A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Kiadványok
Önálló kiadványaink (tanulmányköt..
Életünk irodalmi, művészeti ..
Ajánló bibliográfiák az Országos ..
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Életünk 2020. 4. szám - Ismertető, tartalomjegyzék és digitalizált változat
Életünk 2020/4. szám
 
 
Lajta Erika írónő Rosszfiúk, rosszlányok – rosszkor, rossz helyen című abszurd tragikomédiája 1919 tavaszán, a Tanácsköztársaság által elrendelt szesztilalom idején játszódik. A 12 jelenetre osztott mű cselekménye a Forradalmi Kormányzótanács rendeletének hatásait mutatja be az érintettek szemszögéből. Az első világháborús vereség sújtotta Magyarországon, a Hörpintő kocsma félhomályában lenne csak igazán igénye a szeszes italra az Isonzóról hazatért katonáknak, ám aki a tilalom ellenére alkoholt fogyaszt, egy évig terjedő fogházzal és 10 ezer koronáig terjedő pénzbüntetéssel büntetendő. A fekete humorral átitatott darab tökéletes illusztrációjául szolgálnak a lapszámot ékesítő Farkas Ádám műtárgyfotói, melyek legfőbb témája az alkoholellenes korabeli propaganda.
Farkas Ádám Munkácsy-díjas szobrász békés szertartásokkal teli mindennapjaiba avatja be az olvasót. A képzőművész így tekint a koronavírus-járvány miatt kialakult karantén idejére: „Persze, tudom, könnyű a zártságot úgy elviselni, ha fennmarad a kivételes lehetőség, hogy az ember tevékenysége izgalmas kaland is egyben, és az eredmény, függetlenedve alkotójától önálló útra léphet, mások számára, akár generációkon keresztül, örömforrásává is válhat. Amíg lehet, örüljünk minden reggelnek, napsütésnek, alkonyati madárcsicsergésnek, apró sikernek, kijavítható hibának…”
 
 

 
Spannraft Marcellina egyetemi tanár Jókai Mór Szép Mikhál című művét, mint női beavatás történetként értelmezi és tárja fel az olvasó előtt. Az elemzés során előtérbe kerülnek a mítoszok, mesék, mondák női archetípusainak Jókai írói világban megjelenítő alakjai (Mikhál – Athéné, Sára asszony – Mária, Démétér, Babura Pirka – Gorgo stb.) A regény a Jókai életmű egy ritkán emlegetett darabja, mégis több kiadást is megélt. A kötet kölcsönözhető a Berzsenyi Dániel Könyvtár állományából a J 68-as jelzeten.
Turczi István költő Szeresd a vándort című kötetét Péntek Imre kritikus ajánlja a közönség figyelmébe: „tanulságos, mély gondolatokkal, történelmi analógiákkal élő szöveget olvashattunk a kötetben. Turczi életesen rajzolta meg modelljeinek lelki fejlődését, élve a kínálkozó, epikai hitelt adó motívumokkal, szavakkal, idézetekkel, stílusfordulatokkal.”

Ajánlja: Spiegler-Kutasi Nikoletta


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-04-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap