A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Forrás 2015. 7-8. szám


Forrás 2015. 7-8. szám
Migráció tematikus lapszám

A latin eredetű migráció szó költözést, lakhelyváltoztatást jelent. Az első hallásra ártalmatlannak tűnő kifejezés napjainkra súlyos problémák hordozójává, okává és okozatává vált, nemcsak más európai országokban, de hazánkban is.

A Forrás című folyóirat 2015 júliusában megjelent tematikus dupla száma erre a jelenségre fókuszál, jóllehet szerkesztése kezdetén még a közreműködők sem sejtették, mennyire aktuális lesz a kérdés a megjelenés idején. A tanulmányok válogatásakor a szerkesztők három nagy egységben gondolkodtak.


migráció elméletéről és okairól Gyáni Gábor ír kitérve a modernizáció és a nemzetté válás kapcsolódó folyamatára. A 20. századi migrációtörténet témakörében Mayer János és Tóth Ágnes a második világháború után kitelepített németek sorsával foglalkozik, míg Gyarmati György a rendszerváltás előtti években Romániából Magyarországra menekülő határon túli magyarok viszontagságait ismerteti. Ferov Jakab tanulmánya a Mohácson élő magyarok, németek, sokácok és szerbek egymásra ható kultúráját, a kultúraátadás sajátosságait mutatja be. Melegh Attila népességkutatóként ad interjút a migráció történetével, makro- és mikroszintjével, okaival kapcsolatban, Szeitl Blanka pedig a migráció témájához kapcsolódó legújabb adatokat felhasználva tesz összegzést. Az egyéni sorsokat bemutató interjúk során többek között megszólalt az Izraelbe emigrált holokauszt-túlélő Hirschmann György, a Nagyváradról Budapestre áttelepült Szakáli István Loránd, az 1956-os események után sportolói karrierjében ellehetetlenített, végül Dél-Afrikába távozó Törös Károly, és az Angliában au pairként szerencsét próbáló, végül tanárként megállapodó Cseh Zsuzsanna. Olvashatunk gondolatokat külföldről hazatérőtől, gyermekét elengedőtől, Magyarországra érkező Nyugat-európaitól s országon belül munka után vándorlótól.

Aki szeretne a néhány perces híradásokon túl látni, a migráció és a jelenségre adott válaszok sokszínűségéről meggyőződni, vegye kézbe a Forrás új számát, amely megtalálható a Berzsenyi Dániel könyvtár olvasótermében.

Ajánlja: Bozzai Judit


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap