A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Korall 60. szám (2015)


Korall 60. szám (2015)
♦ Női életvilágok 
 
 
A nők élete, életmódja, lehetőségei mindig nagyon érdekes, de nehezen kutatható terület volt. Ezért is nagyon fontos minden vizsgálat, elemzés, ami ebben a témában készült. A Korall 2015-ben megjelent 60. számában a 13.-tól a 20. századig követhetünk nyomon női sorsokat, „életvilágokat”.


Benda Judit: A csendes háttér. Nők munkalehetőségei a középkori Budán c. tanulmányában - 13-16. századi adatok alapján - röviden összefoglalja, hogy a fennmaradt írásos források milyen képet rajzolnak elénk a középkori asszonyok munkában eltöltött éveiről. A társadalom minden rétegének lehetőségéről ad képet, legyen az cseléd, munkás, apáca, úri hölgy.


Sheilagh Ogilvie – Markus Küpker – Janine Maegraith: A nők és a házimunka anyagi kultúrája a kora újkori Würtembergben: a wildbergi inventáriumok tanulságai c. tanulmányban az eddig fehér foltnak számító női házimunkának a táplálkozással kapcsolatos anyagi kultúráját vizsgálják a 17-18. századi vagyonleltárak alapján.

Granasztói Olga: A szépnem hazaszeretete, avagy hogyan mentette meg két nő Magyarországot 1722-ben c. tanulmányában egy Csáktornyán található olajfestményhez fűződő legendának próbál utánajárni. VI. Károly német-római császár (III. Károly magyar király) a magyar alkotmányt meg akarta semmisíteni, és az országból osztrák tartományt csinálni. A tervet a császár szeretőjének tartott Althan Mihályné Anna-Maria Pignatelli és Batthyány Ádámné Strattmann Eleonóra akadályozta meg Savoyai Jenő hadvezér közreműködésével, akinek a korabeli feltételezések szerint Eleonóra a szeretője volt.

Dömötör Ildikó: Magyarország egy angol úri hölgy szemszögéből – Julia Pardoe útleírása 1839-40-ből c. tanulmányában azt vizsgálja, hogy a korabeli magyar társadalomról mennyire fest reális képet és milyen mértékben vette figyelembe korának társadalmi elvárásait úti beszámolójának elkészítésekor Julia Pardoe - kinek munkái főleg női olvasóközönsége számára készültek.

Farkas Gyöngyi: Irén szerint a világ. Egy szatmári parasztasszony történetei c tanulmányában azt elemzi, hogy Irén, egy szatmári parasztasszony 83 évesen milyen történeteket alkot a múltról (a harmincas–negyvenes évek, a Rákosi-, a Kádár-korszak falusi világáról), illetve e történetekben hogyan mutatja be saját szerepét a múlt alakításában. 

 
Aki szívesen olvasná ezeket az érdekes cikkeket, a folyóiratot kérje a raktárból a Berzsenyi Dániel Könyvtár olvasótermének könyvtárosától! A friss lapszámokat keresse az olvasóterem polcain!

 
Ajánlja: Nagyváradi Nóra


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap