A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum és oldaltérkép Kapcsolatfelvétel
Programok
Rendezvények
Könyvtár másként
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
KÖNYVET A FA ALÁ! - I. Könyvtári könyvvásár és civil workshop
 
A modern hálózati társadalmakban a közkönyvtárak legfontosabb feladata a közösségek erősítése, a közösségek építése irodalmi témájú rendezvényi keretek között. A Berzsenyi Dániel Könyvtár modern, helyi és regionális olvasói igényeit figyelembe véve, a kortárs irodalom sokszínűségét népszerűsítő rendezvénysorozatot kíván indítani. A rendezvénysorozat ideje alatt az író-olvasó találkozókkal párhuzamosan, helyi könyvesboltok és hazai kiadók együttműködésével könyvek árusítását tervezzük. Könyvtárunk kiemelten fontosnak tartja a helyi és regionális civil szervezetek munkáját, ezért rendezvényünkkel bemutatkozási lehetőséget kínálunk a helyi önkénteseknek, emellett lehetőséget biztosítunk kiadványaik árusítására. Aki szereti az irodalmat, szeret olvasni, az a programsorozatnak köszönhetően minden évben megörvendeztetheti szeretteit a hazai kortárs irodalom kiválóságainak egy-egy kötetével, így erősítve a könyvajándékozás kultúráját.
 
RENDEZVÉNYEK
 
|2018. december 10.|
11.30 A könyvtári könyvvásár és civil workshop ünnepélyes megnyitója
  Köszöntőt mond Alexa Károly irodalomtörténész és Nagy Éva könyvtárigazgató.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, földszinti fogadótér
15.00 Szombathelyi kulturális csúcstalálkozó
A rendezvény vendégeink előre nem tervezett, más irányultságú elfoglaltsága miatt sajnálatosan ELMARAD. A program egy később egyeztetett időpontban kerül megrendezére.
  Évértékelő beszélgetés a szombathelyi kulturális intézmények vezetőivel. Csapláros Andrea igazgató (Savaria Megyei Hatókörű Városi Múzeum), Nagy Éva igazgató (Berzsenyi Dániel Könyvtár), Kiss Barna igazgató (Savaria Szimfonikus Zenekar), Grünwald Stefánia ügyvezető (Savaria Turizmus NKft.), Parais István igazgató (AGORA Savaria).
Moderátor: Tanai Ibolya újságíró
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, 4. emeleti kis előadóterem
17.00 Kor. Társ
  Alexa Károly irodalomtörténész beszélget a Kortárs Kiadó szerzőivel Száraz Miklós György, Zalán Tibor, Ambrus Lajos, Csikós Attila írókkal és Horváth Bencével a Kortárs Kiadó vezetőjével.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
   
|2018. december 11.|
15.00 Tíz éves a Magyar-Japán Baráti Társaság — Szombathely
  Könyvbemutató és beszélgetés a jubiláló szervezet képviselőivel. A kötet a helyszínen megvásárolható.
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, 4. emeleti kis előadóterem
16.30 Trendek, innovációk, felhasználók
  Kerekasztal beszélgetés könyvkiadók képviselőivel, helyi üzletvezetőkkel. Vendégünk lesz: Fazakas István (Fekete Sas Kiadó),  Pál Andrea (Líra Könyváruház), Petrovics Róbert (Libri Könyvesbolt), Farkas Csaba (Szülőföld Kiadó) és Boda László (B.K.L Kiadó), Gyurácz Ferenc (Magyar Nyugat Könyvkiadó).
Az est házigazdája: Nagy Éva könyvtárigazgató
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
18.00 Bemutatkozik a Fekete Sas Kiadó
  Beszélgetés Fazakas Istvánnal, az elsősorban szépirodalmi, társadalomtudományi, néprajzi, művelődés- és kultúrtörténeti műveket megjelentető kiadó alapító szerkesztőjével.
Moderátor: dr. Fűzfa Balázs irodalomtörténész
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
   
|2018. december 12.|
13.00 Rendhagyó irodalomóra
  Nyáry Krisztián irodalomtörténész előadása a Kanizsai Dorottya Gimnázium diákjainak.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: Kanizsai Dorottya Gimnázium, Szombathely, Aréna utca 10.
15.00 Civilekről civileknek
  Évértékelő beszélgetés a szombathelyi civil szervezetek vezetőivel. Vendégünk lesz: Bődi Lívia elnök (Szombathelyi Szépítő Egyesület), Nagy Krisztina koordinátor (Vas Megyei Civil Információs Centrum), Szekér Tamás elnök (Herényi Kulturális és Sportegyesület), Farkas Csaba elnök (Szülőföld Egyesület), Horváthné Németh Zsuzsanna elnök (Martinus Vallási és Kulturális Egyesület) és dr. Bakó Béla igazgató (Vasi TIT).
Moderátor: Simon Ádám főszerkesztő (Hírlevél Plusz)
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, 4. emeleti kis előadóterem
17.00 Írjál és szeressél!
  Hevesi Judit költő beszélget Nyáry Krisztián irodalomtörténésszel.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
   
|2018. december 13.|
15.00 Miért kell a verszene?
  Irodalmi est az Itt-hon című kötet szerzőivel, Kelemen Zoltánnal, Devecsery Lászlóval, Nagy Róberttel, Pődör Györggyel, és Tóthárpád Ferenccel. Közreműködik a Rózsabors Műhely.
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
17.00 A felnőttek meséje avagy mesés változások
  Beszélget Végh-Fodor Mónika meseterapeuta, dr. Krekó Kata pszichológus és Zsigri Mária fejlesztő biblioterapeuta, könyvtáros.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
17.00 Diafilmszínház a gyermekkönyvtárban
  Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 1. emeleti gyermekkönyvtár
   
|2018. december 14.|
10.00 Olvass velem könyvélmény program
  Mesés, verses délelőtt önkéntesek közreműködésével.
Könyvadomány átadása az Alpokalja Nagycsaládos Egyesület képviselőinek, családjainak.
További információ: www.hirlevelplusz.hu/konyvadomany2018
Szervező: H+ Média Kulturális Egyesület
Helyszín: BDK, 4. emeleti kis előadóterem
17.00 Anno az én tévém
  Találkozás Endrei Judit népszerű szerkesztő-műsorvezetővel.
Szervező: Berzsenyi Dániel Könyvtár
Helyszín: BDK, 4. emeleti nagy előadóterem
 
 
KÖNYVVÁSÁR
 
|2018. december 10-14.||12-18 óra|
A karácsonyi ünnepek közeledtével a Berzsenyi Dániel Könyvtár földszinti tereiben felállított könyves standokon tizenegy kiadó kínálatából, nagy kedvezmények mellett válogathatnak a szeretteiket vagy önmagukat könyvvel meglepni kívánók.
 
21. Század Kiadó
2010-ben alakult és azóta is dinamikusan fejlődik. Elsősorban magyar és külföldi bestsellerek megjelentetésével foglalkoznak. Jelentős figyelmet fordítanak a magyarországi viszonyokat bemutató tényirodalomra. Az utóbbi években a könyvkiadásban nagyon népszerűvé vált thriller, krimi könyveiről ismerhetjük, illetve a 2017-ben indított KULT Könyvek sorozatban díjnyertes regények, bestseller lista-vezetők, erőteljes érzelmeket kiváltó vagy épp tabu témákkal foglalkozó könyveket adnak ki.
Ad Librum Kiadó
2007-ben alakult, kínálatukban szép- és szórakoztató irodalom, ismeretterjesztő és tudományos publikáció szintén megjelenik. 2016-tól az Ad Librum Kiadó elsősorban az olvasmányirodalom kiadására összpontosít. Célja az elsőkönyvesek és rétegkönyvírók szolgálata.
Fekete Sas Kiadó
Az 1990-ben alapított kiadó elsősorban szépirodalmi, társadalomtudományi, néprajzi, művelődés- és kultúrtörténeti műveket jelentet meg. Gondozásukban lát napvilágot Füst Milán teljes életműve és Fodor Ákos mára már kultikusnak számító művei. Népszerű kiadványuk a Budapesti Kultúrtörténeti Séták sorozat. Fennállásának csaknem három évtizede alatt csaknem négyszáz értékes művet adott ki.
Jelenkor Kiadó
Pécsi, 2015-től budapesti székhelyű könyvkiadó, amit Csordás Gábor alapított 1993-ban. A kiadó kezdeti célja a kortárs magyar irodalom és filozófia fejlődésének előmozdítását, a klasszikus és kortárs európai irodalom értékeinek közvetítését tűzte ki. 2015-ben a Libri Kiadó megvette a Jelenkor Kiadót, amely továbbra is a kortárs magyar és európai szépirodalom kiadását tartja legfontosabb feladatának.
Kortárs Kiadó
Az 1993-ban megalapított könyvkiadó névválasztása tudatos – napjaink élő (kortárs) irodalmának kiadására, a legfrissebb és talán legfontosabb szellemi folyamatainak közvetítésére kötelezte magát. Legelemibb ars poeticája az egyszerű minőségeszmény és az értékteremtés gesztusa. Több irányadó sorozatot tart fenn és ápol a kiadó – így vállalta a Magyar Remekírók sorozat folytatását. A Kortárs-sorozat köteteivel ugyancsak a könnyebb tájékozódást kívánja szolgálni.
Könyvmolyképző Kiadó
A 2000-ben alakult szegedi könyvkiadó fő profilja a gyermek- és ifjúsági irodalom. Az elmúlt években főként az angolszász könyvkiadás trendjeit meglovagolva adtak ki fantasy, romantikus, krimi könyveket. A kiadó többféle korosztálynak és érdeklődési körnek megfelelően ad ki sorozatokat (Vörös/Arany/Rubin/Narancs stb. pöttyös könyvek). Ezen kívül az Aranymosás pályázatuk keretében több elsőkönyves magyar író kapott megjelenési lehetőséget náluk.
Libri Kiadó
2011-ben alakult, a Nyitott Könyvműhely jogutódjaként. Profiljuk a kortárs magyar- és nemzetközi irodalom mellett szórakoztató irodalom, ismeretterjesztő és gyerekkönyvek, illetve képregények kiadásával is foglalkozik, különös figyelmet fordítva a jelen társadalmi problémáira és kérdéseire, valamint az új kortárs szerzői hangokra. A Libri cégcsoporthoz tartozik a Helikon Kiadó, Jelenkor Kiadó, Kolibri Kiadó, Park Könyvkiadó és a Trubadúr Kiadó.
Líra Könyv Zrt.
A Líra Könyv Zrt. a magyar könyvpiac meghatározó szereplője. A Líra csoporthoz jelenleg kilenc különböző profilú kiadó tartozik: A Magvető, a Corvina, a Szépmíves Könyvek, az Athenaeum és a Partvonal Kiadó, valamint a General Press Könyvkiadó. A Manó Könyvek és a Menő Könyvek a gyermek és ifjúsági korosztályt szólítják meg, a Rózsavölgyi Kiadó pedig zenei kiadóként kiemelt jelentőségű.
B.K.L., Magyar Nyugat és Szülőföld Kiadó
Vásári forgatagunk különleges színfoltját képezi e három helyi kiadó, amelyek elsősorban az országos érdeklődésre számot tartó kulturális és történeti értékek képviseletét tűzte ki céljául. Kiadványaikkal szinte valamennyi korosztályt meg kívánják szólítani, ezt tükrözi a műfaji sokszínűségük is.
Kézműves termékek kreatív könyvtárosoktól
Adománygyűjtő stand a Berzsenyi Dániel Könyvtár munkatársainak saját készítésű ajándéktárgyaiból.
 Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum és oldaltérkép | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2019-05-23 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap