katona. Bp. Ciceró, 2003. 183 p. L 13
  LAKATOS István: Lencsilány. Bp. Nyitott Könyvműhely, 2010. 51 p.  L 16
  LANGE, Henrik: 90 klasszikus könyv türelmetlen olvasóknak.
Bp. Athenaeum, 2009. 190 p. 
L 24
  LARMOLA, Kivi: Úton. Bp. Nero Blanco Comix, 2016. 46 p.  L 28
  LOMOVÁ, Lucie: Lőttek az előadásnak. Bp. Nero Blanco Comix, 2015. 81 p. L 77
  ORAVECZ Gergely: Blossza. 123 napi comic strip.
Bp. Nero Blanco Comix, 2015. 67 p.
O 42
  RIVIERE, Francois: Tíz kicsi néger. Bp. Partvonal, 2008. 46 p. R 75
  RIVIERE, Francois: Halál a Níluson. Bp. Partvonal, 2008. 46 p. R 75 
  RIVIERE, Francois: Gyilkosság Mezopotámiában. Bp. Partvonal, 2008. 47 p.  R 75
  RIVIERE, Francois: Gyilkosság az Orient Expressen. Bp. Partvonal, 2008. 47 p. R 75 
  RUIJTERS, Marcel: Inferno. Bp. Nyitott Könyvműhely, 2008. 127 p. R 96
  SATRAPI, Marjane: Asszonybeszéd. Bp. Nyitott Könyvműhely, 2010. 140 p. S 23
  SATRAPI, Marjane: Persepolis. Gyerekkorom Iránban.
Bp. Nyitott Könyvműhely, 2007. 159 p.
S 23
  SATRAPI, Marjane: Persepolis. A visszatérés.
Bp. Nyitott Könyvműhely, 2008. 192 p.
S 23
  SPIEGELMAN, Art: Maus. Bp. Ulpius-ház, 2005. 296 p. S 84
  SÜLI Andrea: Kanon. Bp. Képes Kiadó, 2009. 27 p. S 99
  VASS Róbert: Különös, idegen nyelven. Gyűjtemény 2004-2012.
Bp. Nero Blanco Comix, 2016. 48 p.
V 59
  WILLINGHAM, Bill: Fabulák. Legendák száműzetésben.
Bp. Képes Kiadó, 2008. 112 p.
W 75
  ZOGRAF, Aleksandar: Pszichonauta. Látomások a Balkánról.
Bp. Nyitott Könyv, 2006. 143 p.
Z 57
       
Az ajánlóban szereplő könyvek kölcsönözhetőek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
       
    Összeállította: Waldinger Dóra
       
 
TOVÁBBI TEMATIKUS AJÁNLÓINKAT ITT TALÁLJA!
 
2017. július 29.

részletek>>>
Inspiráció pályaválasztáshoz, álláskereséshez, hatékonyabb munkavégzéshez

INSPIRÁCIÓ
 
pályaválasztáshoz, álláskereséshez,
hatékonyabb munkavégzéshe
z

 

  I. Önismeret – Önfejlesztés – Énmárka építés  
  ALMÁSI Kitti: Bátran ​élni. Félelmeink és gátlásaink leküzdése.
Bp. Kulcslyuk Kiadó, 2015. 275 p.
150 A 45
  DEMARAIS, Ann - White, Valerie: Az első benyomás. Tudd meg, milyennek látnak mások!
Bp. HVG Könyvek, 2008. 250 p.
301 D 45
  DONDERS, Paul Ch.: Kreatív ​élettervezés. Hozzuk ki magunkból a maximumot!
Bp. Harmat Kiadó, 2015. 159 p.
613 D 81
  FREDRICKSON, Barbara: A pozitív érzelmek hatalma. A boldogság evolúciója.
Bp. Akadémiai Kiadó, 2015. 355 p.
150 F 92
  GILBERT, Elizabeth: Big Magic. Kreatív élet, félelem nélkül.
Bp. Partvonal, 2016. 255 p.
613 G 46
  HUFFINGTON, Ariana: Kezdd újra!
Bp. Kossuth Kiadó, 2016. 374 p.
613 H 94
  LÁSZLÓ Móni: Lehetsz kivételes. Az énmárkaépítés alapjai.
Bp. Kossuth, 2015. 121 p.
613 L 32
  PEASE, Allan és Barbara: Kommunikációs ABC mesterfokon. A kapcsolatteremtés művészete.
Bp. Fiesta Kiadó, 2008. 78 p.
301 P 49
  PURKISS, John - ROYSTON-Lee, David: Énmárka. Tedd magad eladhatóvá - az interneten is!
Bp. HVG Könyvek, 2015. 299 p.
613 P 96
  SCHWABEL, Dan: Én 2.0. Építsd online a személyes márkád!
Bp. HVG Könyvek, 2012. 309 p.
613 S 25
     
  II. Álláskeresés – Karriertervezés  
  BOLLES, Richard N.: Karrieriránytű. Álláskeresők és pályamódosítók kézikönyve.
Bp. HVG Könyvek, 2013. 334 p.
331 B 76
  CZIFRA Éva: Életmentő német állásinterjúra készülőknek.
Bp. Czifra Éva, 2015. 263 p.
Zeneműtár
803 C 95 
  CZIFRA Éva: Életmentő angol állásinterjúra készülőknek.
Bp. Czifra Éva, 2010. 219 p.
Zeneműtár
802 C 95
  CSÍKSZENTMIHÁLYI Mihály: Jó üzlet. Vezetés, áramlat és az értelem keresése.
Győr, Lexekon Kiadó, 2009. 236 p.
650 C 67
  DARA Péter - HENCZI Lajos - SZETEI Tibor: Állásvadászat és karriertervezés.
Gyakorlati fortélyok és munkaerő-piaci technikák nem csak pályakezdőknek.
Bp. Perfekt, 2006. 247 p.
658 D 24
  GRANT, Adam M.: Adni és kapni. A siker rejtett dinamikája.
Bp. HVG Könyvek, 2013. 392 p.
613 G 61
  KRZNARIC, Roman: Hogyan találjuk meg a nekünk való munkát?
Bp. HVG Könyvek, 2014. 199 p.
331 K 96 
  SANDBERG, Sheryl: Dobd be magad! Nők több szerepben.
Bp. HVG Könyvek, 2013. 304 p.
301 S 14
  TEMPLAR, Richard: A karrierépítés 100 szabálya.
Bp. Scolar, 2010. 255 p.
650 T 42
     
  III. Hatékonyságnövelés, stresszkezelés  
  ACHOR, Shawn: A boldogság mint versenyelőny.
Hogyan legyünk sikeresek a munkában a pozitív pszichológia eszközeivel?
Bp. HVG Könyvek, 2015. 303 p.
613 A 16
  ALLEN, David: Hatékonyságnövelés stresszmentesen. Bp. HVG Könyvek, 2015. 375 p.  
  BLACK, Anne: Tudatos jelenlét a munkában.
Csökkentsd a stresszt, éld meg a pillanatot, dolgozz örömmel és eredményesen.
Bp. Partvonal Kiadó, 2015. 140 p.
613 B 69
  CHAPMAN, Gary D. – WHITE, Paul E.: A munkahelyi elismerés 5 nyelve.
Útmutató az eredményes, személyre szabott motiváció gyakorlatához.
Bp. Harmat Kiadó, 2015. 225 p.
150 C 16
  HONORÉ, Carl: Slow. A lassúság dicsérete.
Szeged, Lazi Kiadó, 2014. 209 p.           
613 H 79
     
  IV. Hasznos honlapok  
     
  Önéletrajzíráshoz:  
  http://europass.cedefop.europa.eu/hu/documents/curriculum-vitae  
  https://www.profession.hu/oneletrajz  
     
  Pályakezdőknek:  
  http://frissdiplomas.hu/  
  http://jobangel.blog.hu/  
  https://www.profession.hu/cikk/20130508/allaskeresesi-tippek-palyakezdoknek/2653  
     
  Hírek, tippek:  
  http://karrier.lap.hu/  
  http://personalbranding.blog.hu/  
  http://www.hrportal.hu/  
  https://www.profession.hu/allaskeresesi_tanacsok/allaskereses  
     
  Álláshirdetések:  
  http://www.cvonline.hu/   
  http://www.monster.hu/  
  http://www.workania.hu/  
  https://kozigallas.gov.hu/publicsearch.aspx  
  https://www.jobinfo.hu/  
  https://www.jobmonitor.hu/  
  https://www.profession.hu/allasok/  
     
NYOMTATHATÓ VERZIÓÉRT IDE KATTINTS!

Összeállította: Waldinger Dóra
 
2017. május 26.
részletek>>>
Halloween
K Ö N Y V A J Á N L Ó
Klasszikus és modern könyvek

 
Halloween. Ez a tipikusan angolszász ünnep hazánkban is egyre népszerűbb. Az ősi kelta hagyományból mára inkább szórakoztató program lett, aminek keretében a gyerekek és a felnőttek rémisztő jelmezt ölthetnek, és megengedett egymás ijesztgetése.
Rengeteg film szól erről az ünnepről, és több könyv közül választhatunk, ha borzongásra vágyunk. Az alábbi lista ebből nyújt ízelítőt, az ajánlóban szereplő könyvek kölcsönözhetőek a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.
   
I. Vámpírok  
Angolszász rémtörténetek. Vál. Máté J. György. Bp. Pallas, 1988. 131 p. A 62
Benedek Szabolcs: A vérgróf. Bp. Libri, 2012. 478 p. B 49
Grahame-Smith, Seth: Abraham Lincoln a vámpírvadász. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2013. 361 p.  G 61
Harris, Charlain: Inni és élni hagyni. Bp. Ulpius, 2009. 414 p. H 34
Lindqvist, John Ajvide: Hívj be. Szeged, Könyvmolyképző, 2014. 590 p. L 68
Polidori, John: A vámpír. Bp. Dekameron, 2003. 95 p.  P 79
Rice, Anne: Interjú a vámpírral. Szeged, Szukits, 2008. 285 p. R 72
Stoker, Bram: Drakula. Bp. Európa, 2010. 389 p.  S 92
   
II. Boszorkányok  
Dahl, Roald: Boszorkányok. Bp. Magus Design Studio, 2001. 202 p. D 11
Garcia, Kami: Beautiful Creatures – Lenyűgöző teremtmények. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2010. 547 p. G 24
Geary, Debora: Modern boszorkány. Szeged, Maxim Kiadó, 2014. 364 p. G33
Hoffman, Alice: A tizenharmadik boszorkány.  Bp. Geopen, 2007. 415 p. H 73
Hoffman, Alice: Átkozott boszorkák. Bp. Palatinus, 2007. 272 p. H 73
Rees, Celia: Bűbájos Mary. Bp. Orlando, 2003. 284 p. R 46
Updike, John: Az eastwicki boszorkányok. Bp. Európa, 1986. 332 p. U 73
   
III. Szellemek  
Gaiman, Neil: A temető könyve. Bp. Agave, 2014. 277 p. G 16
Hendrix, Gary: Horrorstör. A rémület bútorháza. Bp. GABO, 2015. 236 p. H 60
Hill, Susan: A fekete ruhás nő. Bp. Partvonal, 2011. 175 p. H 70
Nieffenegger, Audrey: A Highgate temető ikrei. Bp. Athenaeum, 2010. 423 p.  N 76
Wilde, Oscar: A canterville-i kísértet és más elbeszélések. Bp. Édesvíz, 1997. 150 p. W 71
Winters, Cat: A fekete madarak árnyékában. Bp. Scolar, 2014. 303 p. W 80
   
IV. Egyéb  
Kelly, Ruth Edna: Halloween. Mindenszentek könyve. Miskolc, Hermit, 2006. 199 p. 398 K 33
Massenkeil, A. - Panesar, P.: Halloween. Bp. Cser Kiadó, 2008. 32 p. 745 M 39
Schneider, Steven Jay: 101 horrorfilm, amit látnod kell, mielőtt meghalsz. Bp. Gabo Kiadó, 2009. 416 p. 791 Sz 39
Carriger, Gail: Soulless – Lélektelen. Szeged, Könyvmolyképző Kiadó, 2012. 373 p. C 12
Christie, Agatha: Halloween és halál. Bp. Európa, 2010. 310 p. C 20
Gaiman, Neil: Coraline. Bp. Agave Kiadó, 2009. 144 p. G 16
King, Stephen: A ragyogás. Bp. Európa Kiadó, 2014. 500 p.  K 46
Malerman, Josh: Madarak a dobozban. Bp. Fumax, 2015. 261 p. M 24
Parker, Vic: Klasszikus rémtörténetek. Bp. Ventus Libro Kiadó, 2011. 512 p.  K 58
Poe, Edgar Allan: Rémtörténetek. Bp. Európa, 2006. 142 p. P 74
Shelley, Mary: Frankenstein. Bp. Ulpius-ház, 2007. 280 p.  S 54
   
Összeállította: Waldinger Dóra

2016. október 25.
részletek>>>
Bálint - nap

Szerelemmesék
 
Bródy Sándor: Jegyzetek a szerelemről. Bp. Fekete Sas, 2005. 143 p.         B 89
 
Gebhardt Nóra: Életem napsugarai, avagy egy életre szóló szerelem története. Neckenmarkt, United P. C., cop 2012. 56 p.    G 33

Élõk gyönyöre a szerelem. A sokszínû szerelem és erotika a szépirodalomban. Összeáll. Kun János, Kun Jánosné. Debrecen, Arkadas, 2002. 256 p.   E 42

Gressor, Megan: Felejthetetlen szerelmek. Minden idők legnagyobb szerelmi történetei. Bp. Illia, 2005. 296 p.  920 G 64

Gressor, Megan: Mindent a szerelemért. Nagy szerelmek, nagyszerű történetek. Bp. Illa & Co. K., cop. 2006.
296 p.  920 G 64

Háy János: Házasságon innen és túl. Novellák. Bp. Palatinus, 2006. 240 p. H 45

Híres szerelmi történetek. Ady Endre, [et al.] Bp. Ventus Libro, cop. 2006. 431 p.    H 70

Az ismeretlen leány. Magyar írók elbeszélései a szerelemről. Vál. és szerk. Hunyadi Csaba Zsolt. Szeged, Lazi, cop. 2008. 227, [2] p.    I 75

Kardos Éva, D.: A boldogság ára. Bp. Magánkiad., 2008. 196 p.     K 18

Kardos Éva, D.: Szerelem ösvényein. Bp. Papirusz Book, 2005. 134 p.   K18

Kik csókolóznak többet? Magyar írók novellái. Vál. Kõrössi P. József. Bp. Noran, 2003. 225 p.   K 45

Mi a szerelem? Magyar írók novellái a szerelemrõl. Vál. Kõrössi P. József. Bp. Palatinus, 1999. 441 p.    M 63

Molnár Ferenc: A csókok éjszakája. Szeged Lazi, cop. 2007. 182, [3] p.   M 79

A nő, akiért szenvedünk. Világhírű szerelmestörténetek. Vál., szerk. Veress István. Bp. Arion, 2006. 232 p.       N88

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők. Magyar irodalmi szerelmeskönyv. Bp. Corvina, 2012. 129 p.  894 N 91

Nyáry Krisztián: Így szerettek ők 2. Újabb irodalmi szerelmeskönyv. Bp. Corvina, cop. 2013. 163 p.   894 N
91/2

Réti G. Péter: A kód neve: szerelem. Mesék felnőtteknek. Bp. Hungarovox, 2011. 100 p.         R 61

Stendhal: A szerelemről. Pozsony, Kalligram, 2000. 379, [5] p.   S 90

Szabó Magda: Liber Mortis. Naplók 1982. május 25.-1990. február 27. Bp. Európa, 2011. 641 p.       Sz 19

A szerelem lexikona. Magyar írók novellái a szerelemrõl. Gyűjt., összeáll. Kőrössy P. József. Bp. Noran Libro, 2009. 398 p.   Sz 73

Szerelmi történetek. Szerk. Hitseker Mária. Bp. Ventus Libro, 2008. 287 p.   Sz 73

Szívem szívedhez hajolna. 18 szerelmes elbeszélés. Vál. Szele Ágnes. Bp. Sziget, 1997. 303 p.   Sz 85

Tavasztól őszig. 18 szerelmes novella. Vál. Réz Pál. Bp. Sziget Kvk., 2004. 285, [2] p.             T 36
 
 
Versben mondom el…

Csókolj még. Szerelmes szonettek. Vál. Szele Ágnes. Bp. Sziget Kvk., 2001. 54, [5] p.            C 76

Dsida Jenő: A szerelem éneke. Szeged, Lazi, cop. 2003. 136 p.  D 92

Fábián Imre: Mátkám. Nagyvárad, Literator, 2005. 26 p.    F 10

Juhász Gyula: Anna-emlékkönyv. Szerk. Urbán Vilmos. [S. l.] Magánkiad. 2008. 75 p.             J 89

Keresztury Dezső: Szétbogozhatatlan. Válogatott versek a szerelemről, 1930-1995. Zalaegerszeg, József A. Vár. Kvk., 61 [1] p.            K 40

’’Lecsukott szemeden át látom”. Kortárs magyar női szerelmes líra. Szerk. Pálmai Nóra. Bp. Nők a Valódi Esélyegyenlőségért Al., 2005. 183 p.  L 41

Levélbe öltözik a fa. XIV-XVI. századi cseh szerelmes versek. Vál., szerk. Földes Zsuzsanna. Pozsony, Kalligram, 2008. 142 p.  L 62

Mikszáth Kálmán: A százegyedik asszony. Válogatott szerelmes novellák. Horpács, Mikszáth, 2007.
281 p.     M 67

Minek nevezzelek. Száz szerelmes vers magyar klasszikus költőktől. Nyíregyháza, Black & White K., cop. 2003. 176 p. M 69

Száz szerelmes sóhaj. Három évezred európai költészetébõl. Vál. Baranyi Ferenc. Bp. K.u.K. 1996.
128 p.    Sz 39
 
Szenvedély. Latin-amerikai szerelmes versek. Vál. Baranyi Ferenc. Bp. General Press, 2003. 63 p.  Sz 68

Szerelmes versek. Vál. Lator László, Bp. Unikornis, 2001. 371 p.    Sz 73

Szerenád. Magyar költõk szerelmes versei. Bp. Sziget, 2002. 287 p.  Sz 74

Szeress, ha tudsz. Szerk. Döme Barbara. Bp. Garbo K., 2014. 236 p.             Sz 74

Szeretlek, kedvesem. Magyar szerelmes versek. Vál. Baranyi Ferenc. Bp. General Press, 2008. 61 [3] p.          Sz 74

Szeretni tehozzád szegõdtem. 200 magyar szerelmes vers. Vál. Farkas Árpád. Bp. Sziget Kvk., 2007. 335 p.  
Sz 74
 
A szív szonettjei. 100 + 1 tizennégy soros a szerelemrõl. Vál. Baranyai Ferenc. Bp. Ku.K. Kiadó, 1998. 124 p.  Sz 85

Szívem. Szerelmes versek a világ minden égtájáról. Vál. Borbély Sándor. Bp. Móra, 1993. 223 p.    Sz 85

Tested zenéje. Skandináv szerelmes versek. Vál. Baranyi Ferenc.  Bp. General Press, 2004. 63 p.     T 48

Török Sophie kiadatlan szerelmes versei. Szerk. Lengyel Klára. Bp. Éghajlat Kvk., 2006. 253 p.           T 87

Vallomás. Vál. Körmendy Marianna. Bp. General Press, 1995. 79 p.    V 25

Vallomás. Félszáz szerelmes vers. Vál. Veress István. Bp. Sensus, 2003. 110 p.     V 25

Várj reám. Orosz szerelmes versek. Vál. Baranyi Ferenc. Bp. General Press, 1999. 63 p.    V 48

 
Szerelmi posta
 
Beauvoir, Simone de: Amerikai szerelem. Levelek Nelson Algrennek, 1947-1964. Bp. Jaffa, 2009. 613, [2] p.
B 43

Híres szerelmes levelek. A szenvedély üzenete. Összeáll. Ronald Tamplin. Bp. Elektra, 2002. 160 p.   H 70

Óhajtott szép kincsecském! Szerelmes-levelesláda. Vál. és szerk. Szathmáry Éva. Bp. Móra, 1988. 227 p.    O 15

Szerelmes levelek 1526-1944. Vál. Kozocsa Sándor. Bp. Sprinter, 2003. 288 p.          Sz 73
 

Akik még keresik az igazit…

Fein, Ellen – Schneide, Sherrie: Titkos szabályok. Hogyan hódítsuk meg a Nagy Õt? 
Kipróbált és jól bevált praktikák. Bp. Tericum, 1999. 235 p.    F 35

Ferris, Stewart: Hogyan csípjünk fel csajokat. Bp. Gulliver, 1999. 125 p.   392 F 53

Mandeville, Amy: Hogyan szedjünk fel pasikat. Bp. Gulliver, 1999. 149 p.   392 M 26

Papillon, Marie: Szerelmi titkok könyve. Páratlan könyv páratlanoknak. Bp. Magyar Könyvklub, 1997. 327 p.
392 P 29

 
Bálint-napi vacsora
 
Allende, Isabel: Aphrodité. Mesék, ételreceptek és egyéb afrodiziákumok. Bp. Geopen, 2006. 358 p. 
A 43
 
Correnti, Pino: Ötezer év szerelmes szakácsmûvészete. Szerelmes receptek innen-onnan. Bp. Helikon, 1993.244 p.   392  C 28

Albertson, Ellen – Albertson, Michael: A csábítás íze. Bp. Media Nox, 2002. 312 p.     641 A 34
 

A szerelem hangjai

Classics for lovers. [CD]     785 C 23 LD 1629

Kormorán: Szerelmes énekek. [CD]    784.32 K 70 LD 2765

Love ballads. [CD]  784.32 L 84 LD 2903/1-2

A nő tizenhét árnyalata. Novellák, versek arról, hogy nem a gyengébb nem a gyengébb. Bp. Kossuth, Mojzer K., cop. 2012. [CD]              N 88 LD 7112

St. Martin: A legszebb szerelmes dalok. [CD]     784.32 S 85 LD 3349

Szerelmes költõk, szerelmes versek. [CD]       Sz 73 LD 3593

Zorán: Hozzám tartozol. Válogatott szerelmes dalok. [CD]        784.32 Sz 95 LD 2559
 

A Bálint-nap története

Nyugaton már évtizedek óta, nálunk csak az utóbbi években terjedt el a szokás, hogy február 14-ét a szerelmesek napjaként ünnepeljük. Jönnek a lopott csókok, apró ajándékok, virágszálak, szép szavak, és minden huncut, kedves dolog, ami még hozzájárul a varázslathoz.

Egyes feltételezések szerint ez a szívmelengetõ ünnep a római kor idején alakult ki. A legenda úgy tartja, hogy Claudius császár uralkodása alatt élt Rómában egy Valentin (magyarul Bálint) nevû pap, aki titokban ifjú szerelmeseket adott össze. Ezzel ellenszegült a császár törvényének, amely átmenetileg megtiltotta a házasságkötéseket. Valentint bebörtönözték, és halálra ítélték. Mialatt börtönben volt, kis cédulákon üzeneteket küldött a barátainak, a következõ feliratokkal: "Ne felejtsétek el Valentint!", "Szeretlek benneteket!". A késõbbi legenda emleget még egy fiatal, vak lányt is, aki a történet szerint a börtönõr gyermeke volt. Valentin megsajnálta, imáival meggyógyította. Kivégzése napján pedig egy levelet küldött a lánynak azzal a felirattal: a te Valentinod...

Egy másik történet úgy meséli, hogy a rómaiak február 14-én tartották a tavasz ünnepét, Luperkusz isten tiszteletére, aki a nyájak és a termés védelmezõje volt. Az ünnep éjjelén a fiatal leányok papírdarabkákra írták a nevüket és beledobálták a cetliket egy korsóba. A legények húztak a cédulákból, és amelyik leány neve szerepelt a papiroson, azzal táncolták át az éjszakát. Elõfordult, hogy a "cédulás" párok egész évben együtt maradtak.

Az idõ múlásával Valentin legendája és Luperkalia ünnepe összefonódott, így Szent Valentinra úgy emlékezünk, mint a szerelmesek védõszentjére.
 
/ Forrás: www.nyugat.hu /
Összeállította:
Molnár Andrea
részletek>>>
Kertészkedés, kertépités

Magyar kerttörténet
 
Fatsar Kristóf: Magyarországi barokk kertművészet. Bp. Helikon, 2008. 277 p.   710 F 28
 
Kertörökségünk. Történeti kertek Magyarországon. Szerk. Szikra Éva. Bp. MNM NÖK, 2011.   710 K 42
 
Stirling János: Magyar reneszánsz kertművészet a XVI-XVII. században. Bp. Szt. István Társ., 2008. 283 p.
710 S 92
 
Történeti kertek. Kertművészet és műemlék-védelem. Szerk. Galavics Géza, Bp. Mágus, 2000. 276 p.   710 T 88
 
 
Lépésről lépésre a kertben
 
Bastian, Hans-Werner: Stresszmentes kertészkedés. Öröm és siker a kertben. Pécs, Alexandra, 2010. 256 p.635 B 40
 
Beucher, Patricia: Lusták kertje. Bp. Elektra, 2001. 263 p.   710 B 60
 
Czauner Péter: Az elfuserált kert megmentése. Bp. Cser, 2012. 172 p.   635 C 91
 
Franke, Wolfram: A kert kézikönyve. Átfogó kézikönyv a kertművelés gyakorlatának kérdéseiről. Bp. M-érték, 2007. 557 p.   635 K 41
 
Kertészkedők kézikönyve. Bp. Ventus Libro, 2009. 624 p.   635 K 42
 
Lelkes Lajos: Házikerti kézikönyv. Bp. Mezőgazda, 2000. 460 p.   634 H 47
 
Pötschke, Gärtner: Kerti tanácsadó. Bp. Cser Kiadó, 2002. 352 p.   635 P 89
 
Titkok és ötletek nagyapáink kertjéből. Bp. Readers’s Digest, 2007. 320 p.   635 T 56
 
 
Biokertből bioétek
 
Dowding, Charles: Biokertészkedés a gyakorlatban. Bp. Cser Kiadó, 2010. 140 p.   631 D 86
 
Lavelle, Christine és Michael: A biokertészet enciklopédiája. Bp. Jószöveg Műhely, 2004. 256 p.   635 L 35
 
Lőrincz János: Biozöldség és virágoszlop minden házban. Debrecen, Szerző, 2002. 113 p.   631 L 86
 
Paszternák Ferenc: Biozöldségek termesztése. Bp. Mezőgazda, 2009. 149 p.   635 P 40
 
Székely, Edmond Bordeaux: Ökológiai egészségkert (biokert). A túlélés könyve. Bp. Living Earth-Élő Föld, 2001. 104 p.   631 SZ 47
 
 
Aki a virágot szereti…
 
Atha, Anthony: Edénykertészet. Hasznos tanácsok a virágedények beültetéséhez. Bp. Vince, 2005. 96 p. 
635 A 93
 
Bodor János: Sziklakerti növények. Bp. Mezőgazda, 2009. 93 p.   635 B 72
 
Hagen, Thomas: Viráglexikon. Bp. Cser Kiadó, 2010. 160 p.   635 H 11
 
Hessayon, David Gerald: Virágágyi dísznövények. Bp. Park, 2002. 127 p.   635 H 65
 
Schmidt Gábor: Virágos díszcserjék. Bp. Mezőgazda, 2009. 93 p.   635 S 32
 
Throll-Keller, Angelika: Virágos erkélyek és teraszok. Bp. Sziget Kvk., 2014. 250 p.   635 T 50


Zöldség, gyümölcs, fűszernövény
 
Bastian, Hans-Werner: Friss és egészséges konyhakert. Pécs, Alexandra, 2010. 256 p.   635 B 40
 
Bridgewater, A. & G.: Veteményeskert. Nyíregyháza, Pro-Team, 2010. 80 p.   635 B 89
 
Horváth György: Zöldség- és fűszerkülönlegességek termesztése. Bp. Mezőgazda, 2002. 262 p.   635 H 86
 
Ledó D. Hajnalka: Fedezzük fel! Házikerti zöldségtermesztés egyszerűen, biztonságosan, változatosan. Nyíregyháza, Pro-Book, 2009. 138 p.   635 F 31
 
Megyeri Szabolcs: Gyümölcstermesztés a házikertben. Bp. Cser Kiadó, 2014. 91 p.   634 M 51
 
 
Kerttervezés, kertépítés a gyakorlatban
 
Flehmig, Anja: Árnyékos kertek. Bp. Sziget Kvk., 2009. 62 p.   635 F 64
 
Gavin, Diarmuid: Kerttervezés. 10 feltétel az egyéni kert megalkotásához. Pozsony, Ikar, 2005. 192 p.   710 G 30
 
Grasreiner, Wolfgang: Kertek. A szándéktól a megvalósításig. Bp. Sziget Kvk., 2003. 151 p.   710 G 61
 
Hackstein, Hermann: Vízi kertek lexikona. Szép tervek és szakszerű beültetés. Bp. M-érték, 2007. 298 p.
635 H 10
 
Hackstein, Hermann: Sziklakertek lexikona. Bp. M-érték, 2007. 299 p.   635 H 10
 
Hagen, Peter: Kerítések, védőfalak és sövények. Nyíregyháza, Elektra, 2009. 79 p.   710 H 11
 
Hessayon, David Gerald: Építem a kertem. Bp. Park, 2002. 127 p.   710 H 65
 
Himmelhuber, Peter: Vízikert. Kerttervezés, kerti munka, növényápolás, növényismeret. Bp. Cser Kiadó, 2002.67 p.   710 H 70
 
Leufen-Bohlsen, Beate: Könnyen gondozható csinos kertek. Kaposvár, Holló, 2004. 62 p.   710 L 57
 
Mann, Dirk: Sziklakertek. Bp. Sziget Kvk., 2007. 63 p.   710 M 26
 
Newbury, Tim: A kert nagykönyve. Pécs, Alexandra, 2007. 256 p.   710 N 74
 
Rees, Yvonne: Dísztavak, vízikertek. Kézikönyv kerti tavak tervezéséhez és karbantartásához. Bp. Cser Kiadó, 2005. 148 p.   710 R 46
 
Squire, David: Apró kertek. Hogyan tervezzünk és alakítsunk ki kiskertet? Bp. Vince, 2005. 96 p.   710 S 84
 
Waechter, Dorothée: Szép kertek, Gyors megoldások türelmetleneknek. Bp. M-érték, 2009. 143 p.   710 W 10
 
Willmann, Thorsten: Könnyen fenntartható kertek. Kaposvár, Holló, 2005. 62 p.   635 W 75
 
 
Hasznos honlapok
 
www.balintgazda.hu
 
www.edenkert.hu
 
www.faiskola.hu
 
www.kert-baratok.hu
 
www.kerteszkedes.hu
 
www.kertpont.hu
 
www.szepzold.hu
 
 
 
Magazinok, folyóiratok
 
Kertbarát Magazin   Y 819
 
Kertészet és Szőlészet   Y 31
 
Szép Kertek   Y 849
 
 
 
Összeállította:
Szabó Csilla
BDK Olvasószolgálat
részletek>>>
Kétnyelvű olvasmányok

Angol
 
Alexie, Sherman: Ha azt mondjuk: Phoenix, Arizona = This is what it means to say Phoenix, Arizona + Bass, Rick:  A Disznószemű legendája = The legend of Pig-Eye.Bp.  [2003]. 79 p. (Mai amerikai novellák) 
  A 36
 
Az állatok = Animals. [Bp.] : J.I.T. Lexikon K., cop. 2008. 64 p. (Britannica felfedező könyvek ; 5.)  
  030 B 89/5 Gykvt
 
Állítsátok meg a világot! Ki akarok szállni. Felszabadító idézetek = Stop the world! I want to get off. Bp. cop. 1992. 207 p.  A 43
 
Bates, Herbert Ernest: The frontier = A határ. Bp. 1959. 58 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 55-56.)B 41
 
Bierce, Ambrose Gwinett: The man and the snake = Az ember és a kígyó. Szeged. cop. 2000.  183, [4] p. (Janus könyvek; 3.)  B 63
 
Bunyan, John: Mire tanít a természet : versek fiúknak, lányoknak = Lessons from nature : poems for boys and girls. Cluj. cop. 2001. 100 p.B 96 Gykvt.
 
Byron, George Gordon Byron, Baron: Childe Harold zarándokútja : verses regény = Childe Harold's pilgrimage. Kétnyelvű kiad. Bp. : Hungarovox, 2009. 633 p.    B 99
 
Carroll, Lewis: Alice’s adventures in Wonderland = Alice Csodaországban. Bp. 1996. 223, [3] p. (Kentaur könyvek; 8.)   C 12
 
Catch a bird, and give it me : nursery rhymes = Madarat a kezembe! : angol gyermekversek. Bp. 2008. XVI, 112 p.    C 13 Gykvt
 
Christie, Agatha: A Fülemüle villa: válogatott elbeszélések = Philomel cottage : Selected stories. Bp. 1988. 141 p. (Janus-könyvek)   C 20
 
Crystal garden : an anthology of Canadian contemporary poetry in English  = Kristálykert : kortárs kanadai angol nyelvű költők antológiája.  Bp. 2001. 201 p.  C 32
 
Csitt! Egy fehér lovat hallok közeledni. ... és újra 700 idézet. = Hark! I hear a white horse coming. Bp. 1997. 200 p.Z 21
 
Dahl, Roald: Parson's pleasure : two stories = Jámbor örömök  : két elbeszélés. Bp. 1999. 127 p. (Kétnyelvű olvasmányok)D 11
 
Daniels, Lucy: Keeping Faith = Öreg póni új gazdája. Bp. 2004. 255 p. (A világ legkedvesebb állatai : a pónik ; 1.)  D 20 Gykvt.
 
Daniels, Lucy: Dolphin diaries = Delfin Napló. 1.Into the blue = Kinn a nyílt tengeren. Bp. 2002. 295 p.
    D 20/1 Gykvt
 
Dickens, Charles: The black veil = A fekete fátyol. Bp. 1957. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 15.)  D 64
 
Dickens, Charles: The parish clerk = A falusi tanító. Bp. 1958. 28 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 52.)D 64
 
Doyle, Arthur Conan:  Black Peter  = Fekete Péter .Bp.  2004, cop. 1995.  71 p. (Kisokos könyvek)   D 86
 
Doyle, Arthur Conan:  Sherlock Holmes történetei 1. = Adventures of Sherlock Holmes 1. [Szeged], 2006. 204 p. (Bilingvaport könyvespolc)
   Tart.: Botrány Csehországban = A scandal in Bohemia ; A Vörös Liga = The Red-headed League ; Az elmaradt esküvő = A case of identity D 86/1
 
Doyle, Arthur Conan:  Sherlock Holmes történetei 2. = Adventures of Sherlock Holmes 1. [Szeged]  cop. 2006. 205, [2] p. (Bilingvaport könyvespolc)
   Tart.: The boscombe valley mystery = A Boscombe-völgyi rejtély; The five orange pips = Az öt narancsmag; The man with the twisted lip = A ferdeszájú   D 86/2
 
Doyle, Arthur Conan:  Sherlock Holmes történetei 3. = Adventures of Sherlock Holmes 3. [Szeged] 2007. 207, [2] p. (Bilingvaport könyvespolc)
   Tart.: A kék karbunkulus = The Adventure of the Blue Carbuncle ; A pettyes pánt = The Adventure of the Speckled Band ; A mérnök hüvelykujja = The Adventure of the Engineer’s Thumb  D 86/3
 
Doyle, Arthur Conan:  Sherlock Holmes történetei 4. = Adventures of Sherlock Holmes 1. [Szeged]  cop 2008. 219, [2] p. (Bilingvaport könyvespolc)
   Tart.: The adventure of noble bachelor = A pórul járt vőlegény; The adventure of the beryl coronet = A berillköves fejék; The adventure of tehe Copper Beeches = A Vérbükkös birtok  D 86/4
 
A dozen stories = Tucatnyi történet : angol - magyar fordítási gyakorlatok kezdőknek és középhaladóknak. Miskolc. 2000. 79 p. (Sellő) 802 D 87
 
Egan, Desmond: Válogatott versek = Selected poems. Kaposvár, 2000. 54, 54 p. (Editio plurilingua) 
   E 19
Én = Me. Bp. 2008. 40 p.  (Britannica felfedező könyvek ; 1.)  030 B 89/1 Gykvt
 
Faulkner, William: Barn burning = Gyújtogató. Bp. 1998. 247 p. (Kentaur könyvek; 16.)  F 28
 
Fifteen short stories = Tizenöt elbeszélés. Angol-magyar fordítási gyakorlatok kezdőknek és haladóknak. Miskolc. 1996. 64 p.    802 F 57
 
Fitzgerald, Francis Scott: Curious case of Benjamin Button = Benjamin Button különös élete. [Bp.] : Fapadoskonyv.hu, 2011. 111 p.   F 62
 
Formák = Shapes. [Bp.] cop. 2008. 32 p.(Britannica felfedező könyvek ; 7.)  030 B 89/7Gykvt
 
Forster, Edward Morgan: The road from Colonus = A kolonoszi út. Bp. 1958. 40 . (Kétnyelvű kis könyvtár; 46.)
  F 74
 
Gandhi, Mohandas Karamchand: Gandhi : esszék, aforizmák, idézetek : essays, aphorisms, and quotations. Bp. : General Press, [2008]. 319 p.G 22
 
Gautreaux, Tim: Ugyanaz, ugyanott = Same place, same things = Will you say something, Monsieur Eliot?  [Bp.]  [2003]. 79 p.   (Mai amerikai novellák)    G 30
 
Gibran, Kahlil: A próféta . Bp. 2003, cop. 1993.  176 p.    G 45
 
Ginsberg, Alan:  Kaddish : for Naomi Ginsberg, 1894-1956. Bp. 2005. 107, [2] p. (Kentaur könyvek; 27.)    G 46
 
A hangok = Sounds. [Bp.] cop. 2008. 32 p. (Britannica felfedező könyvek ; 8.)   
  030 B 89/8 Gykvt
 
Hardy, Thomas: Netty Sargent’s copyhold = Netty Sargent birtoka. Bp. 1957. 32 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 22.)  H 31
 
Helyek és emberek = People and places. [Bp.] cop. 2008. 56 p. (Britannica felfedező könyvek ; 3.) 
030 B 89/3 Gykvt   Hemingway, Ernest: The killers = A bérgyilkosok. Bp. 1958. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 38.)  H 60
 
Hemingway, Ernest: Az öreg halász és a tenger = The Old Man and the Sea. Szeged. 1975.  223 p. (Janus könyvek)   H 60
 
Hemingway, Ernest: The undefeated = Aki nem adja meg magát. Bp. 1996. 237 p. (Kentaur könyvek; 1.)H 60
 
Hemingway, Ernest: Valami véget ér: válogatott elbeszélések = The end of something: Selected stories. Bp. 1987. 192 p. (Janus-könyvek)H 60
 
Hepburn, Wintrop Brent: Antikvárius : regény = The antiquary : a novel. [Bp.] 2003. 215, 217 p.   H 60
 
Hughes, Langston: One Friday morning = Egy péntek délelőtt. Bp. 1958. 36 p. (Kétnyelvű kis könyvtrár; 35.)
  H 94
Illyés Gyula: Három kívánság. Ludas Matyi. = The Three Wishes. Matthew the Gooseboy. Bp. Corvina, 1989. 24 p. (Nagyanyáink meséskönyve = Granny’s Storybooks)  [5004014591023]    I 39 Gykvt
 
Jokes in english and hungarian = Viccek angolul és magyarul. Bp. 2002. 89 p. (Kétnyelvű olvasmányok)
802 M 50
 
József Attila: By the Danube : selected poems of Attila József. Bp. 2010. 223 p.J 82
 
Kipling, Rudyard: Gyermekmesék = Just so stories for little children. Bp. [1999]. 163 p.    K 46 Gykvt
 
Kosztolányi Dezső: A gipszangyal = The plaster angel. Biling. ed. [Bp.] cop. 2010. 341, [3] p.  (Kentaur könyvek, ISSN 1416-0315   K 74
 
Lamb, Charles: Hamlet and other tales from Shakespeare = Hamlet és más Shakespeare-mesék. Bp. 2000. 231, [2] p. (Kentaur könyvek; 19.)    L 19 Gykvt.
 
Lamb, Charles: Tales from Shakespeare = Shakespeare mesék. Bp. 1999. 124 p. (Kétnyelvű olvasmányok)
  L 19
 
Lardner, Ring: The love nest = Puha fészek. Bp. 1958. 43 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 25.)   L 28
 
Leaf, Munro: Ferdinánd, a bika. Bp. 1989. 45 p. (Olvass engem két nyelven)   L 40 Gykvt
 
Leaf, Munro: ŰŰMégis jó iskolába járni = Robert Francis Weatherbee. Bp. Móra, 1987. 40 p. (Olvass engem két nyelven)    L 40 Gykvt
 
London, Jack: Keesh, the son of Keesh = Kis fia Kis. Bp. 1957. 34 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 28.)    L 77
 
London, Jack: The white silence : three stories = A fehér csend: három elbeszélés. Bp. 1998. 102 p. (Kétnyelvű olvasmányok) L 77
 
Mark Twain: The five boons of live = Az élet öt adománya. Szeged. cop. 2001. 241, [4] p.  (Janus könyvek ; 4.)
  M 32
Mark Twain: The L-1,000,000 bank-note : three stories = Az egymillió fontos bankjegy : három elbeszélés. Bp. 1997. 117 p. (Kétnyelvű olvasmányok)    M 32
 
Mark Twain: Taming the bicycle = Megszelidítem a kerékpárt. Bp. 1958. 28 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 32.)
  M 32
Maugham, William Somerset: The luncheon = Az ebéd. Bp. 1957. 32 p.(Kétnyelvű kis könyvtár; 8.) M 44
 
Mccullers, Carson: Tha ballad of the Sad Café = A Szomorú Kávéház balladája. Bp. 1978. 191 p. (Janus könyvek)  M 10
 
Mentsd meg a világot, ne csinálj semmit! : 1100 választási idézet = Save the world, do nothing : election quotes. Bp. 2001. 253 p.S 12
 
Menuhin, Yehudi – Hope, Christopher: A király, a macska és a hegedű. Dánielnek, aki hegedül és Dávidnak, aki számol = The king, the cat and the fidle. for Daniel – a violinist and David – an accountant. Bp. Ab Ovo, 1997. 33 p.   M 53 Gykvt
 
Meyer, Conrad Ferdinand: Gustav Adolf page = Gusztáv Adolf apródja. Bp. 1959. 29 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 71.)    M 60
 
Milton, John: Poems = Versek. Bp. 1958. 89 p. (Janus könyvek)    M 68
 
Najmányi László: A száműzött Joyce = The exiled Joyce. Szombathely, [2003]. 109 p.   Hc. 1274
 
Olyan kicsi krumplik vagyunk...= What small potatoes we all are. Bp. 1995. 182 p.O 36
 
Orwell, George: Animal farm : a fairy story = Állatfarm : tündérmese. Bp. : Noran, 2007.  239 p. (Kentaur könyvek, ISSN 1416-0315; 30.)  O 78
  
Osborne, John: Dühöngő ifjúság : Színmű három felvonásban = Look back in anger : A play in three acts. Bp. 1990. 238, [3] p. (Janus könyvek)    O 79
 
Poe, Edgar Allan:  Ismeretlen történetek = Unfamiliar stories. Szeged. 2001. 263, [2] p.    P 74
 
Poe, Edgar Allan: Elfeledett történetek = Forgotten tales. Szeged,  cop. 2005. 291, [4] p.  P 74
 
Poe, Edgar Allan:  Misztikus történetek = Weird tales. Szeged. cop. 2001.  300 p.   P 74
 
Rékai Kati:  The adventures of Mickey, Taggy, Puppo and Cica and how they discover Budapest : a fairy-tale, travel guide = Budapesti csavargások avagy Mickey, Taggy, Puppo, Cica és Lurkó felfedezik Budapestet : mesélő útikönyv Budapestről. Bp. : Telekép K., 2001. [200] p.908 R 53 Gykvt
 
Rémisztő történetek = Horrible stories. Szeged. cop. 2002. 289, [4] p.  R 55
 
Salamon Gábor: Graffiti: your graffiti handbook = A falra írni muszály!. Bp. 1994. 143 p.S 12
 
Salamon Gábor: Ha elhagysz, veled mehetek? : ezer családias idézet = If you leave me, can I come too? : family quotes. Bp.: Cartaphilus, 2001. 237 p.  S12
 
Salamon Gábor: Hány óra van? Úgy érted most?... megint még 700 idézet = „What time is it?” „You mean now?. Bp. 1997. 220 p. S 12
 
Salamon Gábor: Ha volna sonkánk, csinálhatnánk sonkás tojást, ha lenne itthon tojás : [ezernél több idézet az édes életről] : [fejszabadító idézetek]. Pécs : Alexandra, 2006. 270 p.   S 12
 
Shakespeare, William: Hamlet, dán királyfi : tragédia. Bp.1993.  256 p. (Matúra. Klasszikusok; 7.) 
 [angol és magyar nyelven]S 53
 
Shakespeare, William: Hamlet, prince of Denmark = Hamlet, dán királyfi. Bp. 2000. 305 p. (Kétnyelvű olvasmányok) S 53
   
Shakespeare, William: Sonnets = Szonettek 2. kiad. Bp. 2007. 313 p. (Kentaur könyvek)  S 53   
 
Shakespeare, William: The tempest = A vihar. Bp. 1957. 207 p. (Kétnyelvű klasszikusok)S 53
 
Stevenson, Robert Louis: Gyermekkert : Viktória korabeli gyerekversek angol és magyar nyelven. Bp. 2002. 107, [3] p.S 91 Gykvt.
 
Stevenson, Robert Louis: Will o’the Mill = A molnárlegény. Bp. 1979. 245, [3] p. (Janus könyvek)S 91
 
A rút kiskacsa = The ugly duckling. Bp. cop. 1999. [26] p. (Kedvenc meséim) S 92 Gykvt.
 
Szenes Zsuzsa: Házasságunk a Mikivel : [Szenes Zsuzsa rajzos naplója 1951-1952-ből] = Our marriage with Miki : [a diary of drawings from 1951-1952 by Zsuzsa Szenes]. Bp. : 2B Alapítvány ; New York [N. Y.] : McCagg, L., cop. 2003. 45, [2] p.   Sz 60
 
Szerintem ezt a bort már valaki megitta egyszer : [1500 idézet] = I think this wine has been drunk before. Bp. 2003. 367 p.  Sz 74
 
Ugróiskola. Angol mesék = Hopscotch. English stories. Összeáll. és ford. Belley Kinga. Bp. Filum, [2003].  81 p.    U 19 Gykvt
 
Wells, Herbert George: The lost inheritance = Az elveszett örökség. Bp. 1958. 25 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 42.) W 55
 
Wells, Herbert George: The magic shop = A bűvészbolt. Bp. 2000. 205 p. (Kentaur könyvek; 21.) W 55
 
Wells, Herbert George: The stolen body : three stories = Az ellopott test : három elbeszélés. Bp. 2002. 119 p.  (Kétnyelvű olvasmányok) W 55
 
Wilde, Oscar: The Canterville ghost = A canterville-i kisértet. Bp. 2001. 279 p. (Kentaur könyvek; 22.)  W 71
 
Wilde, Oscar: Dorian Gray arcképe = The picture of Dorian Gray. Kétnyelvű kiad. [Bp.] : Fapadoskonyv.hu, 2010. 443 p.  W 71
 
Wilde, Oscar: The happy prince = A boldog herceg. Bp. 1998. 171, [2] p. (Kentaur könyvek; 9.) W 71 Gykvt
 
Wilde, Oscar: The happy prince = A boldog herceg. Bp. 2004, cop. 1998. 171, [2] p. (Kentaur könyvek; 9.)
  W 71
 
Wilde, Oscar:  A house of pomegranates = Gránátalmaház. Szeged. cop. 2000. 199 p.  (Janus könyvek) W 71
   Tart.: Tart.: The young king = Az ifjú király ; The birthday of the infanta = Az infánsnõ születésnapja ; The fisherman and his soul = A halász és a lelke ; The star-child = A csillagok gyermeke
 
Wilde, Oscar: The model millionaire = A mintamilliomos. Bp. 1957. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár) W 71
 
Wilde, Oscar: ŰŰAz önző óriás = The selfish giant. Bp. Móra, 1988. 44 p. (Olvass engem két nyelven) W 71 Gykvt
 
Wilder, Thornton: The Bridge of San Luis Rey = Szent Lajos király hídja. Bp. 1977. 257, [3] p. (Janus könyvek)
  W 72

                                                         
Bolgár
 
Sinka István: Sírás az időben : válogatott versek. Bp. [2001]. - 80, 79 p.("Versek és képek")S 64

 

Cigány
 
A gömböcfiú : erdélyi cigány mesék. Gyűjt. Nagy Olga. Bp. 2002. 232 p.    N 26 Gykvt.
 
Jókai Mór: Bárou-l da cigán : palyimba da bajás = A cigánybáró. Nagykanizsa, 2003. 175 p.  J 68 Gykvt is
 
Szécsi Magda: Az álmos pék. Bp. 1999. 38 p.  Sz 41 Gykvt. 

                                                                                                                                                                                           
Észt
 
Bábjából kikelő pillangó : minták a századvégi észt rövidprózából  = Kookonist kooruv liblikas : lühiproosat sajandilopu eestist . Szombathely, 2002. 2 db  (Minoritates mundi. Literatura)    Hb. 2877/1-2
 
Puu, Aarne: Paberist maailm = Papírvilág. Szombathely, 2003. 47 p. (Minoritates mundi. Literatura)  
    Hb. 2902
 
Tammsaare, Anton Hansen: Juudit = Judit. Szombathely, 1999. 92, 92 p. (Minoritates mundi)  T 26

 

Finn
 
A képzelet tájai : válogatás a legújabb finn lírából = Mielen maastoja : valikoima uusinta suomalaista lyriikkaa. Szombathely. 2002.  60 p.  (Minoritates mundi. Literatura)  K 38
 
Majd' minden szó feledésbe merült = Unohtuivat miltei kaikki sanat : inkeri finn líra. Szombathely, 2002).  62, X p.  (Minoritates mundi. Literatura)  M 20
 
Mókuskerék : válogatás a legújabb finn novellairodalomból = Oravanpyörä : valikoima uusinta suomalaista novellistiikkaa. Szombathely. 2002. (Minoritates mundi. Literatura)    M 75

                                                                                                                           
Francia
 
Aragon, Louis: Le mouton = A spicli. Bp. 1959. 39 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 59.)    A 74
 
Balassi Bálint válogatott versei  = Bálint Balassi poémes choisis. Bp. cop. 1994. 85 p. B 17
 
Balzac, Honoré de: El verdugo = A hóhér. Bp. 1957. 36 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 6.)    B 26
 
Baudelaire, Charles: Poemes choisis = Válogatott versek. Bp. 1957. 367 p. (Kétnyelvű klasszikusok)  B 42
 
Chénier, André: André Chénier válogatott versei.. [Bp.] : K.u.K. K., 2007, cop. 1994. 102 p.C 17
 
Cocteau, Jean: Les enfants terribles = Vásott kölykök. Bp. 1996. 236 p. (Kentaur könyvek; 7.)   C 24
 
Cocteau, Jean: A nagy mutatvány = Le grand écart. Bp. 1991. 185 p. (Janus könyvek) C 24
 
Courteline, Georges: La loi sur les chiens = A kutyatörvény. Bp. 1957. 36 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 3.)C 30
 
Daudet, Alphonse: La partie de billard = A billiárd-játszma. Bp. 1958. 29 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 49.)   D 28
 
Dumas, Alexandre: Le bifteck d’ours = A medvesült. Bp. 1958. 36 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 33. )   D 95
 
Flaubert, Gustave: Trois contes = Három mese. Bp. 2001. 241 p. (Kentaur könyvek; 25.)  F 63
 
France, Anatole: Le miracle de la pie = A szarka csodája. Bp. 1957. 34 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 29.)  F 89
 
Hazug, mint egy melltartó : 777 idézet a francia nyelvű kultúra világából : [tanuljon vidáman nyelveket]. Bp. : Cartaphilus, 2008. 223 p.   H 47
 
Hugo, Victor: Les bateleurs. A Louis Boulanger = A vándorkomédiások. Levél Louis Boulanger-hez. Bp. 1958. 40 p. Kétnyelvű kis könyvtár; 36.)   H 94
 
Íme az ember! : a francia aforizma mesterei = Voilá l'homme! Szeged. 2004. 179, [2] p.    I 45
 
Jammes, Francis: Choix de poémes = Válogatott versek. Bp. 1958. 207 p. (Janus könyvek)    J 26
 
Lemaitre, Jules: La siréne = A szirén. Bp. 1957. 27 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 26.)    L 47
 
Marivaux: A második Váratlan szerelem = La seconde surprise de l'amour. Bp. 2002.  114 p. - (Eötvös klasszikusok) M 31
 
Maupassant, Guy de: Garcon, un bock! = Pincér, egy pohár sört! Bp. 2001. 228 p. (Kentaur könyvek; 24.)   M 45
 
Maupassant, Guy de: Gömböc és más elbeszélések = Boule de suif et autres nouvelles. [Bp.] : Filum, 1998. 173 p.    M 45
 
Maupassant, Guy de: Historie Corse = Korzikai történet. Bp. 1975. 272, [2] p. (Janus könyvek)M 45
 
Maupassant, Guy de: La parure = Az ékszer. Bp. 1957. 32 p. (Kétnyelvű kiskönyvtár; 16.)   M 45
 
Maupassant, Guy de: mon encle Jules = Jules bácsi. Bp. 1958. 29 p. ( Kétnyelvű kis könyvtár; 47.)    M 45
 
Maupassant, Guy de: Une aventure parisienne = Párizsi kaland. Bp. 2004, cop. 2000. 246, [3]  p. (Kentaur könyvek ; 3.) M 45
 
Mauriac, Francois: A kis idétlen = Le sagouin. Bp. 1978. 157, [2] p. (Janus könyvek) M 46
 
Mérimée, Prosper: Lettres d’Espagne = Spanyolországi levelek. Bp. 1957. 44 p. (Kétnyelvű kiskönyvtár; 19.)
  M 55
Mérimée, Prosper: Le vase étrusque = Az etruszk váza. Bp. 1976. 237, [3] p. (Janus könyvek)  M 55
 
Moliére: La jalousie du Barbouillé = A féltékeny maszatos. Bp. 1959. 41 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 73.)    M 76
 
Moliére: Le Tartuffe = Tartuffe. Bp. 1997. 199 p. (Kentaur könyvek; 11.)M 76
 
Murger, Henry: Un café de la bohéme = Bohámkávéház. Bp. 1959. 30 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 57.)   M 96
 
Nerval, Gérard de: Sylvie. Bp. 1958. 140 p. (Janus könyvek) N 69
 
Örkény István: Egyperces novellák = Minimythes. Bp. cop. 2001. 176 p. Ö 45
 
Queneau, Raymond: Exercices de style = Stílusgyakorlatok. Bp. 2005, cop. 1996. 211 [10] p. (Kentaur könyvek; 2.)    Q 40
 
Ronsard, Pierre de: Choix de poémes = Válogatott versei. Bp. 1959. 289 p. (Janus könyvek) A. 4904
 
Sabatier, Robert: Maszkok és tükör : válogatott versek = Les masques et le miroir : po?mes choisis.  Bp. : Fekete Sas, 1999.  159 p.S 10
 
Stendhal: San Francesco a Ripa = A római Szent Ferenc templom. Bp. 1957. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 9.)
    S 90
Vercors: L’impuissance = Tehetetlenség. Bp. 1958. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 43.)    V 68
 
Verlaine, Paul: Femmes = Nők. Bp. : Noran, 2007. 81, [3] p. (Kentaur könyvek, ISSN 1416-0315 ; 31.)  V 73
 
Verlaine, Paul: Poémes choisis de = Válogatott versei. Bp. 1960. 342 p. (Kétnyelvű klasszikusok) A. 4982
 
Vigny, Alfred de: Laurette ou le cachet rouge = Laurette avagy a vörös pecsét. Bp. 81 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 78-79.)V 85
 
Voltaire: Candide ou L'optimisme = Candide vagy az optimizmus. Bp. 1997. 289 p. (Kentaur könyvek; 10.) V 95
 
Voltaire: Jeannot et Colin = Jancsi és Miki. Bp. 1959. 29 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 63.)V 95
 
Yourcenar, Marguerite: Keleti történetek = Nouvelles orientales.Bp. 2001. 234  p.   Y 70
 
Zola, Émile: Le grand Michu = A hosszú Michu. Bp. 1958. 40 p. (kétnyelvű kis könyvtár; 39.)  Z 58
 

Japán
 
Micsiko: Először mászom meg a hegyet = Hajimete no yamanobori. Bp. cop. 2001. 27 p.   M 63 Gykvt.
 
Momotaró, a barackfiú. Bp. 2001. 155, [4] p. [magyar és japán nyelven]M 84 Gykvt.


Katalán
 
Raó i follia : poetes catalans del segle XX. : XX. századi katalán költők. Bp. 1997. 199 p. (Katalán könyvtár)
   R 37

 
Kínai
 
Gudai guiji = Régi kínai kísértetmesék. Bp. 2001. 25 p.  (Csung - xiung shuche)G 70
 
Gudai jiusong = A kínai bor dicsérete. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2001. 41 p. (Csung - xiung shuche)G 70
 
Gudai xiaohua = Régi kínai viccek. Bp. 2001. 25 p. (Csung - xiung shuche) G 70
 
A kilenc intés : régi kínai históriás elbeszélés. Szentendre, 2002. 53, [49] p. K 45
 
Lao-ce: Tao te king. Bp. [2003].  311 p.L 28
 
A szeretkezés kínai tankönyveiből. Bp. 1998.  130 p.  (Történelem és kultúra ; 16.)   Sz 74
 

Latin
Csepp a tengerből : latin közmondások, híres idézetek és szólásmondások az ókorból, a középkorból és az újkorból. [Szerk. Boros Zoltán, Edelényi Judit, Szőke Ágnes]. [Bp.] : Novella, [2005]. 285 p.   C 56
 
Farkasfalvy Dénes: Himnuszok. Bp. : Szt. István Társ., 2010. 373 p.   F 27
 
Horatius, Quintus Flaccus: Összes versei = Opera omnia. Bp. 1961. 784 p. (Kétnyelvű klasszikusok)H 81
 
Latin költők = Anthologia latina. Bp. 1941. 139 p. (Kétnyelvű klasszikusok)L 34
 
Latin mondások. Szeged. cop. 2001. 150, [2] p
Tart.: Cato mondásai = Dicta Catonis ; Publilius Syrus szentenciái = Publilii Syri sententiaeL 34
 
Latin mondások 2. Sententiae ab Andrea Lusitano Eborensi collectae = Andreas Lusitanus Eborensis mondásgyűjteménye. Szeged. - cop. 2003.  167 p.L 34/2
 
Magyar Horatius = Horatius noster. Bp. 1940. 197 p. (Kétnyelvű klasszikusok)  H 81
 
Martialis, Marcus Valerius: M. Valerii Martialis epigrammata selecta = M. Valerius Martialis válogatott epigrammái.Bp. 2001. 80 p. (Kirké kétnyelvű klasszikusok) M 36
 
Példamondatok a Bibliából : közismert szólásmondások latinul és magyarul. Bp. cop. 1998. 32 p. 
  Sz 91
 
Petrarca, Francesco: De sui ipsius et multorum ignorantia = Önmagam és sokak tudatlanságáról . Szeged. cop. 2003. 174, [2] p. (Szövegek és tanulmányok a neolatin filológia köréből. II., Szövegek)   P 66
 
Petronius: cena Trimalchionis = Trimalchio lakomája. Bp. 1977. 135 p. (Janus könyvek)  P 67
 
Priapea : erotica Romana = Priapusi versek : római erotikus költemények. Bp. 2000. 64  p.  (Kirké kétnyelvű klasszikusok; 1.)  P 91
 
Sötétben tündöklőbb a fény : római szállóigék és aforizmák. Kolozsvár-Napoca. 1975. 200, [2] p.  S 83
 
Tacitus, Publius Cornelius: De vita et moribus Iulii Agricolae = Iulius Agricola életrajza. Bp. 1979. 96, [3] p. (Janus könyvek)  T 12
                                                                                                                            
 
Lengyel
 
Az égbolt hajfonatai : XX. századi lengyel költők = Warkocze niebios : poeci polscy XX wieku . Bp. 2003.  334 p.C 49
 
Zagajewski, Adam:  Adam Zagajewski: Deszcz nad Paryzem : az Országos Idegennyelvű Könyvtár 4. műfordítás-pályázatának anyaga. [ford. Papolczy Péter et al.]. Bp. Napkút K., [2009]. 28 p. (Káva téka  : Napút-füzetek, ISSN 1787-6877 ; 37.)   Z 14


Mari
 
Persut, Pet: Kytky süan = Hangyalagzi. Szombathely. 2001. 41, II p. (Minoritates mundi. Literatura)
 Hc. 1304

 
Mongol
 
Dzsingiz:  A bölcsesség kulcsa. Bp. : Farkas L. I., [2005]. 91 p.  D 99

 

Német
 
Beethoven, Ludwig van: Fidelio. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2000. 43 p. (Kétnyelvű operaszövegkönyvek, ISSN 1586-9318 ; 1.) 782 B 44
 
Borbély Szilárd: Borbély Szilárd, Michael Donhauser : Gedichte zweisprachig : versek két nyelven.Wien –Bp. 2009. 152 p. + CD. (Dichterpaare - költőpárok; 8.) B 78
 
Böll, Heinrich: Der Mann mit den Messern = A késes ember. Bp. 1958. 36 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 34.)
   B 85
Börne, Ludwig: Die Karbonari und meine Ohren = A karbonárik és a fülem. Bp. 1959. 31 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 69.)B 85
 
Brant, Sebastian: A bolondok hajója = Das Narren Schyff. Bp. 2001. 3 db.   B 86/1-3
 
Erkel Ferenc: Bánk bán. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2000. 65 p. (Kétnyelvű operaszövegkönyvek; 3.)    782 E 86
 
Fallada, Hans: Gigi und Lumpi = Gigi és Lumpi. Bp. 1959. 34 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 65.) F 13
 
George, Stefan: Auswahl aus den Gedichten von Stefan George = Stefan George költeményeiből : válogatás. Bp. : Uránusz, 2003. 259 p. G 36
 
Goethe, Johann Wolfgang: Die Wette = A fogadás. Bp. 1959. 41 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 61.)  G 49
 
Goethe, Johann Wolfgang: Reineke Fuchs = Reineke, a róka. Bp. 1958. 287 p. (Kétnyelvű klasszikusok) G 49
 
Grimm, Jacob: Aschenputtel : fünf Märchen = Hamupipőke : öt mese. Bp. 1999. - 125 p.  (Kétnyelvű olvasmányok)   G 65 Gykvt.
 
Grimm, Jakob: Berühmte Märchen  = Híres mesék. Bp. Noran, 1996. 175 p. (Kentaur könyvek; 6.)  G 65 Gykvt
 
Hauff, Wilhelm:  Der Affe als Mensch = Unokaöcsém a majom. Bp. 1957. 50 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 1.)
   H 41
 
Hauff, Wilhelm:  A gólyakalifa története = Die Geschichte von Kalif Storch. Bp. 1920. 31 p. (Kétnyelvű klasszikus könyvtár; 36.)   A. 2327
 
Hauff, Wilhelm:  Märchen = Mesék. Bp. 1999. 251 p. (Kentaur könyvek; 19.)   H 41
 
Heine, Heinrich: Atta Troll. Ein Sommernachtstraum = Atta Troll. Nyáréji álom. Bp. 1958. 243 p. (Kétnyelvű klasszikusok)H 54
 
Heine, Heinrich: Kurze Schriften = Rövid írások. Bp. 1958. 32 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 37.)    H 54
 
Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus: Rat Krespel = Krespel tanácsos. Bp. 1957. 64 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 4.)  H 73
 
Hoffmann, Ernst Theodor Amadeus: Ritter Gluck = Gluck lovag. Bp. 1959. 37 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 58.)
  H 73 
A hűség énekei : két német kisepikai mű . Bp. 2001.  248 p. (Eötvös klasszikusok)
Tart.: Meyer, Conrad Ferdinand: Hutten végnapjai = Huttens letzte Tage. + Goethe, Johann Wolfgang: Hermann és Dorothea = Hermann und Dorothea  H 99
 
Kafka, Franz: Ein Bericht für eine Akademie = Jelentés az Akadémiának. Bp. 1997. 257 p. (Kentaur könyvek; 13.)  K 11
 
Kafka, Franz: A fűtő = Der Heizer; Az átváltozás = Die Verwandlung. Bp. 1987. 213 p. (Janus-könyvek)K 11
 
Kästner, Erich:Emil meg a három ikergyerek = Emil und die drei Zwillinge. Bp. 1993.    K 28 Gykvt
 
Kästner, Erich: Kästner über Kästner = Kästner Kästnerről ; Das Haus Erinnerung = Az emlékezés háza. Bp. 2001. 97 p. ; 19 cm. (Kentaur könyvek; 23.)  K 28
 
Kästner, Erich: Die Konferenz der Tiere = Az állatok konferenciája. Bp. 1999. 125 p. (Kétnyelvű olvasmányok)
   K 28
Keller, Gottfried: Der Schmied seines Glückes = A maga szerencséjének kovácsa. Bp. 1957. 72 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 21.)K 33
 
Lévay Erzsébet: Fészekringató : gyermekversek. Oberwart. 2001. 64 p.L 60
 
Loest, Erich: Der Argwohn = A gyanú. Bp. 1957. 44 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 27.)  L 76
 
Mann, Heinrich: Fulvia. Bp. 1958. 40 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 41.)M 26
 
Mann, Thomas: Tonio Kröger. Bp. 1975. 195 p. (Janus könyvek)   M 26
 
Morgenstern, Christian: Christian Morgenstern összes bitódalai = Alle Galgenlieder. Szeged : Lazi K., cop. 2000. 199 p.  M 88
 
Nietzsche, Friedrich: Gedichte.  Szeged, Lazi K., cop. 2005. 219, [2] p.    N 76
 
Petőfi, Sándor: Held János : eine deutsche Nachdichtung des ungarischen epischen Gedichtes = János vitéz. Bp. : Corvina, 2001. 153 p.   P 65
 
Schiller, Friedrich: Wilhelm Tell = Tell Vilmos. Bp. 1959. 317 p. (Kétnyelvű olcsó könyvtár)    S 29
 
Seghers, Anna: Aufstand der Fischer von St. Barbara = A sankt barbarai halászok felkelése. Bp. 1958. 211 p. (Kétnyelvű olcsó köynvtár)S 49
 
Seghers, Anna: Das Argonautenschiff = Az argonauták hajója. Bp. 1978. 299, [4] p. (Janus könyvek)  S 49
 
Seghers, Anna: Die Tochter der Delegierten = A küldött kislánya. Bp. 1957. 45 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 24.)
    S 49
Storm, Theodor: Späte Rosen = Kései rózsák. Bp. 1958. 35 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 54.)  S 92
 
Volkmann-Leander, Richard von: Az álombükk : válogatott mesék. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2009.  191 p.  V 95 Gykvt
 
Zweig, Stefan: Schachnovelle = Sakknovella. Bp. 1996. 157 p. (Kentaur könyvek; 4.) + 1976. (Janus könyvek)
   Z 99
 

Norvég
 
Loveid, Cecilie: Ludwig W = ţsterrike. Bp. 2000. 90, 90 p. (Ikerkönyvek)L 84

 

Olasz
 
Alfieri, Vittorio: Versek  = Rime. Bp. 2007- 146 p. (Eötvös klasszikusok; 82.)   A 37
 
Alfieri, Vittorio: Saul ; Második Brutus. Bp. 2002.  214 p. (Eötvös klasszikusok)    A 37
 
Ariosto, Ludovico: Öt ének = Cinque canti. Bp. 2003.  226 p. (Eötvös klasszikusok)    A 82
 
Ariosto, Ludovico: Szatírák = Satire. Bp. 1996. 124 p. (Eötvös klasszikusok; 3.)A 82
 
Boiardo, Matteo Maria: Daloskönyv : három könyv a szerelemről = Canzoniere : amorum libri tres ; Eklogák. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2008. 350 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062; 90.)  B 75
 
Buzzati, Dino: Paura alla Scala = Riadalom a Scalában. Bp. 1980. 251, [4] p. (Janus könyvek)   B 97
 
Cajani, Franco: A dal történelem lesz : versek olasz és magyar nyelven = La poesia si fa storia : poesie tradotte .- Bp. cop. 2003. 118 p.   C 10
 
Calabró, Corrado: L'angelo incredulo : [poesie]  = A hitetlen angyal. [versek]. Bp. cop. 2007. 239 p.   C 11 
 
Carducci, Giosue: Barbár ódák = Odi barbare . Bp. 1996. 156 p.  (Eötvös klasszikusok; 5.)   C 12
 
Carlotto, Massimo: Il giorno in cui Gabriel scopri di chiamarsi Miguel Angel = Ki ő: Gabriel vagy Miguel Angel? Bp. : Pro Novo, cop. 2006. 113, [3] p.C 12
 
Colloredo, Sabina: Apriti cielo! = Süss fel nap!  Bp. : Pro Novo, cop. 2006. 195, [3] p.C 24
 
Csoóri Sándor: Cosi mi veda chi vuol vedermi : poesie scelte = Így lásson, aki látni akar : válogatott versek magyarul és olaszul .  Bp. 2002.  144 p.    C 80
 
Dante Alighieri: Az új élet = Vita nuova. Bp. 1996. 105 p. (Eötvös klassikusok; 10.)   D 23
 
D’Arzo, Silvio: Casa d'altri = Idegen égbolt alatt.  Bp. 1999. 109 p. (Leonardo könyvek; 5.)    D 28
 
Del Giudice, Daniele: Atlante occidentale = Nyugati atlasz. Bp. : Noran, 2001. 345 p. (Leonardo könyvek, ISSN 1419-9734; 10.)  D 43
 
Della Casa, Giovanni: Galateo. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2003. 95 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062 ; 62.) D 44
 
Festett Zománc : olasz népmesék. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2007. 127 p.  F 54 Gykvt
 
Galilei, Maria Celeste: Hõn szeretett Apámuram! : Maria Celeste nõvér Galileinek írott levelei, 1623-1633. Pécs : Alexandra, 2005. XIV, 377, [4] p.  G 18
 
Landolfi, Tommaso: Le due zittelle = A két vénleány. Bp. 1999. 143 p. (Leonardo könyvek) L 21
 
Lyukas cipő : olasz írónők elbeszélései a XX. században = Le scarpe rotte.Bp. 1999. 161 p.  L 99
 
Masala, Francesco: Quelli dalle labbra bianche = A fehérajkúak. Bp. 2000. 169 p. (Leonardo könyvek; 9.)   M 39   
 
Montale, Eugenio: Naplók – versek = Diari – poesie. Bp. 1996. 48 p. (Eötvös klasszikusok; 12.)   M 84
 
Moravia, Alberto: Il pupo = A pici. Bp. 1959. 42 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 64.)  M 87
 
Pascoli, Giovanni: Messzi ünnep = Festa lontana. Bp. 1998. 155 p. (Eötvös klasszikusok; 14.)   P 39
 
Pascoli, Giovanni: Poesie scelte = Válogatott versek. Bp. 1960. 282 p. (Janus könyvek)    P 39
 
Petrarca, Francesco: Diadalmenetek. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2007. 160 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062 ; 84.)  P 66
 
Poliziano, Angelo: Stanzák = Le stanze ; Orfeusz története = Fabula di Orfeo. Bp. 2003. 137 p. (Eötvös klasszikusok; 63.)P 79
 
Rossi, Tiziano: Gente di corsa = Emberek futólag. Bp. : Noran, 2002. 225, [25] p.  R 87
 
Savinio, Alberto: Il signor Münster = Münster úr ; Primo amore di Bombasto = Bombast első szerelme. Bp. 2000. 225 p. (Leonardo könyvek)S 23
 
Tasso, Torquato: Aminta ; Szerelmes versek. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2002. 313 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062; 55.) T 33
 
Új élet, új stílus : középkori olasz költők művei Baranyi Ferenc fordításában = Vita nuova, stil nouvo : [opere di poeti italiani medievali tradotte da Ferenc Baranyi]. Bp. 2002.  141 p. (Eötvös klasszikusok; 51.)   U 24  
 

Orosz
 
Csehov, Anton Pavlovics: Szmert’ csinovnika = A csinovnyik halála. Bp. 1977. 222, [2] p. (Janus könyvek) C 51
 
Ég áldjon, kedvesem : válogatás a XVIII-XIX. századi orosz költészetből . Bp. 2001. 265 p. (Eötvös klasszikusok)   [Magyar és orosz nyelven]E 19
 
Fegyin, Konsztantyin: Raszszkazü = Elbeszélések. Bp. 1959. 243 p. (Kétnyelvű olcsó könyvtár)    F 31
 
Gogol, Nyikolaj Vasziljevics: Nosz = Az orr; Sinel’ = A köpönyeg; Koljaszka = A hintó. Bp. 1979. 217, [3] p. (Janus könyvek) G 50
 
Gorkij, Makszim: Odin iz korolej reszpubliki = A köztársaság egyik királya. Bp. 1958. 48 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 40.)G 53
 
Katajev, Valentyin Petrovics: Nozsi = Kések. Bp. 1959. 35 p. (Kétnyelvű kis könyvtár; 60.) K 24
 
Noszov, Nyikoláj Nyikolájevics: Az mind semmi! = Fantazery . Bp. Móra, 1988. 43 p. (Olvass engem két nyelven) 808 N 83 Gykvt
 
Puskin, Alekszandr Szergejevics: Angelo és más költemények. Bp. : Hungarovox, 2005. 111 p. P 97
 
Puskin, Alekszandr: Dubrovszkij. Bp. 1975. 221, [2] p. (Janus könyvek)   P 97
 
Puskin, Alekszandr: Izbrannüje sztihotvorenyija = Válogatott versei. Bp. 1957. 421 p. (Kétnyelvű klasszikusok)
    P 97
Tolsztoj, Alekszej: Ljubob’ = Szerelem. Bp. 1980. 217, ] p.   T 62
 
Tolsztoj, Alekszej: Zolotovoloszaja carevna = Az aranyhajú királyleány. Bp. 1978. 192, [3] p. (Janus könyvek)
   T 62
 
Tolsztoj, Lev Nyikolajevics: Raszszkazü = Mesék. Bp. 165 p. (Kétnyelvű olcsó könyvtár)T 62
 
Tolsztoj, Lev Nyikolájevics: ŰŰA tűzoltó kutyák = Pozharnye sobaki . Bp. Móra, 1989. 45 p. (Olvass engem két nyelven)    T 62 Gykvt


Turgenyev, Ivan Szergejevics: Pevcü = Az énekesek. Bp. 229, [3] p. (Janus könyvek)  T 94
 
A Volga felett : válogatás a XIX.-XX. századi orosz költészetből. Bp. 2002.  249 p. (Eötvös klasszikusok)
   G 20
 

 
Spanyol
 
Bécquer, Gustavo Adolfo: Rímek = Rimas. Bp. 1998. 100 p. (Eötvös klasszikusok; 23.)   B 43
 
Cervantes Saavedra, Miguel de: El licenciado Vidriera = Az üvegdiák. Bp. 1998. 273 p. (Kentaur könyvek; 17.)
   C 15
 
Fernández, Otto: El puente del ahorcado. Bp. : Simor A., 2005. 81, [4] p. (Z, ISSN 1216-1861)  F 53
 
León, Luis de: Poesías = Versek. Bp. 2002. 147 p. (Eötvös klasszikusok)  L 54
 
Martí, José: Aranykor = La edad de oro. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2008. 124 p. M 36
 
Martí, José: Egyszerű versek = Versos sencillos. Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2007. 89 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062 ; 81.)   M 36
 
Martí, José: Szabad versek = Versos libres . Bp. 2001. 132 p. (Eötvös klasszikusok; 26.) M 36
 
Paz, Octavio: Arenas movedizas = Futóhomok. La hija de Rappaccini  = Rappaccini lánya. Bp. 2000. 155 p. (Kentaur könyvek; 20.) P 48
 
Quevedo y Villegas, Francisco Gómez de: Héró és Leandrosz alsóneműben = Hero y Leandro en panos menores.  Kétnyelvű kiad. Bp. : Eötvös J. Kvk., 2005. 232 p. (Eötvös klasszikusok, ISSN 1219-3062 ; 71.)    Q 60
 
Vega, Lope de: 111 szonett = 111 sonetos. Bp. 2003. 140 p. (Eötvös klasszikusok; 60.)   L 78
                                                                                                                            
 
Szlovák
 
Balázs Attila, F.: Casanova átváltozásai. Losonc : Plectrum, 2007. 117 p.  (Bilingvis ; 1.) B 18


Szlovén
 
Gouth Zsuzsa: Egy sebzett szív vallomásai = Izpoved ranjenega srca.. 2003. 302 p.G 74
 
Preseren, France: Pesmi = Versei. Murska Sobota. 1999. 171 p. (Sozvocje = Összhang)  P 90
 
Preseren, France: Szonettkoszorú = Sonetni venec. Bp. 1971. [48] p.    P 90
 
 
Tibeti
 
Tshogs-drug-ran-grol (Sabkar Lama): A Garuda röpte : egy tibeti szöveg három fordítása. [Bp.] : Tan Kapuja Buddhista Főisk., 2003. 246 p.    T 92

 
 
Az anyaggyűjtés lezárva: 2012. november  9.
részletek>>>
Könnyített olvasmányok nyelvtanulóknak és nyelvgyakorlóknak

Könyvtári gyűjteményünk népszerű és egyre gyarapodó része a könnyített olvasmányok. Nemcsak a klasszikus szépirodalmi művek, de hétköznapi helyzeteket bemutató, akár ismeretterjesztő kötetek is találhatók benne.
„Könnyített”, tehát az eredeti művet – a szókincs alapján – 6-7 nyelvtudás szinten, akár teljesen kezdőként is lehet olvasni. A könyvek jó része audio CD-vel kölcsönözhető, így duplán hasznos, hiszen meghallgatható az adott szöveg is. Ha a kötet nem a felnőttrészlegen található, akkor azt jelöltük (Gykvt = Gyermekkönyvtár; Zenei = Zenemű- és médiatár).
 

Angol
 
 
Hillefeld, Marc: A múmia rejtélye. Bp. Cser K., cop. 2004. 144 p. (Tanulókrimi. Angol  társalgás = Lerners’ Crime Story)                                                                 802 H 70 Gykvt is

Hillefeld, Marc: A pokolbéli kutya nyomában. Bp. Cser K., cop. 2004. 144 p. (Tanulókrimi. Angol  társalgás = Lerners’ Crime Story)                                                      802 H 70 Gykvt is

 
 
Starter = 250 headwords / Dominoes starter = 250 headwords (A1)
 
Bowler, Bill:  Sheherazade. Oxford : Oxford University Press, cop. 2011. 1 CD-ROM + 1 könyv.  (Dominoes. Starter)                              0000007142130, 0000007142123    802 B 84 LB 782/1-2 Zenei
 
Burrows, Phillip:  Starman. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 40 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Starter)      0000007219313                                                   802 B 97   Zenei
 
Burrows, Phillip: Taxi of terror. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 40 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Starter)                                0000007220173  802 B 97   Zenei
 
Clarke, Maeve: Give us the money. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 40 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Starter)                                                                    0000007142826         C 23
 
Escott, John: Girl on a motorcycle. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 40 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror ; starter)                                                0000007136986         E93
 
Escott, John: The girl with green eyes. Oxford : Oxford Univ. Press, 2012. [8], 40 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Starter)                                                 0000007151774         E 93  
 
Verne, Jules: Journey to the centre of the Earth. Oxford : Oxford University Press, 2010. 51 p. (Dominoes. Starter)                                                                        0000007027123        802 V 74 Gykvt.   
 
 
Stage 1 = 400 headwords / Dominoes one = 400 headwords (A1-A2)
 
 
Akinyemi, Rowena: Love or money?  Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1)                                   0000007219870   802 A 31  Zenei
 
   Aladdin and the enchanted lamp. Retold by Judith Dean. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 1)                                  0000007142710     A 33
 
Bassett, Jennifer: Shirley Homes and the Lithuanian case. Oxford : Oxford University Press, 2012. [8], 55 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1)  0000007220746               802 B 40 Zenei
 
Bassett, Jennifer: Shirley Homes and the cyber thief. Oxford : Oxford University Press, 2013. [8], 55 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1)  0000007220784                      802 B 40   Zenei
 
Baum, Lyman Frank: The wizard of Oz. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1998. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms  library. Fantasy & horror, Stage 1)                  
                                                                                   0000006790769, 0000006790776      B 42   Gykvt
 
Burnett, Frances Hodgson: Little Lord Fauntleroy. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2009. 55 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 1)         
                                                                                    0000006790806, 0000006790813      B 97  Gykvt
 
Burnett, Frances Hodgson: A little princess. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2009. 55 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 1)       
                                                                                    0000006790820, 0000006797164      B 97  Gykvt
 
Doyle, Arthur Conan, Sir : Sherlock Holmes: two plays. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Playscripts, Stage 1) 0000007151842,0000007151859      D 86
 
Doyle, Arthur Conan, Sir: Sherlock Holmes and the duke's son. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1)0000007219306 802 D 86 Zenei  
 
Doyle, Arthur Conan, Sir: Sherlock Holmes and the sport of kings. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1) 
    0000007210938        802 D 86 Zenei                                                                                                                  
                                                                                                                                         
 
Escott, John: England. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. - (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                0000006790479, 0000006790486      908 E 93   Gykvt
 
Escott, John: England. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                                                       0000007136856      908 E 93
 
Escott, John: London. Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                0000006790455, 0000006790462      908 E 93  Gykvt
 
Escott, John: London. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                                             
0000006790455 + 0000006790462; 8100001046624 + 8100001046631                        802 E 93 Zenei
 
 
Escott, John: New York. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                0000006790431 , 0000006790448      908 E 93  Gykvt
 
Escott, John: Sister love and other crime stories. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 1)                                                  0000007151668      E 93
 
Flinders, Steve: Scotland. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2010. 56 p.+ 1 CD mell.  (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                 0000006790981, 0000006790998      908 F 64  Gykvt
 
Hannam, Joyce: Christmas in Prague. Oxford : Oxford University Press, [2014], cop. 2008. [8], 56 p. + 1 CD. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 1) 
                                                                                0000007211096, 0000007211102    802 H 29 Zenei
 
Hardy-Gould, Janet: Deserts. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2009. 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                              0000006790363       908 H 31   Gykvt
 
Hardy-Gould, Janet: San Francisco. Oxford : Oxford Univ. Press, 2012. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                                           0000007142956      908 H 31
 
Hopkins, Andy: Animals in danger. Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. - (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                 0000006790325, 0000006790332      504 H 81  Gykvt
 
Hugo, Victor: Les misérables. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2012. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 1)                                                                       0000007142963      H 94
 
Jacobs, William Wymark: The monkey's paw. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 .  (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 1)                        0000007220562  802 J 11 Zenei
 
Lindop, Christine: The bridge and other love stories. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2011. 56 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 5 ; stage 1.)                     0000007148026      L 68
 
Lindop, Christine: Weddings. Oxford : Oxford Univ. Press, 2011. 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                                                        0000007142819      392 L 68
 
Lindop, Christine: William and Kate. Oxford : Oxford University Press, 2013. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                                                  0000007112133  802 L 68 Gykvt
 
Lindop, Christine: William and Kate. Oxford : Oxford University Press, 2013. [8], 56 p. + 1 CD mell (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)   8100001046600, 8100001046617        802 L 68 Zenei
 
Mark, Twain: The adventures of Tom Sawyer. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1998. 56 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 1)                                  0000006790752      M 32  Gykvt
 
Pocahontas. Retold by Tim Vicary. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1998. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 1) 
                                                                                   0000006790349 , 0000006790356      P 74  Gykvt
 
Vicary, Tim: The coldest place on earth. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1992. 56 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 1)                          0000006790400      910 V 82  Gykvt
 
Vicary, Tim: The Elephant Man. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 1)                                                                             0000007151705      V 82
 
Vicary, Tim: The piano man. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2013. 56 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 1)                                                                                  0000007143472      V 82                                                     
 
Vicary, Tim: Titanic. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2009. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 1)                 0000006790929, 0000006790943      656 V 82  Gykvt
                                                                                                         8100001046709      802 V 82  Zenei
 
 
A = 650 words

 
Corbett, Jim: The Champawat man-eater. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, 1992. 47 p .(Easy readers. Contemporary, A)                                                                                 0000006529154      C 28
 
Doyle, Arthur Conan, Sir: The Red Circle. Copenhagen : Aschehoug : Alinea, cop. 1980. 47 p. (Easy readers. Suspense, A)                                                                                       0000006529314      D 86
                             
Stevenson, Robert Louis: The bottle imp.  Copenhagen : Aschehoug, 1980. 46, [1] p. (Easy readers. Classics, A)                                                                                                        0000006529222      S 91        
                          
Vickers, Geoffrey: The deer stealers : a tale of old England. Copenhagen : Aschehoug, cop. 1968. 55 p. (Easy readers. Classic tale, A)                                                                      0000006529147       V 82
                      
Wilde, Oscar: The Canterville ghost. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, 1980. 46 p. (Easy readers. Classics, A)                                                                                                       0000006529321      W 71
                              
 
Stage 2 = 700 headwords / Dominoes two = 700 headwords (A2-B1)
 
Akinyemi, Rowena: Rainforests. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)         0000006791100, 0000006791117 502 A 31  Gykvt
 
Bennett, Arnold: Stories from the five towns. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p.  (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 2)                     0000007219320      802 B 51  Zenei
 
Berniéres, Louis de:  Red dog. Oxford : Oxford University Press, cop. 2010.  [8], 56 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 2)                                           0000007219337  802 B 57   Zenei
 
Carroll, Lewis: Alice's adventures in Wonderland. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1994. 56 p. + 1 CD mell. - (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2)
                                                                                       0000006790677, 0000006790684   C 12  Gykvt
 
Chimombo, Steve: Changing their skies : stories from Africa. Oxford : Oxford Univ. Press, 2008. [8], 55 p. (Oxford bookworms library. World stories, Stage 2)                                      0000007137051      C 16
 
Cookson, Catherine: Matty Doolin. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1965. 56 p. (Oxford bookworms library. Human interest. Stage 2)                                             0000006790844  C 27  Gykvt
 
Defoe, Daniel: The life and strange surprising adventures of Robinson Crusoe. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1993. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2)
                                                                                     0000006790905, 0000006790912      D 39 Gykvt
 
Escott, John: Dead man's island. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 2)                                             0000007137235      E 93
 
Flinders, Steve: The beautiful game. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2009. 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)                                              0000006790424     796 F 64  Gykvt
 
Hardy-Gould, Janet: Chocolate. Oxford : Oxford Univ. Press, 2011. 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)                                                                                       0000007137099      663 H 31
 
Hardy-Gould, Janet: Henry VIII and his six wives. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 2)                                           0000007142734      H 31
 
Hardy-Gould, Janet: Marco Polo and the Silk Road. Oxford Univ. Press, cop. 2010. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)                                                       0000007142666      910 H 31
 
Kipling, Rudyard: The jungle book. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1997. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2)       0000006790691, 0000006790707 K 46  Gykvt
 
Lawrence, David Herbert: Love among the haystacks. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2)                          0000007220524  802 L 35   Zenei
 
London, Jack: White fang. Oxford : Oxford University Press, 2010. 67 p. (Dominoes. Two)
                                                                                                              0000007186912   802 L 77 Zenei
 
Mark, Jan: Too old to rock and roll and other stories.  Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 58 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2 ; stage 2.)                                  0000007114410      M 32
 
Mark, Twain: The adventures of Huckleberry Finn. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1994.  56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2)      
                                                                                       0000006790233, 0000006790240   M 32  Gykvt
 
Marryat, Frederick: The children of the new forest. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 2)                     0000007220111   802 M 36 Zenei   
   
Montgomery, Lucy Maud: Anne of Green Gables. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1994. 56 p. (Oxford bookworms library. Human interest. Stage 2)                      0000006790837  M 84  Gykvt
                                                                                                                            0000007114403     M 84
 
Nesbit, Edith: Five children and it. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 2)  
                                                                                       0000006790783, 0000006790790   N 69  Gykvt
 
Newbolt, Barnaby: Climate change. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2009. 56 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)                                                 0000006790417 551 N 74   Gykvt
 
Newbolt, Barnaby: Oceans. Oxford : Oxford Univ. Press, 2012. 56 p. + 1 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)                                               0000007151811, 0000007151828      550 N 74
 
O'Henry: One thousand dollars and other plays. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. (Oxford bookworms library. Playscripts, Stage 2)                                                           0000007151699      O 15
 
Shakespeare, William: Much ado about nothing. Oxford : Oxford University Press, 2008. [10], 54 p. (Oxford bookworms library. Playscripts, Stage 2)                               0000007219269    802 S 53 Zenei        
 
Shakespeare, William: Romeo and Juliet. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [10], 54 p. (Oxford bookworms library. Playscripts, Stage 2)                                                           0000007151729      S 53
 
Vicary, Tim: Death in the freezer. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 2)                                                                     0000007142765      V 82
 
Vicary, Tim: Grace darling. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 2)                                                                             0000007123757      V 82
 
Vicary, Tim: Ireland. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 56 p. + 1 CD mell.  (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 2)  0000006790493, 0000006790509                    908 V 82   Gykvt
 
Walker, Sarah: Ghosts international : Troll and other stories. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2012. [8], 56 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2 ; stage 2.)                  0000007114663      W 19
 
 
Stage 3 = 1000 headwords / Dominoes three = 1000 headwords (B1)
 
   As the inspector said and other stories. Retold by John Escott. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 3)                  0000007136757      A 88
 
Baxter, Alison: The USA. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. + 2 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)  
                                                   0000006791155, 0000006791162, 0000006791179    908 B 42  Gykvt                                                                                          
                                                                                                                                         
 
Bennett, Arnold: The card. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 3)                                                        0000007219894   802 B 51   Zenei
 
Burnett, Frances Hodgson: The secret garden. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1993. 72 p.+ 2 CD mell.  (Oxford bookworms  library. Human interest, Stage 3)                                 
                                                             0000006791001, 0000006791018, 0000006791025 B 97  Gykvt
 
Carroll, Lewis: Through the looking-glass and what Alice found there. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 72 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 3)                     
                                                                                                                     0000006790899 C 12  Gykvt
 
Chandler, Raymond: Goldfish. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. 72 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 3)                                                       0000007199639   802 C 16 Zenei
 
Conrad, Joseph: The secret agent. Oxford : Oxford University Press, 2010. 83 p. (Dominoes. Three)
                                                                                                          0000007186929      802 C 26 Zenei
 
Cresswell, Helen: Moondial. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1996. 72 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 3)                                     0000006790226      C 31   Gykvt
 
A cup of kindness : stories from Scotland. Retold by Jennifer Bassett. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2010. [8], 71 p. 2 CD. - (Oxford bookworms library. World stories, Stage 3)   
                                                 0000007244483, 0000007244506, 0000007244490              C 88 Zenei
 
Davies, Paul A.: Information technology. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. + 2 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)               
                                                 0000006790295, 0000006790301, 0000006790318      681 D 31  Gykvt
 
Dickens, Charles: A Christmas carol.  Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1996. 72 p. + 2 CD mell.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 3)                                    
                                                        0000006790578, 0000006790585, 0000006790592      D 64  Gykvt
 
Dumas, Alexandre: The count of Monte Cristo. Oxford : Oxford University Press, 2010. 83 p. + 2 CD-ROM mell. (Dominoes. Three)  0000007027086, 0000007027109, 0000007027093    802 D 95 Gykvt
 
Fitzgerald, Francis Scott: The curious case of Benjamin Button & other stories. Oxford : Oxford University Press, 2011. 83 p.(Dominoes. Three)                                   0000007186936  802 F 62 Zenei
 
Gilbert, Harry: The Star Zoo. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1992. 72 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 3)                                      0000006790974      G 46  Gykvt
 
Hardy, Thomas: The three strangers and other stories. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 3)                      0000007219498  802 H 31 Zenei     
 
Lindop, Christine: Australia and New Zealand. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. + 2 CD mell.  (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)          
                                                 0000006790516, 0000006790523, 0000006790530      908 L 68  Gykvt
 
London, Jack: The call of the wild. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 72 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 3)                                                    0000006790608      L 77  Gykvt
 
   The long white cloud : stories from New Zealand. Retold by Christine Lindop.Oxford : Oxford Univ. Press, 2008. [8], 71 p. (Oxford bookworms library. World stories, Stage 3)      0000007151590      L 78
 
Nesbit, Edith: The railway children. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1993. 72 p. + 2 CD mell.  (Oxford bookworms  library. Human interest, Stage 3)             
                                                       0000006791032, 0000006791049, 0000006791056      N 69   Gykvt
 
   A pair of ghostly hands and other stories. Retold by Diane Mowat. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 3)   [1000 headwords]     
                                                                                                               0000007210914 802 P 12 Zenei
 
Peyton, K. M.: 'Who, Sir? Me, Sir?' Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, 1995. 72 p. (Oxford bookworms  library. Human interest, Stage 3)                                        0000006791193      P 68  Gykvt
 
Raynham, Alex: Formula One. Oxford : Oxford Univ. Press, 2011. 72 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)                                                                                       0000007137105      796 R 43
 
Raynham, Alex: The human body. Oxford : Oxford University Press, cop. 2014. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)                                                  0000007219252  802 R 43 Zenei
 
Segal, Erich: Love story.  Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p.(Oxford bookworms library. Human interest, Stage 3)                                                                                   0000007142727      S 49
 
Stewart, Sue: Recycling. Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. + 2 CD mell.  (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)          
                                                 0000006791070, 0000006791087, 0000006791094      504 S 91  Gykvt
 
Vicary, Tim: Chemical secret. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 72 p.(Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 3)                                                                 0000007137044      V 82
 
Vicary, Tim:  Justice. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 3)                                                    0000007220104  802 V 82 Zenei
 
 
Vicary, Tim: The mysterious death of Charles Bravo. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2011. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 3)                                             0000007151736      V 82
 
Vicary, Tim: Skyjack!  Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 72 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 3)                                                                            0000007142741      V 82
 
Vicary, Tim: Space. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2013. 72 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 3)                                                                                       0000007142994      520 V 82
 
Wilde, Oscar: The picture of Dorian Gray. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 72 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 3)                                                 0000007152207      W 71
 
 
B = 1200 words / Penguin readers Level 3 Pre-Intermediate = 1200 headwords
 
Blyton, Enid: Five on a treasure island. Copenhagen : Aschehoug, [199?]. 93 p. (Easy readers. Young adult, B)                                                                                                              0000006529246      B 69 
                                 
Dahl, Roald: The way up to heaven and other stories. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1980.  80 p. (Easy readers. Contemporary, B)                                                            0000006529413       D 11
                                    
Duncan Lois: I know what you did last summer. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 2006. 110 p. (Easy readers. Young adult, B)                                                                          0000006529260      D 97
 
Fine, Anne: Madame Doubtfire. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 1999. V, 40, [1] p. (Penguin readers. Level 3)                                                                  8100001046402    802 F 58 Zenei
 
Fleischer, Leonore: Rain man. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2008. VI, 46, [2] p. (Penguin readers. Level 3)                                                                   8100001046686   802 F 64 Zenei
 
Groom, Winston: Forrest Gump. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2008. V, 48, [2] p.  (Penguin readers. Level 3)                                                                    8100001046433  802 G 67 Zenei
               
Herriot, James: If only they could talk. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1981. 96 p. (Easy readers. Contemporary, B)                                                                                 0000006529284      H 64
                  
Jerome, Jerome Klapka: Three men in a boat : to say nothing of the dog. [Kopenhagen] : Aschehoug, 1993. 92 p. (Easy readers. Classics, B)                                                             0000006529352       J 61
                
Lowe, Pat: The girl with no name. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 2000. 92 p.(Easy readers. Young adult, B)                                                                                                   0000006529079      L 85
                       
Mark Twain: Tom Sawyer. Kopenhagen : Aschehoug, 1993. 120 p.(Easy readers. Contemporary, B ; 30.)                                                                                                                     0000006529369      M 32
           
Peck, Richard: Lost in Cyberspace. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 2005. 80 p. (Easy readers. Young adult, B)                                                                                    0000006529451      P 49
 
   Pirates of the Caribbean : dead man's chest. Adapted by Irene Trimble. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2008. V, 56, [2] p. (Penguin readers. Level 3)          8100001046426    802 P 72 Zenei
         
Poe, Edgar Allan: The fall of the house of Usher : and other stories. 3. impr. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2001. VII, 54, [1] p. (Penguin readers. Level 3)   8100001046389       802 P 74 Zenei
 
Shakespeare, William: Stories from Shakespeare. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2000. VII, 54, [1] p. (Penguin readers. Level 3)                                             8100001046419    802 S 53 Zenei
 
Steinbeck, John: Of mice and men. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, [199?]. 96 p.(Easy readers. Contemporary, B)                                                                                               0000006529062      S 89
                     
Wilde, Oscar: The happy prince and other stories. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1993. 103 p. (Easy readers. Classics, B)                                                                          0000006529109       W 71
  
Wilde, Oscar: The young king and other stories. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2000. VI, 56, [1] p.(Penguin readers. Level 3)                                                 8100001046396      802 W 71 zenei
  
            
 
Stage 4 = 1400 headwords
 
Akinyemi, Rowena: Gandhi. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2010. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 4)                                                                            0000007137228      320 A 31
 
Alcott, Louisa May: Little women. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 88 p. + 2 CD mell. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 4)   
                                                       0000006790257, 0000006790264, 0000006790271      A 35   Gykvt
 
Austen, Jane: Persuasion. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 4)                                                                                  0000007123764       A 97
 
Buchan, John: The thirty-nine steps. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 4)   00000072200                                 802 B 91   Zenei
 
Conrad, Joseph: Lord Jim. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 4)                                                                                  0000007123702      C 26
 
Dickens, Charles: A tale of two cities.Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 4)                                                               0000007123733      D 64
 
   Doors to a wider place : stories from Australia. Retold by Christine Lindop. Oxford : Oxford Univ. Press, 2008. [8], 87 p. (Oxford bookworms library. World stories, Stage 4)      0000007142703      D 81
 
Eliot, George: Silas Marner : the weaver of Raveloe. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 88 p.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 4)                                                 0000007123795       E 40
 
Forester, Cecil Scott: The African Queen. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 88 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 4)                                                   0000007124099       F 71
 
Forester, Cecil Scott: Mr Midshipman Hornblower. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2 ; stage 4.)                                   0000007114441      F 71
 
Gilbert, Elizabeth: Eat, pray, love : one woman's search for everything. Oxford : Oxford University Press, 2014. [8], 87 p. + 2 CD. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 4)         
                                                      0000007219276, 0000007219290, 0000007219283  802 G 46 Zenei
 
James, Henry: Washington Square. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 88 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 4)                                                                                  0000007124112       J 26
 
Jerome, Jerome Klapka: Three men in a boat. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1990. 104 p. + 2 CD mell. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 4)           
                                                         0000006790936, 0000006790950, 0000006790967      J 61  Gykvt
 
Jerome, Jerome Klapka: Three men in a boat. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 2 ; stage 4.)                                   0000007114342      J 61
 
Leather, Sue: Desert, mountain, sea. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. True stories, Stage 4)                                                          0000007136764      L 40
 
Peters, Ellis: A morbid taste for bones. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 4)                                                  0000007137112      P 63
 
Ransome, Arthur: We didn't mean to go to sea. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 88 p. (Oxford bookworms  library. Thriller & adventure, Stage 4)               0000006791186      R 37   Gykvt
 
Sewell, Anna: Black Beauty. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1995. 88 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 4)                                         0000006790288      S 52  Gykvt
 
Stevenson, Robert Louis: Treasure island. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1993. 88 p. + 2 CD mell.  (Oxford bookworms  library. Thriller & adventure, Stage 4)                              
                                                        0000006791124, 0000006791131, 0000006791148      S 91  Gykvt
 
Swift, Jonathan: Gulliver's travels. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1993. 88 p. + 2 CD mell. (Oxford bookworms  library. Classics, Stage 4)                                   
                                                       0000006790547, 0000006790554, 0000006790561      S 99   Gykvt
 
   A time of waiting : stories from around the world. Retold by Clare West. Oxford : Oxford Univ. Press, 2012. [VIII], 88 p. (Oxford bookworms library. World stories, Stage 4)              0000007136832      T 53
 
Viney, Brigit: The history of the English language. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 88 p.  + 2 CD mell. (Oxford bookworms library. Factfiles, Stage 4)                
                                                0000006790370, 0000006790387, 0000006790394       802 V 89  Gykvt
 
Wesley, Mary: A dubious legacy. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 88 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 4)                                                   0000007123719      W 62
 
 
Penguin readers Level 4 Intermediate = 1700 headwords
 
Christie, Agatha: The body in the library. Harlow : Pearson Ed. Ltd., 2008. 92 p. + 3 CD, 1 CD-ROM mell. (Penguin active reading. Level 4)                                                                         802 C 20 Zenei
0000006892449 + 0000006892456 + 0000006892463 + 0000006892470 + 0000006892487
 
Puzo, Mario: The Godfather. Harlow : Pearson Ed. Ltd., 1998. 61, [3] p. + 2 CD mell. (Penguin readers. Level 4)               0000006903220, 0000006903237,  0000006903244            802 P 99 Zenei
 
 
Steinbeck, John:  The red pony. Harlow : Pearson Ed. Ltd. : Penguin Books, 2001. VII, 69, [1] p. (Penguin readers. Level 4)                                                                    8100001046372  802 S 89 Zenei
 
 
Stage 5 = 1800 headwords    /   C = 1800 words
 
Blixen, Karen: Out of Africa. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, [199?]. 128 p. (Easy readers. Contemporary, C)                                                                                              0000006529253       B 69
                                                    
Dickens, Charles: A Christmas carol. Copenhagen : Aschehoug, 1992. 109 p. (Easy readers. Classics, C.)                                                                                                                      0000006529208      D 64
                           
Dickens, Charles: David Copperfield. Oxford [etc.] : Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1994. 104 p. + 3 CD mell.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 5)              
                           0000006790639, 0000006790646, 0000006790653, 0000006790660      D 64   Gykvt
 
Doyle, Arthur Conan, Sir: The hound of the Baskervilles. Copenhagen : Aschehoug : Alinea, 1991. 95 p. (Easy readers. Classics, C)                                                                            0000006529161      D 86
 
Emecheta, Buchi: The bride price. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 104 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 5)                                                                       0000007114199      E 46
 
Ghost stories. Retold by Rosemary Border. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p. (Oxford bookworms library. Fantasy & horror, Stage 5)                                                 0000007123726      G 45
 
Hardy, Thomas: Far from the Madding Crowd. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 104 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 5)                                                               0000007123788      H 31
 
Hemingway, Ernest: The snows of Kilimanjaro. Copenhagen : Aschehoug : Alinea, [199?]. 86 p. (Easy readers. Contemporary,C)                                                                                 0000006529338      H 60
                         
Herriot, James: Every living thing. Copenhagen : Aschehoug : Alinea, 1994. 96 p. (Easy readers. Contemporary, C)                                                                                                0000006529123     H 64
                         
Highsmith, Patricia: Broken glass and other stories. Copenhagen : Aschehoug, cop. 1986. 74 p. (Easy readers. C, Crime)                                                                                              0000006529437      H 69
 
London, Jack: The call of the wild. Copehhagen : "Aschehoug", [1992]. 77 p. (Easy readers. Classics, C)                                                                                                                       0000006529178       L 77
                          
McBain, Ed: King's ransom. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 5)                                                                     0000007124105      M 49
 
Paretsky, Sara: Deadlock. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 104 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 5)                                                                     0000007136726      P 38
 
Rees, Celia: Witch child. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 2004. 120 p. (Easy readers. Young adult; C)                                                                                                              0000006529192      R 46
              
Shelley, Mary Wollstonecraft: Frankenstein. Copenhagen : Aschehoug, cop. 1999. 112 p.(Easy readers. Classics, C)                                                                                         0000006529093       S 54
             
Steinbeck, John: The pearl. Copenhagen : Aschehoug : Alinea, 1991. 89 p. (Easy readers. Contemporary, C)                                                                                               0000006529376      S 89
                        
Stevenson, Robert Louis: Treasure island. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, 1992. 110 p. (Easy readers. Classic; C)                                                                                            0000006529345      S 91
              
Treading on dreams : stories from Ireland. Retold by Clare West. Oxford : Oxford Univ. Press, 2008. [8], 103 p. (Oxford bookworms library. World stories, Stage 5)                          0000007123740      T 91
 
Tyler, Anne: The accidental tourist. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 104 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 5)                                                                        0000007123771      T 99
 
 
D = 2400 words
 
   An anthology of humour. Ed. by Aage Salling and Erik Hvid. Kopenhagen : Aschehoug, 1992. 87 p. (Easy readers. D)                                                                                               0000006529116      A 56
    
Sillitoe, Alan: The loneliness of the long-distance runner. Copenhagen : Aschehoug, 1991. 76 p. (Easy readers. Suspense, D ; 7.)                                                                                 0000006529383      S 57
                     
Stevenson, Robert Louis: Dr Jekyll and Mr Hyde. Copenhagen : Aschehoug, [199?]. 75 p. (Easy readers. Classics, D.)                                                                                         0000006529130      S 91
            
Vonnegut, Kurt: Slaughterhouse-five or The children's crusade. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, 1994. 134 p.(Easy readers. Contemporary, D)                                                 0000006529185       V 96
                
 
Stage 6 = 2500 headwords
 
   American crime stories. Retold by John Escott. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 120 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 6)                                     0000007136740      A 54
 
Austen, Jane: Pride and prejudice. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 120 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 6)                                                0000007220791  802 A 97   Zenei        
 
Bagley, Desmond: The enemy. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 120 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 6)                              0000007219887  802 B 13   Zenei            
 
Dickens, Charles: Oliver Twist. Oxford Univ. Press, 2008, cop. 1992. 120 p. + 3 CD mell.  (Oxford bookworms library. Classics, Stage 6)                                                                                              
                         0000006790714, 0000006790721, 0000006790738, 0000006790745         D 64  Gykvt
 
Gibbons, Stella: Cold Comfort Farm. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 136 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 6)                                       0000007210945  802 G 45 Zenei
 
Hill, Reginald: Deadheads. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 120 p. (Oxford bookworms library. Crime & mystery, Stage 6)                                                                                 0000007124051      H 70
 
MacLean, Alistair:  Night without end. Oxford : Oxford University Press, cop. 2008. [8], 120 p. (Oxford bookworms library. Thriller & adventure, Stage 6)                            0000007220159    802 M 10   Zenei
 
Trollope, Anthony: Barchester towers. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. [8], 120 p. (Oxford bookworms library. Classics, Stage 6)                                                               0000007129636      T 92
 
Waugh, Evelyn: Decline and fall. Simplified ed. Oxford : Oxford Univ. Press, cop. 2008. 120 p. (Oxford bookworms library. Human interest, Stage 6)                                                   0000007136788      W 35
 
 
A nyelvtanulással eltöltött idő szerint
 
 
After 2 years of English
 
Andersen, Hans Christian: The ugly duckling and other fairy tales. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 1998. 72 p. (Easy classics)                                                                                0000006529406      A 57
                                    
 
Kipling, Rudyard: The jungle books. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1995. 112 p. (Easy classics)                                                                                                             0000006529086      K 46
           
 
After 3 years of English
 
Beecher-Stowe, Harriet: Uncle Tom's cabin. [Kopenhagen] : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1996. 128 p. (Easy classics)                                                                                               0000006529420      B 44
               
Carroll, Lewis: Alice in Wonderland. [Kopenhagen] : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1996. 92 p. (Easy classics)                                                                                                             0000006529390      C 12
                      
 
Dickens, Charles : Great expectations. [Kopenhagen] : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1995. 104 p (Easy classics)                                                                                                   0000006529444      D 64
                      
Mark Twain: The adventures of Huckleberry Finn. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 1996. 94 p. (Easy classics)                                                                                                             0000006529307      M 32
        
 
After 4 years of English
 
Defoe, Daniel: Robinson Crusoe. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1996. 76 p.(Easy classics)
                                                                                                                           0000006529215      D 39
 
Dickens, Charles: Oliver Twist. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 1995. 80 p. (Easy classics)
                                                                                                                           0000006529239      D 64
 
Scott, Walter (Sir): Ivanhoe. [Kopenhagen] : Aschehoug : Alinea, cop. 1995. 112 p. (Easy classics)
                                                                                                                           0000006529291      S 43
 
Swift, Jonathan: Gulliver's travels. [Kopenhagen] : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1996. 120 p. (Easy classics)                                                                                                              0000006529277      S 99
 
 

 
Német
 
Vereinfachte Märchentexte für Kinder = Egyszerűsített szövegű mesék gyerekeknek:

Grimm: Die Bremer Stadtmusikanten = A brémai muzsikusok. Szeged. Grimm Könyvkiadó, 1997. 45 p.           5004015327720     G 65 Gykvt
Grimm: Dornröschhen = Csipkerózsika. Szeged. Grimm Könyvkiadó, 1997. 45 p.                                            
                                                                                                        5004015327737  G 65 Gykvt
 
0 = Bücher mit 400 Wörtern
 
Spyri, Johanna: Heidi. Kopenhagen : Aschehoug, 2004. 54 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. Klassiker)                                                                                                           0000006203832       S 84

Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ... (A1)
 
Wagner, Andrea Maria: Spannende Tour im Schwarzwald : A1 : [kostenloser Hörtext online]. Stuttgart : Klett Sprachen, 2012. 32 p. (Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ...)
                                                                                                           0000007242717    803 W 11 Zenei
 
Stufe 1 – Ausgangswortschatz 400 Wörter (A2)
 
Posener, Alan: Kater, Ines und Katerina ; Der grosse Baum. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1994. 63 p. (Teen readers. Stufe 1)                                                                  0000006903152           P 87 Gykvt.
 
Posener, Alan: Kater, Ines und Katerina ; Der grosse Baum. Copenhagen : Easy Readers, [2013]. 63 p. (Teen readers. Stufe 1)                                                                        0000007129605              P 87
                                                                                                      8100001046792         803 P 87 Gykvt.      
 
A = Bücher mit 600 Wörtern (A2)
 
Bürger, Gottfried August: Münchhausens Abenteuer. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 64 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                                   0000006199630            B 98
 
Ende, Michael: Lenchens Geheimnis. Kopenhagen : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1995. 61 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                              0000006173616                    E 52
                                                                                                             0000006903145         E 52 Gykvt.
                                                                                                             8100001046464   803 E 52 Zenei
 
Fuchs, Ursula: Wiebke und Paul. Kopenhagen : Easy Readers, cop. 2003. 64 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Jugendliteratur)                                                    0000006173661                      F 95
                                                                                                           0000006903121            F 95 Gykvt
                                                                                                           8100001046488      803 F 95 Zenei
 
Härtling, Peter: Ben liebt Anna. Kopenhagen : Easy Readers, cop. 2007. 72 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Jugendliteratur)                                                                8100001046730   803 H 47 Zenei
 
Kästner, Erich: Das doppelte Lottchen. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 2000. 72 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                                                            0000006173654    K 28
 
Kästner, Erich: Das doppelte Lottchen. Copenhagen : Easy Readers, [2010]. 72 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                                              0000007106811        K 28 Gykvt.
                                                                                                             8100001046754  803 K 28 Zenei
 
Kästner, Erich: Mein Onkel Franz. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1976. 56 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                                                                       0000006173708     K 28
 
Meyer-Dietrich, Inge: Und das nennt ihr Mut? Kopenhagen : Aschehoug Dansk Forlag, cop. 1997. 68 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Jugendliteratur)                            0000006173685               M 60
                                                                                                                  0000006903138    M 60 Gykvt.
 
Spoerl, Heinrich: Man kann ruhig darüber sprechen. Kopenhagen : Aschehoug, [2000]. 46 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Gegenwartsliteratur)                                               0000006200329   S 84
 
   Till Eulenspiegel. Hrsg. Gisela Betke Nielsen. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 61 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. A, Klassiker)                                                                            0000006200367    T 53
 
 
Teen readers. Stufe 2. = Ausgangswortschatz 650 Wörter
 
Teller, Jürgen: Falkenland. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 2006. 64 p. (Teen readers. Stufe 2)
                                                                                                                    0000006906115   T 41 Gykvt
 
Niveau 2 sehr einfache Lektüren (A1/A2), 1000 Wörtern
 
Stoker, Bram: Dracula. [Milano] : La Spiga Languages, cop. 2008. 62 p. + 1 CD mell. (Sehr einfache Lektüren; Zweites Niveau)                                       8100001046341, 8100001046358  803 S 92 Zenei
 
 
B = Bücher mit 1200 Wörtern (A2) /
 
Fallada, Hans: Erzählungen. Kopenhagen : Aschehoug, [1999?]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Kriminalgeschichten)                                                                            0000006199487     F 13
 
Kästner, Erich: Emil und die Detektive. Kopenhagen : Grafisk Forlag, 1969. 111 p. (Easy readers = Leicht zu lesen ; B.)                                                                                               9000004831175   K 28
 
Kästner, Erich: Emil und die Detektive. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur ; 40.)                                                                  0000006200336   K 28
 
Lenz, Siegfried: Das Feuerschiff. Kopenhagen : Grafisk Forlag, 1975. 85 p. (Easy readers = Leicht zu lesen ; B.)                                                                                                               9004314831153   L 54
 
Lenz, Siegfried: Das Feuerschiff. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 85 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                                             0000006200350     L 54
 
Martin, Hansjörg: Kein Schnaps für Tamara. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 85 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                               0000006199647   M 36
 
Pausewang, Gudrun: Die Wolke. [Copenhagen] : Easy Readers, cop. 2012. 72 p. (Easy readers =
Leicht zu lesen. B, Jugendliteratur)                                                   0000007211058      803 P 47 Zenei
 
Kuhn, Krystyna: Bittersüsses oder Saures.  [Copenhagen] : Easy Readers, cop. 2011. 48 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Jugendliteratur)                                      0000007217319   803 K 97 Zenei
 
Reding, Josef: Jerry lacht in Harlem : Kurzgeschichten. Kopenhagen : Grafisk, [1977]. 79 p. (Easy readers ; B.)                                                                                                         9004324831631    R 46
 
Reding, Josef: Jerry lacht in Harlem : Kurzgeschichten. Kopenhagen : Aschehoug, [1999?]. 80 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                      0000006203870  R 46
 
Reinecker, Herbert: Der Kommissar lässt bitten. Kopenhagen : Grafisk, 1976. 88 p. (Easy readers ; B.)
                                                                                                                             9004324831136    R 52
 
Reinecker, Herbert: Der Kommissar lässt bitten. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 86 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. B, Kriminalgeschichten)                                                          0000006199081    R 52
 
Scholl, Inge: Die Weisse Rose. Kopenhagen : Aschehoug, [1997]. 79 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                                               0000006203863   S 35
 
Spoerl, Heinrich: Der Gasmann. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 63 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                                                0000006200343  S 84
 
Steiger, Otto: Einen Dieb fangen. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 104 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                                               0000006203856   S 87
 
Steiger, Otto: Einen Dieb fangen. Kopenhagen : Aschehoug, [2007]. 104 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Gegenwartsliteratur)                                                                   0000006906023    S 87 Gykvt.
 
Werremeier, Friedhelm: Zwei Kriminalstorys. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1990. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. B, Kriminalgeschichten)                           0000007217272  803 W 61   Zenei
 
 
Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ... (A2) / Leo & Co
 
Wagner, Andrea Maria:  Wilde Pferde im Münsterland : A2 : [kostenloser Hörtext online]. Stuttgart : Klett Sprachen, 2013. 40 p. (Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ...)
                                                                                                            0000007242724   803 W 11 Zenei
 
Scherling, Theo: Schöne Ferien : [leichte Lektüre für Deutsch als Fremdsprache] : [Stufe 2, ab A2] .  München : Langenscheidt bei Klett, 2013. 64 p. + 1 CD.  (Leo & Co.)
                                                                                0000007242731, 0000007242748    803 S 28 Zenei
 
Scherling, Theo: Stille Nacht : [leichte Lektüre für Deutsch als Fremdsprache] : [Stufe 3, ab A2] /.  Berlin [etc.] : Langenscheidt, cop. 2008. 64 p. + 1 CD.  (Leo & Co.)
                                                                                  0000007242755, 0000007242762  803 S 28 Zenei
 
 
Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ... (A2+B1) / Tatort DaF Hörkrimi
 
Wagner, Andrea Maria: Dramatische Szenen in Weimar : A2 + B1 : [kostenloser Hörtext online. Stuttgart : Klett Sprachen, 2013. 47 p.  (Deutsch als Fremdsprache. Stadt, Land, Fluss ...)                                                                                                       
                                                                                                            0000007242700   803 W 11 Zenei
 
Baier, Gabi: Frankfurter Geschäfte : Deutsch als Fremdsprache : A2 + B1. Stuttgart : Klett Sprachen, 2014. 48 p. + 1 CD.  (Tatort DaF Hörkrimi)
                                                                                  0000007242687, 0000007242694  803 B 13 Zenei
 
 
Niveau 3 Vereinfachte Lektüren (A2/B1), 1200 Wörtern
 
Keller, Gottfried: Der grüne Heinrich. [Milano] : La Spiga Languages, cop. 2010. 62 p. + 1 CD mell. (Vereinfachte Lektüren, Drittes Niveau)                  8100001046587, 8100001046594  803 K 33 Zenei
 
 
Stufe 4 – Ausgangswortschatz 1400-1800 Wörter (B1)
 
Gallandy, Greta: Die herzensgute Nachbarin. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 2007. 72 p. (Teen readers. Stufe 4)                                                                                        0000006906122   G 21 Gykvt.
 
Gallandy, Greta: Die herzensgute Nachbarin. [Copenhagen] : Easy Readers : Aschehoug, [2013]. 72 p. (Teen readers. Stufe 4)                                                                                    0000007129599    G 21
 
 
C = Bücher mit 1800 Wörtern (B1)
 
Arold, Marliese: Ich will doch leben : Nadine ist HIV-positiv. [Copenhagen] : Easy Readers, [2013]. 85 p. (Easy readers = Leicht zu Lesen. C, Jugendliteratur)                    8100001046785     803 A 84 Zenei
 
 
Goes, Albrecht: Das Brandopfer Copenhagen : Easy Readers, [2010]. 64 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                             8100001046761   803 G 49 Zenei
 
 
Kohlhagen, Norgard: Die Schöne und die Kluge : Schwestern oder immer nur die Hälfte vom Glück. Kopenhagen : Aschehoug, 1994. 102 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur ; 34.)
                                                                                                                             0000006203948    K 63
 
Kästner, Erich: Drei Männer im Schnee. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1969. 112 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                           0000006173647       K 28
 
Kästner, Erich: Drei Männer im Schnee. Copenhagen : Easy Readers, [2009]. 108 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                8100001046457 803 K 28 Zenei
 
Lenz, Siegfried: Lehmanns Erzählungen oder So schön war mein Markt : aus den Bekentnissen eines Schwarzhändlers. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1964. 87 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                                                             0000006173623    L 54
 
Lenz, Siegfried: So zärtlich war Suleyken. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1993. 104 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                           0000006173630    L 54
 
Martin, Hansjörg: Die lange, grosse Wut : Kriminalgeschichten. Gekürzt und vereinfacht für Schule und Selbststudium. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                                                             0000006199111   M 36
 
Mechtel, Angelika: Flucht ins fremde Paradies. Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1993. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                              0000006173692   M 50
 
Mechtel, Angelika: Flucht ins fremde Paradies. [Kopenhagen] : Aschehoug, cop. 1990. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                    0000006903169  M 50 Gykvt.
 
Noack, Barbara: Die Zürcher Verlobung. Kopenhagen : Aschehoug, [2000]. 90 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                              0000006199623    N 78
 
Reinecker, Herbert: Fälle für den Komissar. Kopenhagen : Grafisk, 1985. 94 p. (Easy readers ; C.)
                                                                                                                              9004324831686   R 52
 
Reinecker, Herbert: Fälle für den Kommissar : aus "Fünf Fälle für den Kommissar".  Kopenhagen : Aschehoug, cop. 1985. 94 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Kriminalgeschichten)
                                                                                                                              0000006199463   R 52
 
Rinser, Luise: Die Erzählungen. Kopenhagen : Grafisk, 1987. 96 p. (Easy readers ; C.)
                                                                                                                            9004324831617     R 74
 
Rinser, Luise: Die Erzählungen. Kopenhagen : Aschehoug, [1999?]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                                              0000006199470   R 74
 
Schönfeldt, Sybil: Sonderappell.  Kopenhagen : Aschehoug, 2001. 104 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Jugendliteratur)                                                                                      0000006203887   S 36
 
Ulrici, Rolf: Die Oder gluckste vor Vergnügen. Kopenhagen : Aschehoug, 1994. 107 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur ; 35.)                                                   0000006203955    U 56
 
 
Zweig, Stefan: Novellen. Kopenhagen : Grafisk, 1972. 78 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Jugendliteratur)                                                                                                      9004324831624   Z 99
 
Zweig, Stefan: Novellen. Kopenhagen : Aschehoug, [1999]. 79 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. C, Gegenwartsliteratur)                                                                                              0000006199098   Z 99
 
 
Niveau 4 Lektüren one grenzen (B1/B2)
 
Storm, Theodor: Immensee ; Die Regentrude. [Milano] : La Spiga Languages, cop. 2010. 92, [2] p. + 1 CD mell. (Lektüren ohne Grenzen; Viertes Niveau) 8100001046563, 8100001046570   803 S 92 Zenei
 
 
D = Bücher mit 2400 Wörtern (B2)
 
Kästner, Erich: Der kleine Grenzverkehr. Kopenhagen : Aschehoug, [2000]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. D)                                                                                                 0000006203849   K 28
 
Kästner, Erich: Der kleine Grenzverkehr. Kopenhagen : Aschehoug, [2007?]. 96 p.(Easy readers = Leicht zu lesen. D, Gegenwartsliteratur)   8100001046440                                          803 K 28 Zenei
                                                                                                                  0000006906030    K 29 Gykvt.
 
Werremeier, Friedhelm: Treff mit Trimmel : Kriminlageschichten. Kopenhagen : Aschehoug, [2000]. 96 p. (Easy readers = Leicht zu lesen. D)                                                                 0000006199654   W 61
 
 
 

 
Francia
 
 
B = 1200 mots (A2)
 
 
Bernede, Arthur: Belphégor. Copenhagen : Easy Readers, cop. 2002. 52 p. (Easy readers = Lectures faciles. B, Suspense)                                                                          0000007220777     804 B 57 Zenei
 
 
Olasz
 
 
A = 600 parole (A2)
 
Boccaccio, Giovanni: Andreuccio da Perugia : novella dal Decamerone . Copenhagen : Easy Readers, cop. 1972. 41 p. (Easy readers = Facili da leggere. A, Classico)          0000007182990 805 B 70 Zenei
 
Ginzburg, Natalia: Ti ho sposato per allegria : commedia in tre atti. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1974. 48 p. (Easy readers = Facili da leggere. A, Commedia)              0000007183102 805 G 46 Zenei
 
 
Fo, Dario: Gli imbianchini non hanno ricordi : farsa per clown. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1977. 46 p. (Easy readers = Facili da leggere. A, Farsa)                     0000007183065   805 F 65 Zenei
 
 
Livello 3. Intermedio = 1000 parole chiave (B1)
 
Manzoni, Alessandro: I promessi sposi. Recanati : ELI, 2014. 111 p. (Letture Graduate ELI Giovani Adulti. Livello 3)                                                         0000007241703, 0000007241710 805 M 27 Zenei
 
 
B = 1200 parole, (A2)   
 
Calvino, Italo: Marcovaldo. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1987. 84 p. (Easy readers = Facili letture. B, Contemporaneo)                                                                  0000007183072   805 C 11 Zenei
 
 
Soldati, Mario: Cinque novelle. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1986. 92 p. (Easy readers = Facili da leggere. B, Novelle)                                                                        0000007183058    805 S 69 Zenei
 
 
C = 1800 parole (B1)
 
Moravia, Alberto: Sette racconti. Copenhagen : Easy Readers, cop. 1972. 80 p. (Easy readers = Facili letture. C, Racconti)                                                                          0000007241765      805 M 87 Zenei
 
 
Spanyol
 
C = 2000 palabras (B1)
 
 
Martín Gaite, Carmen: Caperucita en Manhattan. Copenhagen : Easy Readers, [2013], cop. 1999.  176 p. (Easy readers = Lecturas fáciles. C, Contemporáneo)              0000007220821  806 M 36 Zenei
 
 
 
Az anyaggyűjtés lezárva: 2015. január 23.
részletek>>>
Napjaink szakácsművészete
 

 
Vendégváró konyhák
 
Fank  Júlia: Óriás szakácskönyv kezdőknek és haladóknak. Bp. Corvina, 2005.
952 p.                                                                                                              641 F 91
 
Ugrai-Nagy Tünde: Manókonyha. szakácskönyv gyerekeknek. Bp. Sanoma, 2011.
143 p.                                                                                                              641 U 18
 
A vendégvárás bibliája. Minden, amit a sikeres vendéglátásról tudni kell. Szerk. Pais Otília.
Pécs, Alexandra, 2006. 319 p.                                                                             641 V 67
 

Ízelítő a népek konyháiból - keleti ízek

Cey-Bert Róbert: Thai konyha. Az ízek paradicsoma. Fót, Paginarum, 2001. 111 p.    641 C 15

Faller, Renate: Ázsiai ízek. Pécs, Alexandra, 2000. 63 p.                                          641 F 13

Indiai konyha. Mesésen finom, gazdag és fûszeres, kipróbált fogások. Bp. Gabo, 2001. 95 p.  641 I 57

Nélkülözhetetlen ázsiai szakácskönyv. Bp. Vince, 2006. 304  p.                                641 N 40

Nemere Ilona: Távol-keleti ízek. Nagykovácsi, Puedlo, 2002. 160 p.                          641 N 42

Sarai, Midori - Cey-Bert Róbert: Japán konyha. Az Istenek világa. Fót, Paginarum, 2001. 84 p.   641 S 18

 
Európa asztalánál

A 100 legjobb német recept. Kistarcsa, Sajgó és Társa, 2002. 80 p.                          641 Sz 39

A 100 legjobb skandináv recept. Kistarcsa, Sajgó és Társa, 2002. 80 p.                     641 Sz 39

Bordás Mihály: Erdélyi finomságok könyve. Bp. Scolar, 2009. 140 p.                         641 B 79

Francia konyha. Pécs, Alexandra, 2000. 63 p.                                                         641 F 90

Francia kulinária. Szerk. André Dominé, Günter Beer. Bp. Vince, 2010. 468 p.            641 F 90

 Juhani Nagy János: Európa eszik. Bp. Szabad Föld, 2004. 234 p.                             641 J 87

 
Mediterrán tájakon

Balashova, Elena: Modern mediterrán konyha. Bp. Kossuth, 2011. 608 p.                  641 B 17
 
Görög kulinária. Szerk. Milona, Marianthi. Bp. Vince, 2007. 459 p.                            641 G 59 

Kaltenbach, Marianne: Spanyol ételek. Kaposvár, Holló, 2000. 64 p.                         641 K 13

Olasz kulinária. Írta és szerk. Claudia Piras. Bp. Vince, 2007. 496 p.                              641 O 25

A 100 legjobb olasz recept. Kistarcsa, Sajgó és Társa, 2002. 80 p.                                641 Sz 39

 
Egészséges étkezés
 
Bardi, Carla: Klasszikus vegetáriánus konyha. Bp. Kossuth, 2009. 320 p.                        641 B 33
 
Hadarik Rita - Huszár Boglárka: Egészséges ínyencfalatok. finomságok lisztérzékenyeknek
(is). Törökbálint, T.bálint K. 2014. 167 p.                                                                    641 H 10
 
Haigh, Charlotte: 100 természetes immunerősítő. 100 recept immunrendszerünk ellenálló
képességének fokozására. Pécs, Alexandra, 2006. 127 p.                                             641 H 11
 
Kútvölgyi Mihály - Ambrus Lajos - Roszik Péter: Bioételek gabonából. Üllő,
Timp, 2010. 127 p.                                                                                                  641 K 99
 
Lénárt Gitta: Lúgosítás élő ételekkel. Bp. Bioenergetic, 2013. 17 p.                                641 L 48
 
[Merson, Sarah]: 100 fiatalító étel. [100 recept az öregedés visszafordítására].
Pécs, Alexandra, 2009. 128 p.                                                                         613 M 55
 
Schobert Norbert: Norbi update. minden, amit a fogyásról tudok. Bp. Norbi Update
Zrt. 2007. 419 p.                                                                                                    641 S 35
 
Sebestyén Szilvia: Makrobiotika. az egészséges és harmonikus életért. Bp. Kossuth,
cop. 2014. 240 p.                                                                                                  641 S 47
 
Szelekovszky Rita, Valló László: A gyümölcsök. táplálkozás-élettani hatásai és receptek.
Bp. Cser K., 2013. 148 p.                                                                                      641 Sz 54
 
Szendi Gábor, Mezei Elmira: Paleolit szakácskönyv. Bp. Jaffa, 2010. 307 p.    641 Sz 59
 
Török Katalin, Kiss Erika: Mediterrán étrend. miért egészséges a mediterrán étrend?
Bp. Golden Book, 2004. 108 p.                                                                              641 T 85
 
Varga Gábor: Reform desszertek. az egészségtudatos életmódhoz. Bp. Kossuth,
2013. 190 p.                                                                                                        641 V 38
 
Wignall, Judita: Nyersből finomat. amit a nyers étrend és életmód otthoni bevezetéséhez
tudni kell. Prága, Synergie, 2013. 192 p.                                                                641 W 70
 
Yabsley, Charmanie, Cross, Amanda: Varázslatos italok. 60 recept az egészséges életért.
Pécs, Alexandra, 2005. 143 p.                                                                               641 Y 10
             
 
Ismert, kedvelt személyek főztjei
 
Allen, Rachel: A család kedvencei. receptjeim hétköznapokra és ünnepekre. Bp. TB,
2012. 240 p.                                                                                                        641 A 43
 
Bódi Margó: Az egészséges is lehet finom. Bp. Bódi G. Produkciós Iroda Kft.
2010. 191 p.                                                                                                       641 B 70
 
Fearnley-Whittingstall, Hugh: River Cottage minden napra. Pécs, Alexandra,
2012. 415 p.                                                                                                       641 F 31
                              
Hegyi Barbara: Abraka babra. Monológok a konyhámból. Bp. Park, 2011. 287 p.        641 H 53
 
Lawson, Nigella: Hogyan váljunk házi istennőkké? Nigella süteményeskönyve. Szeged,
Szukits, 2007. 382 p.                                                                                             641 L 35
 
Lawson, Nigella: Nigella express. jó ételek gyorsan. Szeged, Szukits, 2008. 209 p.       641 L 35
 
 Olivér, Jamie: … és egyszerűen csak főzz! Bp. Park, 2002. 317 p.                              641 O 32
 
Oliver, Jamie: Jamie 30 percesek. Bp. Park, 2013. 287 p.                                          641 O 32
 
Oliver, Jamie: Jamie természetesen. 100 recept a kertemből. Bp. Park, 2009.
333 p.                                                                                                                 641 O 32
 
Ramsay, Gordon: Csak könnyedén. Pécs, Alexandra, 2009. 256 p.                             641 R 36
 
Stahl Judit: Enni jó! kedvenc receptjeim zsúfolt hétköznapokra és megérdemelt
hétvégékre. Bp. Park, 2005. cop. 2002.                                                                  641 S 85
 

Sütemények egész évben

Aprósütemények. 1001 ínycsiklandozó süteményrecept a világ minden tájáról.
Szöveg: Pamela Egan et. al. Bp.Kossuth, 2005. 360 p.                                            641 A 73
 
Bardi, Carla: Csokoládés finomságok aranykönyve. [Bp.] Kossuth, 2008.
703 p.                                                                                                               641 B 33
 
Dickhaut, Sebastian, Christina Kempe: Mindenki süteményeskönyve. 444 recept.
Kaposvár, Holló és társa, 2005. 359 p.                                                                  641 D 64
 
Gerecz Gergely: Csábító házi sütemények 3. Nyíregyháza, Pro-Team, 2009.
107 p.                                                                                                               641 G 37
 
Horváth Ilona, F.: Házisütemények. receptek és tanácsok a mindennapokra és a
különleges alkalmakra. Bp. Totem, 2010. 350 p.                                                     641 H 87
 
Kissel, Renate: Még több bögrés sütemény. még több édesség, mérleg nélkül. Kaposvár,
Holló és Társa, 2007. 63 p.                                                                                  641 K 57
 
Pasch Julianna - Jámbor Mariann: Csábító házi sütemények. A legfinomabb édes és sós
sütemények receptgyűjteménye több mint 200 exkluzív fotóval!. Nyíregyháza, Pro-Team,
2007. 124 p.                                                                                                       641 P 39
 
Pasch Julianna -  Jámbor Mariann]: Csábító házi sütemények 2. Nyíregyháza,. Pro-Team,
2008. 115 p.                                                                                                      641 P 39/2
 
Poziombka, Stefanie: 1 tészta – 50 keksz. változatos aprósütemények egész évre.
Kaposvár, Holló, 2008. 63 p.                                                                                 641 P 88
 
A sütés bibliája. A csábító reggeli finomságoktól a mindennapi süteményeken át a
különleges desszertekig. Szerk. Morvay Krisztina. Pécs, Alexandra, 2007. 319 p.         641 S 99
 
Szabó Sándorné, Horváth Ildikó: 500 kedvenc házisüti. Kezdő és gyakorlott háziasszonyoknak.
[S.L.] Pro-Book, 2008. 317 p.                                                                                641 Sz 21
 
Vincze Sára: Csábító házi sütemények 4. Nyíregyháza, Pro-Team, 2010. 110 p.           641 V 89
 
Weber, Anne-Katrin: Kis torták és minisütemények. igazi újdonságok és klasszikusok
új formában. Kaposvár, Holló és Társa, 2008.63 p.                                                  641 W 35
 
 
Gyorsan főzni, finomat
 
Bereznay Tamás: Főzni gyerekjáték. bevált receptek sietős anyukáknak. Bp.
Book K., 2011. 141 p.                                                                                        641 B 54
 
McCosker, Kim: 4 hozzávaló. több mint 340 gyors, könnyű és ízletes recept csak 4 vagy
annál kevesebb hozzávalóból. Bp. Jaffa, 2011.                                                      641 M 49
 
Schinharl, Cornélia: 15 perces ebédek és vacsorák. gyorsan elkészíthető ételek hússal,
hús nélkül, hidegen és melegen. Kaposvár, Holló és Társa, 2008. 62 p.                    641 S 30
 
Stahl Judit: Gyors konyha. receptek 10, 20, 30, 45 perc alatt. Pécs, Alexandra, 2014.
197 p.                                                                                                              641 S 85
 
 
Diétás szakácskönyvek
 
Alacsony zsírtartalmú ételek. zsírszegényen, ízgazdagon. Szerk. Anouska Jonesh.
Bp. Aréna, 2008. 255 p.                                                                                    641 A 33
 
Dupin, Olivia: Egészségesen, gluténmentesen. Kézikönyv kezdőknek a gluténmentes
diéta és életmód könnyed bevezetéséhez. Prága, Synergie, cop. 2014.
223 p.                                                                                                             641 D 98
 
 
Forgách Éva: Csodafazék. Diétás és receptkönyv gyógyulni vágyó rákbetegeknek.
Bp. Bioenergetic, 2013. 103 p.                                                                           641 F 72
 
 
Fövényi József -  Gyurcsáné Kondrát Ilona: Cukorbetegek nagy diétáskönyve. Budaőrs.
SpringMed, 2009. 365 p.                                                                                   641 F 87
 
Gyomorkímélő ételek. Bp. I.P.C., 2014. 72 p.                                                      641 K 38          
 
Gyurcsáné Kondrát Ilona -  Bittner Nóra: Daganatos betegek nagy diétáskönyve. Bp.
SpringMed, 2012. 278 p.                                                                                   641 G 99
 
Liszkay Gabriella -  Lindwurm Katalin: A bőrbetegségek és az étrend. kiváltó okok, tünetek,
étrendi tanácsok. Bp. Golden Book, 2003. 127 p.                                                 641 L 72
 
Mil, José van -  Christine Archer-Mackenzie: Kemoterápia alatt. étrendi tanácsok, gyógyító
ételek. Érd, Zafír Press, 2010. 175 p.                                                                  641 M 68   
 
Rigó János - Gaálné Labáth Katalin -  Bencsik Klára: A csontritkulás diétás kezelése. Bp.
Medicina, 1999. 174 p.                                                                                      641 R 73
 
Sherwood, Alice: Mit főzzünk allergia esetén? Bp. M-érték K., 2009. 224 p.              641 S 54
 
Sókiné Hajdara Ágota: Lisztérzékenyeknek háziasszonyszemmel. Bp. Medicina, 2013.
103 p.                                                                                                              641 S 68
 
Szőke Krisztina: Tej-, tojás- és szójamentes ételek recepteskönyve. Budaőrs,
SpringMed, 2009. 191 p.                                                                                    641 Sz 91
 
Vrábel Krisztina: 160 grammos szénhidrátdiéta. Finom falatok, lemondás nélkül. Bp.
Sanoma, 2013. 167 p.                                                                                        641 V 99
 
Zajkás Gábor - Gyurcsáné Kondrát Ilona: Szív- és érbetegek nagy diétáskönyve. Bp.
SpringMed, 2010. 352 p.                                                                                    613 Z 17
 
 
Ünnepi étkezéshez
 
Frank Júlia: Ünnepi asztal. 199 recept különleges alkalmakra. Bp. Corvina, 2007.
142 p.                                                                                                           641 F 91
 
Iden, Karin: Karácsony. az ünnep varázsa. Bp. Kossuth, 2001. 206 p.                   394 I 13
 
Lajos Mari, Hemző Károly: 66 karácsonyi édesség. Bp. Sanoma, 2008., cop. 1999. 144 p
 
Lajos Mari, Hemző Károly: 66 új ünnepi étel. Bp. Sanoma, 2009. 143 p.                641 L 14
 
Nagy karácsonyi szakácskönyv. több mint 200 fantasztikus recept karácsonyra. Szerk.
Day, Martha. Pécs, Alexandra, 2006. 256 p.                                                       641 N 23
                                
Pálffy Emőke: Pár kérdés a húsvétról. Böjti ételek és húsvéti finomságok. Bp.
D&B, 2005. 141 p.                                                                                         641 P 15
 
Szakál László: Régi ünnepek a konyhában. karácsonytól karácsonyig. Bp. Minerva, 1985.
153 p.                                                                                                           641 Sz 24

Honlapok
http://gasztronomia.lap.hu/
http://www.externet.hu/webfazek/konyhak/index.html
http://ivu.org/hungarian/recipes/
http://www.vilaglato.hu/receptklub.html
Összeállította:
Vörösné Adler Erika
részletek>>>
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Minőségirányítási rendszer
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Keresés a honlapon
Szavazás
Tudja-e, hogy a zeneműtárból kottát is kölcsönözhet?
Igen, rendszeresen igénybe veszem ezt a szolgáltatást.
Igen, de csak a könnyűzenei gitárkották érdekelnek.
Igen, de nincs rá szükségem.
Nem, de örülök, hogy értesültem róla.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum és oldaltérkép | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2018-04-19 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap