A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Programok
Rendezvények
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
"NINCS KARÁCSONY KÖNYV NÉLKÜL!" - II. Könyvtári könyvvásár és civil workshop


 
RENDEZVÉNYEK
 
|2019. november 26.|
10.00 Verses-mesés utazás
  Devecsery László - oktatási tapasztalattal is rendelkező - József Attila-díjas költő, a modern kor kihívásainak megfelelve olyan irodalmi foglalkozást dolgozott ki, amely során az általános iskola alsó tagozatos gyermekei játszva ismerkedhetnek meg az irodalom szépségeivel.
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, földszinti előadóterem
17.00 Ünnepélyes megnyitó, majd Olvasásnépszerűsítés másként
  Kocsis Marcell pedagógussal és Vincze Bencével az f21 online újság egyik alapító tagjával beszélget Waldinger Dóra könyvtáros, blogger. Bepillantást adnak a mai fiatal generáció olvasási szokásaiba, ismertetik az olvasásnépszerűsítés új útjait, mint például a könyves témájú videók, blogok, Instagram, podcastok.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, földszinti előadóterem
   
|2019. november 27.|
11.00 Szerethető-e a komolyzene?!
  Horváth Imre karnagy interaktív, rendhagyó zenei tanórája középiskolás diákok számára. A karmester a komolyzenei élmény befogadására egy rendkívül sajátos és egyéni módszert dolgozott ki, melynek segítségével hozzájárul a diákok klasszikus zenéről alkotott pozitív véleményének formálásához.
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, földszinti előadóterem
17.00 Mintha muszáj lenne
  Szendrői Csaba szombathelyi származású énekes, dalszerző, az Elefánt zenekar frontembere mutatja be első verseskötetét, mely a Scolar Kiadónál jelent meg, Mintha muszáj lenne címmel. Beszélgetőtársa Boros Ferenc médiatáros.
A versekre rímelő Elefánt dalokat Tóth András kíséri gitáron.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti előadóterem
   
|2019. november 28.|
10.00 Mesék a bőröndből
  A "Mesék a bőröndből" című előadás a "Szivárványos" című verses-zenés kötet és a "Vas megyei manóságok" meséinek átdolgozása, interaktívvá tétele.
A program rengeteg zenét, együttzenélést, közös játékot, verselést és mesélést tartalmaz. A játékok közben a gyermekek megismerkednek a mesék apró manóival, tündéreivel és néhány Vas megyei településsel is. A mesék, versek Galambos Berni alkotásai, melyeket Bujtás Ervin dallamai kísérnek.
A program végén átadjuk a Könyvélmény 2019 könyvgyűjtő akcióban összegyűlt adományokat a Szombathelyi Hétszínvirág Óvoda képviselőinek.
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, földszinti előadóterem
17.00  Kapcsolatok
  Fűzfa Balázs irodalomtörténész beszélgetőtársai Stekovics Gáspár képzőművész,fotográfussal, Szabó Tibor, Bálint Éva és Kelemen Zoltán színművészek.
Vendégeink olyan személyek, akiket az irodalom saját művészi pályájukon nap mint nap inspirál, sikerre emel. Barátságok, találkozások, személyes hangvételű emlékek idézése során derül fény a kortárs irodalom sokszínűségére, szerethető értékeire. A rendezvényt Stekovics Gáspár kortárs írókról készült vetített portréfotói színesítik.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK,  4. emeleti előadóterem
   
|2019. november 29.|
13.00 Rendhagyó irodalomórák
  Szabó T. Anna foglalkozása 1. és 2. osztályosoknak
A vers: játék. Előbb velünk, azután helyettünk beszél, segít megérteni az érzéseinket. Szabó T. Annának mindenről ritmusok és dalok jutnak eszébe, klasszikus és kortárs költők versei, mert az irodalom számára nem kötelező feladat, hanem a nyelv örömét és szépségét közvetítő élmény és ajándék. Batyujából képeket, szövegeket, váratlan tárgyat varázsol elő, gyerekkori történeteket oszt meg, beszél a műfordításról, meg arról, hogyan írhatunk magunknak saját kötetet.
Dragomán György foglalkozása 7. és 8. osztályosoknak
A fehér király című regény hatalmas sikert aratott, rengeteg nyelvre lefordították, ahogy Dragomán György azóta megjelent könyvei is egyre több nyelven látnak napvilágot, erről tart előadást és kötetlen beszélgetést az író.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: Paragvári Utcai Általános Iskola
17.00 Ketten és külön
  Szabó T. Anna és Dragomán György önálló irodalmi estje.
Egy pár, közel harminc év. Együtt körülbelül huszonöt könyv, na és persze színdarabok, meg sok-sok műfordítás. Utazások ketten és külön, fejben és a nagyvilágban. Két dudás, két gyerek, egy csárda. Vajon hogy férnek meg együtt, hogy osztják el, meg, be, ki, szét? Vannak-e trükkjeik? Tippjeik? Na és receptjeik? Szópárbaj, anekdoták, felolvasás, jóízű beszélgetés!
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK,  4. emeleti előadóterem
 
KÖNYVVÁSÁR
 
|2019. november 26-29.||10-19 óra|
A karácsonyi ünnepek közeledtével a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti tereiben felállított könyves standokon a Líra könyvesbolt és helyi kiadók kínálatából válogathatnak a szeretteiket vagy önmagukat könyvvel meglepni kívánók.
 
Líra Könyv Zrt.
A Líra Könyv Zrt. a magyar könyvpiac meghatározó szereplője. A Líra csoporthoz jelenleg kilenc különböző profilú kiadó tartozik: a Magvető, a Corvina, a Szépmíves Könyvek, az Athenaeum és a Partvonal Kiadó, valamint a General Press Könyvkiadó.
A Manó Könyvek és a Menő Könyvek a gyermek és ifjúsági korosztályt szólítják meg, a Rózsavölgyi Kiadó pedig zenei kiadóként kiemelt jelentőségű.
A könyvesbolt állandó akciókkal, változatos kínálattal rendelkezik, melyből a könyvvásáron is ízelítőt nyújt.
 
 
B.K.L.
Az 1995-ben alakult kiadó profilja a turisztikai, az ismeretterjesztő könyvek, fotóalbumok és reprezentációs célú kiadványok megjelentetése. A kiadó számára nagyon fontos a Kárpát-medence, a történelmi és a mai Magyarország értékeinek feltárása és könyv alakban való megjelentetése. A magyarság kultúrtörténetének rendkívül érdekes szeleteit mutatják be többek között Az Őrség Árpád-kori templomai, A magyar Szent Korona és a Szent Márton, Savaria szülötte című kötetek. Összefoglaló munkájuk A magyar bor útja című könyv, amely teljes egészében végigköveti a történelmi és a mai Magyarország borkultúrájának fejlődését. Egyéb – a magyar hagyományos ételeket tárgyaló – gasztronómiai tárgyú könyveik közül kiemelkedik a Nagy kolbászkönyv és a Bor a konyhaművészetben. A magyar fürdőkultúrával foglalkoznak többek közt a Gyógy- és termálfürdők Nyugat-Dunántúlon, valamint a Székelyföldi fürdők, gyógyhelyek című kiadványok.
Magyar Nyugat Könyvkiadó
A 2003 végén alakult kiadó családi vállalkozásként indult, elmondásuk szerint egy könyv kiadásának igénye indokolta létrejöttét: egy vasi népmesegyűjteményé, melyet a nyugat-dunántúli kulturális élet egyik nagy öregje, a 90. élet-évét 2004-ben betöltött dr. Kuntár Lajos állított össze, és a vidékhez ugyancsak sok szállal kötődő Füzesi Zsuzsa illusztrált. A bűvös ládikó című kötet sikere aztán lendületet adott a továbbiaknak. A kiadó hiánypótló szerepet tölt be sok rejtett, országos figyelemre érdemes kulturális és történeti érték bemutatásában – legyen szó a múltról vagy a jelenről. Közel másfél évtized alatt mintegy 70 könyvet adtak közre, melyek közül néhány kivétellel mindegyik kötődik a Nyugat-Dunántúlhoz, Vas megyéhez.
Szülőföld Kiadó
A 2010-ben indult kiadó Vas megyéhez kötődő szerzőinek és témáinak bemutatását tűzte ki célul. A kiadványaik írói között ugyanúgy vannak pályakezdők, mint a rendszerváltás után újra kiadható szerzők. A műfaji változatosság is biztosított, legyen szó versről, prózai művekről, családtörténetekről, naplókról. A kiadó rendszeresen hirdet irodalmi pályázatokat, amelyekből már több sikeres kötet készült. Tematikus sorozataik Vasvármegye kultúrtörténetének bemutatása jegyében jelennek meg, melyek nagy sikerű, gazdagon illusztrált könyvek, egy-egy történelmi időszak hétköznapjaiba nyújtanak bepillantást, megmutatva azokat a személyeket, akik maradandót alkottak és értékteremtő, művészeti, tudományos, vagy karitatív munkájukkal hozzájárultak Vas megye és az ország fejlődéséhez.


 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-01-21 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap