A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum és oldaltérkép Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
OPAC - Mobilra
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Városi fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Élményekkel tele - Nézőpont (Halas-filmes projekt)
Élményekkel telve...
Nézőpont (Halas-filmes projekt)
 
A Berzsenyi Dániel Könyvtár törekszik arra, hogy minél szorosabb kapcsolatot alakítson ki oktatási intézményekkel, diákközösségekkel. Az esélyegyenlőségre pedig kiemelt figyelmet fordít. Az elmúlt években a Rum-Kastély EGYMI értelmileg sérült diákjai több alkalommal is meglátogatták intézményünket. Esélyegyenlőségi hetünk és a Speciális Mozi keretében a média szakkörös fiatalok filmjeit is bemutattuk, fotóikból pedig kiállítás nyílt. A Máskép(p) helytörténeti fotó és filmes pályázatunkra 14 darab kép és 1 mozgókép érkezett a rumi diáktól. A könyvtár képviseletében 2017 februárjában Mutatkozz be Másképp! – Alkoss a hetedik művészettel! című módszertani projektnapon vettem részt a Rum-Kastély EGYMI-ben, majd szeptemberben a Kőszegi Filmes Napok keretében is találkozhattam a médiaműhely pár tagjával. A szakmai koordinálásommal való közös filmezés lehetősége a baráti kapcsolat és a filmműhely nyitottsága miatt már közel egy éve felvetődött. Mindannyiunk nagy örömére 2017. október 9-10-én megvalósulhatott a Nézőpont elnevezésű két napos filmes projekt a Berzsenyi Dániel Könyvtár támogatásával.
 

A médiaszakkör két oktatója Dr. Ihász-Kozmor Barbara és Győrváry-Góth Szilvia már hetek óta ötleteltek a diákokkal és a forgatáshoz szükséges tárgyi eszközöket is összegyűjtötték. Hétfő délelőtt nagy izgalommal vártak a gyerekek a kastélyban. A filmes csoport tagjai közül több ismerős köszönt rám, de az új tanítványokat is hamar megismerhettem. A napot elméleti előadással kezdtem, ahol a diákok szívéhez közeli mozgóképekből próbáltam képeket válogatni (Harry Potter, Gyűrűk ura, Bud Spencer-Terence Hill filmek), így elevenítve fel a különböző plánokat és azok helyes használati módját. Az ismerős képsorok mosolyt és jókedvet csaltak a kis nebulók arcára, lelkesen és ügyesen válaszoltak a feltett kérdésekre. Rövid szünet után rátértünk a kiválasztott alaptörténetre, melyet Rózsa Sándor talált ki. A többiek ötleteivel kiegészítve gyorsan összeállt, hogy miről is fog szólni az alkotás. Következett a forgatókönyv megbeszélése, az egyes jelenetek tervszerű kidolgozása.
 

A film címe már sokat elárul a storyból: Ha 8 fiú horgászik… A média szakkörös fiúk személyében (Bakonyi Róbert, Baranyai Péter, Fáth Erik, Györkös Máté, Könyves Ferenc, Kulcsár Bálint, Molnár Tibor, Rózsa Sándor) tehát a szereplők megvoltak. A szakkör lány tagjai (Bárány Dorothy, Máté Zsanett, Milkovits Éva) pedig operatőrként a kamera mögött helyezkedtek el.  Ebéd után kezdetét vette a forgatás. A kezdő képsorokat az iskola egyik termében rögzítettük, ahol a főszereplők magukhoz vették a horgászáshoz feltétlenül szükséges eszközöket, majd beültek a kisbuszba, hogy jó fogás reményében elinduljanak a zsennyei Fish Farm Horgásztóhoz. Napsütésben, élményben és képekben gazdag délutánt töltöttünk itt együtt. A fiúk nagy beleéléssel, lelkesen játszották el a különböző érzelmeket kiváltó jeleneteket, a lányok pedig csodás képekkel illusztrálták mindezt. A film utolsó képsorait (az étkezés jeleneteit) már kedd délelőtt az intézmény tankonyhájában rögzítettük, ahol az eddig kamera mögött tevékenykedő lányok is fontos szerephez jutottak. A jókedv és a felhőtlen vidám hangulat itt ért a csúcspontjára. A forgatás végeztével a több órás vágási folyamat következett. Az elkészített kisfilmet 2017. október 10-én délután mutattuk be az intézményben, nagy tetszést aratva vele a diákok és a dolgozók körében. 


 
Még így egy hét távlatából is felidéződnek a két nap élményei. Ottlétem során még intenzívebben érezhettem, hogy a rumi filmes műhely tagjai tele vannak jókedvvel, szeretettel, energiával, állandó frissességgel és megújulással. A rájuk jellemző vidám, kedves és fordulatos módon mutatták be a 8 horgászó fiú történetét. Ebben a felejthetetlen két napban mindannyian átéltük a csodát, együtt voltunk, közösségként alkottunk, izgultunk a filmbemutatón, a műhely tagja lehettem, s rengeteg élményt és szeretetet kaptam. Hatalmas köszönet Dr. Ihász-Kozmor Barbarának és Győrváry-Góth Szilviának, hogy teljes szívükkel és szakmai tudásukkal segítették a diákokkal való közös munkámat és hozzájárultak a projekt sikerességéhez. Köszönet a zsennyei Fish Farm Horgásztónak a helyszín biztosításáért, Rum-Kastély EGYMI-nek és a Berzsenyi Dániel Könyvtárnak a támogatásáért.
 
Bízom benne, hogy a közös, sikeres együttműködés a jövőben is folytatódni fog. Hálás vagyok, hogy két ilyen fantasztikus napot tölthettem a Rum Kastélyban, teljesen elmerülve az értelmileg sérült fiatalok alkotási és érzelmi világában. Fantasztikus emberekkel dolgozhattam együtt és egy szívvel teli kisfilm született. Már most örömmel várom a következő alkalmat, amikor újra részese lehetek a rumi diákok filmkészítési folyamatának. Köszönöm az élményt. 
 
Boros Ferenc


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Képgalériák
Archívum
Gyakori kérdések
Fórum/vélemény
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum és oldaltérkép | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2018-11-19 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap