A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Kiadványok
Önálló kiadványaink (tanulmányköt..
Életünk irodalmi, művészeti ..
Ajánló bibliográfiák az Országos ..
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Életünk 2018. 1. szám - Ismertető, tartalomjegyzék és digitális változat
Életünk 2018/1. szám
 
 

Számos irodalmi csemegét tartogat a 2018/1-es Életünk lapszám. Elsőként Faludi Ádám költő, író Szekeres a falon című novelláját emelném ki, mely a végtelen bolondozások idejét idézi, amikor még a vendéglátóhelyeken lehetett dohányozni, be lehetett nézni Venyigeszúhoz és Planktonhoz, „mert megtehettem”. A szerző legutóbbi kötete 2010-ben Hogyan teremtettem világot címmel jelent meg (BDK jelzet F 14).

A hazai szépirodalom örök kedvelt témája a bor, a borozás. Hamvas Béla neve mellett ki kell emelni Sarusi Mihály író, költő nevét is. A 2009-ben megjelent Pinceszer – Boros úti beszélyfüzér című könyvének egyfajta folytatása az aktuális lapszámban közölt Pinceszer II. adomagyűjtemény.

Bobory Zoltán költő, író versében keresi fel Raksányi Gellért („Kutyu”) a Kossuth- és Jászai Mari-díjas színművész sírját, hogy elmondhassa mennyire fontos volt az ő jelenléte, barátsága: „nem csak most, a györöki temetőben; ahol átölelsz minket, hogy beleroppan a csontunk – hanem egész botladozásunkkor felétek…”.

 

Kelemen Erzsébet költő, író a 2017-es ünnepi könyvhétre megjelent L. Simon László Körbejárni a hazát című kötetével kapcsolatban támadt gondolatait osztja meg az olvasókkal. Az esszékötet azokról az eltéphetetlen szálakról szól, melyek „tradíciókká fonják a múltat, amik összekötnek bennünket elődeinkkel és utódainkkal”. A kötet a Közép- és Kelet-európai Történelem és Társadalom Kutatásáért Közalapítvány jóvoltából jelent meg.

Lezáró, befejező részéhez érkezett Tárnok Zoltán író Forgácsok című gondolatsorozata, melyben most is a kíméletlen kritikus szemével figyeli a körülötte bontakozó, vagy éppen bomladozó világ trendjeit, ikonjait.
Kiss Gy. Csaba irodalomtörténész Fra Stjepan Pavić horváth származású klasszika-filológus, tanár, műfordító és műgyűjtő igazán változatos életútjával ismertetteti meg az olvasót.

Végül Balázs Géza nyelvész, néprajzkutató Szombathely város nyelve címmel megjelent tudományos esszéjét ajánlom az olvasók figyelmébe, melyben városunk nyelvhasználatában erőteljesen feltűnő regionális köznyelvi nyelvjárás jellemzőit örökíti meg.

A folyóiratban szereplő képek a Berzsenyi Dániel Könyvtár és a Szombathelyi Szépítő Egyesület által 2017-ben hirdetett Máskép(p) című helytörténeti fotó- és filmpályázatra beérkezett pályaművekből kerültek kiválasztásra.
Az Életünk folyóirat 2018/1-es száma megvásárolható az első emeleti nyilvántartó pultnál.Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-03-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap