A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Kiadványok
Önálló kiadványaink (tanulmányköt..
Életünk irodalmi, művészeti ..
Ajánló bibliográfiák az Országos ..
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Életünk 2019. 3. szám - Ismertető, tartalomjegyzék és digitalizált változat
Életünk 2019/3. szám
 
 
„A mesterek nem ismerték egymást, de lelküknek üzenete jelen van századunk műhelyiben is. Veszteség lenne szemet hunyni efelett. Velük kell élnem, és amit sugallnak, tovább éltetni korongom törvénye szerint. Ez hitvallás és elkötelezettség, amelyre a gyökereim és ez a kis ország is kötelez, ahol születtem.”("Föld - Ember". Zalaegerszeg, 2015) Születésnapja alkalmából Németh János Kossuth- és, a Nemzet Művésze-díjas keramikus-szobrász előtt tiszteleg az Életünk folyóirat márciusi száma. Ez alkalomból műtárgyfotói, Péntek Imre vele készített interjúja és Feledy Balázs személyes sorai kerültek közlésre a lapszám első felében. Szombathelyen a volt tüdőgondozó Dr. Antall József téri bejárata mellett megállva gondoljunk Németh Jánosra, aki ez év márciusában töltötte be 85. életévét. Pelle János történész, író nagy elhivatottsággal kutatja a holokauszt irodalmát, történelmét. 1992-ben megalapította a Magyarországi Zsidó Fórumot. 2000-2004 között a Zsidó Közéleti Unió ügyvivője volt. 2004 óta a Zsidó-Keresztény Közületi Unió ügyvivője. Magyar zsidó irodalomtörténetet és az antiszemitizmus történetét tanította az Országos Rabbiképző – Zsidó Egyetemen. Pelle antiszemitizmust boncolgató kötetei, szakcikkei kapnak hideget – lelkes kritikusa Karsai László –, meleget. A téma több aspektusú megítélése, érintettsége okán e cikk is újabb gondolatokat indíthat meg. Pelle János e területen mutatott aktivitása okán joggal feltételezhető, hogy célja a holokauszt szem előtt tartása, az ezzel kapcsolatos beszéd, vita, közös gondolkodás elindítása, fenntartása.
 
 

 
Az Életünk folyóirat küldetésszerűen, olyan irodalomtörténeti eseményeket is tárgyal, melyek hatást gyakoroltak a hazai és a határon túli magyarságra. 2018. október 25-én a Lengyel Köztársaság budapesti Nagykövetsége – együttműködve a Lengyel Intézettel – tudományos konferenciát szervezett a Feliks Alojzy versére szerzett, Boze cos Polske c. népének keletkezésének 200. évfordulója alkalmából. A magyar befogadástörténet jelentőségét hivatottak kiemelni Petneki Áron, Kabdebó Lóránt, Wojciech Kaliszewski, Kiss Gy. Csaba, Kovács István és Józef Wybicki személyes reflexiókat is tartalmazó referátumai.

Ajánlja: Spiegler-Kutasi Nikoletta


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-03-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap