A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2021. február - Philip Pullmann: Az arany iránytű

Philip Pullmann: Az arany iránytű
 
Philip Pullman brit regényíró Az Úr Sötét Anyagai trilógiával lett világszerte ismert. A sorozat első részéből először 2007-ben készült filmadaptáció, ezt követte 2019-ben az HBO minisorozata, mely évadonként dolgozza fel a trilógiát.

A könyvsorozat is kiegészült az elmúlt évek alatt, Pullman megírta az előzményt (La Belle Sauvage – A Por könyve 1.) sőt már megjelent a Lyra felnőtt éveivel foglalkozó rész is (A Titkos Birodalom – A Por könyve 2.).
A regénysorozat alternatív világban játszódik, mely technikai felfedezésekben, természetfeletti lények jelenlétében különbözik a miénktől. Ami a legérdekesebb: az emberek lelke állat alakú kivetülésben létezik – ők a daimónok. Ezek gyerekkorban még változtathatják alakjukat, felnőttként kötnek ki egy formánál, ezzel mutatva a felnőtt belső tulajdonságait is.

Főszereplőnk egy tíz-tizenegy éves kislány, Lyra Belaqua, aki árvaként nő fel az oxfordi Jordan kollégiumban. Nagybátyja, Lord Asriel látogatja meg időről időre, ám ő eléggé távolságtartó vele. Lyra nem hiányolja a klasszikus családot, jól érzi magát a konyhai kisinassal, Rogerrel vagy az oxfordi gyerekekkel. Cselleng az utcán, háztetőkön mászkál, vagy épp elköti egy gyptus család hajóját– igazi tűzrőlpattant lányka, akit nem kell félteni.

A történet kezdetén országszerte gyerekek tűnnek el, azt rebesgetik, az „Átkosok” nevű szervezet viszi el őket, hogy kísérletezzen velük. Eltűnik Lyra barátja, Roger is – ez kellő motiváció lesz számára, hogy elkezdjen nyomozni az ügyben. Útja régi barátoktól egy idegen és kegyetlen tájra viszi el, ahol még többet megtud világa működéséről és saját sorsáról.

Alapvetően egy erős főszereplőt bemutató, kalandos ifjúsági fantasy regényről van szó, de felnőtt olvasóknak is tudom ajánlani. Az érdekes világépítésen kívül olyan témákkal is foglalkozik, mint például létezik-e az előre elrendelés, mire képes az egyház, mik a bűn és megváltás lehetőségei, illetve melyek lehetnek a szeretet megnyilvánulásai. A sorozat folytatásai (2. A titokzatos kés, 3. A borostyán látcső – P 96) még tovább árnyalják az első részben bemutatott világot, izgalmas kalandok, új szereplők és egy egyedi hős története bontakozik ki előttünk.

Ajánlja: Waldinger DóraElérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-03-02 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap