A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Kiadványok
Önálló kiadványaink (tanulmányköt..
Életünk irodalmi, művészeti ..
Ajánló bibliográfiák az Országos ..
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Életünk 2020. 3. szám - Ismertető, tartalomjegyzék és digitalizált változat
Életünk 2020/3. szám
 
 
Fábián László Vesztésre állunk? című esszéjében az év tavaszának kezdetén az emberiség esélyeit latolgatja. Ihletettsége vélhetően a 2020-as év elején bekövetkezett természeti katasztrófákkal magyarázható leginkább. A tudomány mai állása szerint egyedül vagyunk a világegyetemben. Ez a megállapítás a békés együttélés alapkövét is adhatná. Ám Fábián László a felkutatott jelentős irodalom alapos tanulmányozása után úgy véli, ez a kozmikus magány az idők során inkább az agresszivitás felerősödéséhez vezetett. Szomorú, de ma már nem titok, hogy a technikai haladás és a civilizáció terjedése nem jár kézen fogva az etikai fogékonyság növelésével, éppen ellenkezőleg: tompulása tapasztalható mind a közösségi, mind az egyéni morálban. És hogy mi lesz ennek a vége? „A vektorok egy irányba mutatnak, az eredő: vesztésre állunk.” De még mielőtt idáig eljutnánk, Fábián László sorra veszi és – többek között Virilio, Epstejn, Baudrillard megállapításait segítségül hívva – elemzi a fenyegető veszélyforrásokat: a nukleáris háborúk, az ökológiai katasztrófák és a kibertér konfliktusait. Mindenképp kiemelném az esszéhez tartozó irodalomjegyzéket, kimondottan azoknak ajánlva, akik nem azon törik a fejüket, hogyan lehetne elhagyni a Föld nevű bolygót – és aztán egy másik planétán új életet kezdeni - hanem inkább annak mikéntjén, hogyan lehetne azt megmenteni.
 

 

2017. március 30-án hunyt el Szepesi Attila költő. 8-900 darabos versciklusát Barbár szonettek címmel gyűjtötte össze és adta közre időről időre, többek között az Életünk korábbi füzeteiben is. A jelen lapszámban megjelent tizenhat darab vers célja az emlékezés, emlékidézés. Wodianer-Nemessuri Zoltán a Végvidék és a Kései vádirat után az Alkony cím alatt fejezte be gigantikus történelmi trilógiáját. Ennek terjedelmes VII. fejezetének közlésére került sor. Péntek Imre a 6. Zalaegerszegi Szalon képzőművészeti tárlat forgatagáról tudósít. 26 helyi kötődésű művész 70 műve szerepelt a kiállításon, melyek „a megújulás az újrakezdés hangulatát hozták magukkal a műalkotások, a küzdelmet az anyaggal, a színekkel, hogy a ma születő kép és szobor szervesen csatlakozzék az elődök munkáihoz.”

A lapszámot a tárlat képeivel illusztrálták. Kovács István költő, történész Báthory István (1571. május 25.) megválasztásának körülményeit, valamint a következményeit tárja fel. XI. Károly halálát követően a francia trón megüresedett, így Valois Henrik – négyhónapnyi lengyel uralkodás után – lemondott a trónról és visszatért Franciaországba, ezt követően 1576. május 1-jén Krakkóban, a waweli székesegyházban királlyá koronázták Báthory Istvánt.


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-04-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap