A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Programok
Rendezvények
Könyvtár másként
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
A magyar széppróza napja 2018
A Berzsenyi Dániel Könyvtár tisztelettel meghívja Önt
a Magyar Széppróza Napja alkalmából
  
2018. február 20-án 17 órára
 
Az Életünk folyóirat irodalmi estjére
 
Vendégeink
 
Alexa Károly
 irodalomtörténész
 
Csikós Attila, Száraz Miklós György és Zalán Tibor
írók

♦♦♦
 
A Magyar Írószövetség 2017. novemberi választási ülésén indítványozta, hogy a magyar széppróza napját február 18-án, azaz az első modern értelemben vett prózaírónk, Jókai Mór születésnapján ünnepeljük.
Az Emberi Erőforrás Minisztérium a kezdeményezést elfogadta és források biztosításával ad lehetőséget, hogy az ünnep alkalmából országszerte programok szerveződhessenek. Az ünnepi események
2018. február 12-23. között fognak zajlani, és az eddigi összesítések szerint 69 település, 51 intézmény és 126 író csatlakozik valamilyen rendezvénnyel az ünnephez.
A Berzsenyi Dániel Könyvtár ez alkalomból három programot szervez.
 
2018. február 13-án, Celldömölkön a Kemenesaljai Művelődési Központ és Könyvtár Kresznerics Ferenc Könyvtára látja vendégül Alexa Károly irodalomtörténészt, aki az újabb magyar regényekről beszélget az érdeklődőkkel.

Alexa Károly 1945. június 16-án született Radstadtban. József Attila-díjas író, irodalomtörténész, kritikus, az Írószövetség választmányi tagja. Évtizedeken át tanított az ELTE BTK Régi Magyar Irodalom, illetve a XVIII-XIX. Századi Magyar Irodalomtörténeti Tanszékén, valamint a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen. Szerkesztője volt a Kortársnak, a Mozgó Világnak és a Hitelnek. Jelenleg az Életünk folyóirat főszerkesztője.  2015-ben a magyar irodalmi életben betöltött meghatározó szerepe, valamint kiemelkedő kritikai és publicisztikai tevékenysége elismeréseként a Magyar Érdemrend Tiszti Kereszt polgári tagozat kitüntetést vehette át.
 
Február 16-án, Jókai Mór születésnapja alkalmából a Berzsenyi Dániel Könyvtárban nyílik kiállítás az író értékes és ritkán látott köteteiből (köztük számos első kiadás). A Rejtett kincsek című tárlat február 28-ig tekinthető meg.
 
2018. február 20-án 17 órakor az Életünk irodalmi est keretében kerekasztal beszélgetésre kerül sor, Alexa Károly főszerkesztő beszélget Csikós Attila, Száraz Miklós György és Zalán Tibor írókkal. A három alkotó neve ismerősen csenghet, hisz verseik, novelláik, tárcáik rendszeresen közlésre kerülnek az Életünk számaiban, mindemellett méltán mondhatjuk, hogy a magyar széppróza ismerői, művelői is egyben.
 
Csikós Attila
író 1969. április 27-én született Szombathelyen. Író, publicista, dramaturg. Verseit, novelláit gyakran olvashatjuk: a Magyar Hírlapban, az Új Holnapban, az Életünk és a Hitel folyóiratokban, írói érdeklődésének sokszínűségét bizonyítja, hogy évekig gazdagította novelláival többek között a Nők Lapja hetente megjelenő magazint.
 
Száraz Miklós György 1958. május 19-én született Budapesten. Talán Juhász Ferenc egyszer Az Ezüst Macska fülszövegében megjelenő gondolatai adják a legjobb összefoglalását írói stílusának: „a fiatal író valami újat csinált, szokatlant, tobzódót, torlódó bolond szép embersors-mesét. Bő, burjánzó életszeretetet, sőt élet-áhitat hömpölygő, csavaros, örvényes, ironikus habzása volt ez az írás, legyőzve az egyre szikkadtabb elmélet-szigort, széttörve annak befelé-szűkítő rácsrendszerét.” Különböző álneveken korábban is megjelentek írásai, saját néven 1991-től ír és publikál rendszeresen. Dolgozott és dolgozik nagy könyvkiadóknak, egy seregnyi napilapnak és folyóiratnak. 2003-ban József Attila-díjjal tüntették ki.
 
Zalán Tibor 1954. augusztus 24-én született Szolnokon. A József Attila-díjas író, költő, drámaíró, pedagógus, egyetemi tanár a kortárs magyar irodalom egyik legsokoldalúbb alkotója. Csaknem negyven éve írta az Életünkben az Arctalan nemzedék című röpiratát, melyben a hetvenes-nyolcvanas évek fordulójának irodalmi életét máig ható érvénnyel jellemezte. Jelenleg a Békéscsabai Jókai Színház dramaturgjaként dolgozik.

A beszélgetés célja, hogy ez az irodalmi ünnep jelentősen hozzájáruljon a magyar prózairodalom eredményeinek és a kortárs prózaírók munkásságának jobb megismeréséhez és megbecsüléséhez.


♦♦♦


ALEXA KÁROLY
(Fotó: Stekovics Gáspár)


♦♦♦CSIKÓS ATTILA
(Fotó Szöllősi Mátyás)


♦♦♦SZÁRAZ MIKLÓS GYÖRGY
(Fotó: Szász Marcell)


♦♦♦ZALÁN TIBOR
(Fotó: Stekovics Gáspár)


♦♦♦

A programot támogatta:

 

 Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2019-08-22 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap