A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Kiadványok
Önálló kiadványaink (tanulmányköt..
Életünk irodalmi, művészeti ..
Ajánló bibliográfiák az Országos ..
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Életünk 2020. 11-12. szám - Ismertető és tartalomjegyzék
Életünk 2020/11-12. szám

A folyóirat megjelenését támogatta: 

Hamvas Bélától tudjuk – akinek felfedezéséért nem sok „hely” tett annyit, mint Vas megye – hogy nem szabad soha összetéveszteni a helyet a térrel. A tér mindig ábra, a térnek mérete van, képlete, a tér meghatározható, a térről való tudás lényegét úgy hívják: térkép. A hely inkább festmény, a helynek lelke van, géniusza, nem kiszámítható, a helyet csak megnevezni szabad, de azt is csak azért, hogy mesélni lehessen róla. A hely az a fajta tér, amit az ember magáénak hódít, nem azért, hogy kizsákmányolja, hanem, hogy lakni lehessen benne. Azt a helyet, amit megismertünk annyira, hogy szeretünk benne lakni, úgy hívjuk: otthon.

Az Életünk folyóirat 2020. évi 11-12. összevont száma egy kiállításnak köszönheti létrejöttét, egy kiállításnak, amely a Berzsenyi Dániel Könyvtárban 2020. október 8-án A szépnek legilletékesebb és leghűbb ápolói: 135 éves a Szombathelyi Szépítő Egyesület címen készült el, nyílt meg és fogadta látogatóit. A kiállítás egy olyan intézmény – talán inkább: civil társulás –,  tevékenységéről számol be, amelynek munkálkodó évtizedeit – kimondva, kimondatlanul – az az eszme és érzület határozza meg, hogy a térben, ahova sorsunk vetett, lássuk meg a helyet, és ismerjük meg annyira, hogy megszerethessük.
 
 

HAMAROSAN!

 
Köszönet a közreműködőknek, a néhaiaknak éppen úgy, mint szombathelyi társainknak. És mindenekelőtt azoknak, akik a kiállítást megvalósították.
Meg kell jegyeznem, hogy a lapszámban külön nem jelzett dokumentumok a könyvtár helyismereti gyűjteményéből származnak. Köszönjük a Magyar Nemzeti Levéltár Vas Megyei Levéltár és a Szombathelyi Szépítő Egyesület támogatását eme „dokumentum” összeállításához.
És végezetül nem mulaszthatom el, hogy ne fejezzem ki elismerésemet azoknak, akikkel együtt szerkesztettük ezt a lapszámot. Szalainé Bodor Editnek, Molnár Andreának és Spiegler-Kutasi Nikolettának köszönöm a közös munka keltette jó érzésen túl,  hogy sok mindent megtudtam arról a városról, ahol mindinkább otthon érzem magamat.
 
Alexa Károly


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-04-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap