A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Katalógusok
WEB OPAC
Válogatások
Tematikus ajánlók
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2021 – Esterházy János-emlékév
120 éve született gróf galántai Esterházy János (1901-1957), a korabeli Csehszlovákia legjelentősebb magyar mártír politikusa
 
„… csak egyet kell szem előtt tartanunk, ez pedig az:
minden magyar azon a helyen, ahová őt a sors állította, munkájának legjavát adja, mert így kívánja ezt a magyar felelősségtudat, a magyar nemzeti becsület és a magyar jövő.”
(Esterházy János: Minden magyar adja munkája javát… In: Magyar Hírlap, 1942. 1. sz., részl.)
                                  
1901. március 14-én született Nyitraújlakon. Anyja Elzbieta Tarnowska lengyel grófnő, apja az Esterházy család galántai ágából származó gróf Esterházy János Mihály. Négy éves korától özvegy édesanyja nevelte. Budapesten járt gimnáziumba, majd a kereskedelmi akadémiára, később saját birtokán gazdálkodott. 1924-ben házasságot kötött Serényi Lívia grófnővel, két gyermekük született, János és Alice.
 
A Trianon után Csehszlovákiába szakadt felvidéki magyarság kiemelkedő politikai vezetője volt – az 1920-as évektől kezdve lépett fel a magyarok visszaszorítását is magában foglaló „csehszlovákizmus” ellen. 1932-ben a Csehszlovákiai Magyar Népszövetségi Liga és az Országos Keresztényszocialista Párt elnökévé választották. Prágában és Pozsonyban parlamenti képviselőként is tevékenykedett. 1938-ban Kassa Magyarországnak való átadásakor szlovákiai magyarok mellett maradt.
 
Esterházy  „a keresztény hit buzgó megvallója és az üldözöttek önfeláldozó és bátor védelmezője volt”. 1939-ben tevékenyen részt vett lengyel menekültek magyarországi befogadásában.

1942-ben a pozsonyi parlament képviselői közül egyedül ő utasította el nyíltan a szlovákiai zsidók deportálásáról szóló törvényt. Később számos üldözött zsidó életét mentette meg Magyarországra való eljuttatásukkal. Körözte őt a Gestapo, a nyilasok le is tartóztatták. 1944 októberében tiltakozott Magyarország német megszállása ellen.
 
Kereszténysége és magyarsága miatt 1945 után is üldöztetés jutott osztályrészéül. Mivel tiltakozott a Benes-dekrétumok ellen, letartóztatták és a Gulág munkatáboraiba került. 1947-ben a Szlovák Nemzeti Bíróság – távollétében – halálra ítélte, később az ítéletet – kegyelemből életfogytiglanra változtatta. 1950-től börtönből börtönbe hurcolták, s a szibériai lágerekben szerzett betegsége egyre jobban elhatalmasodott rajta. 1957. március 8-án a morvaországi Mirov börtönében halt meg. Holttestét nem adták ki családjának, ötven évvel később bukkantak rá egy prágai tömegsírban.
 
2017. szeptember 16-án Esterházy János földi maradványait – végakarata szerint – szülőföldjén, Alsóbodokon helyezték örök nyugalomra a Szent Kereszt Felmagasztalása kápolnában.
2018 novemberében a Vatikán engedélyezte boldoggá avatási eljárásának megindítását.
 
 
Ajánlott irodalom:
 
Esterházy János: A kisebbségi kérdés. Válogatott írások, beszédek, interjúk. Bp. Ister, 2000.
299 p. 323 E 93
 
Esterházy János emlékkönyv. Szerk. Esterházy-Malfatti Alice és Török Bálint. Bp. Századvég,
2001. 236 p. 943 E 93
 
Molnár Imre: Esterházy János élete és mártírhalála. [Somorja]: Méry Ratio, 2010. 443 p. 320 M 80Ajánlja: Vörösné Adler Erika


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-04-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap