A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. november - Zöld könyv - Útmutató az élethez

Zöld könyv - Útmutató az élethez
 
 Zöld könyv</div>
					<div>
						(2018) on IMDb
DVD 5578
A vígjátékairól híres Peter Farrelly (Dumb és Dumber, Keresd a nőt) ezúttal komolyabb vizekre evezett, a Zöld könyv című filmje igaz történeten alapul.

Az 1960-as évek elején járunk New Yorkban, ahol a temperamentumos, enyhe rasszista vénával megáldott olasz-amerikai származású Tony Lip (Viggo Mortensen) kidobóként dolgozik egy klubban. A helyet ideiglenesen bezárják, a férfinak azonban pénzre van szüksége, hogy el tudja tartani a családját. Felbérlik, hogy a 2 hónapos turnéja során legyen a sofőrje Don Shirley-nek (Mahershala Ali), a végletekig kifinomult és óriási tehetséggel megáldott afroamerikai zongoraművésznek. Shirley a sofőr személyében egyben egy talpraesett testőrt is keres maga mellé, hisz a turné helyszíne az Egyesült Államok déli vidéke, ahol abban az időben magas fokon izzott a rasszizmus.

 
A film címét inspiráló útikönyv 1935 és 1966 között jelent meg évente, és arról informálta az afroamerikai utazókat, hogy az adott állam melyik benzinkútján tudnak tankolni, melyik étteremben étkezhetnek, vagy épp melyik szálláshelyen tudnak megszállni. Az utazás során a  szegregáció számos formája jelenik meg, néha abszurd kontraszttal lefestve a korszakot, melyben előfordulhat, hogy egy afroamerikai művész fényes hotelek báltermében ad zongoraestet, miközben a vacsoráját nem fogyaszthatja el a vendégek jelenlétében és lerobbant, koszos motelekbe kényszerül éjszakázni.

A Zöld könyv legnagyobb erőssége a karakterek merőben ellentétes jellemében, világnézetében, a hosszú út során átélt szituációkban és a kialakult barátság ábrázolásában rejlik. Mindehhez társul a klasszikus drámai formanyelv megfelelő szintű vegyítése a vígjáték zsánerével. Az alkotás méltán nyerte el 2019-ben a legjobb film Oscar-díja mellett a legjobb eredeti forgatókönyv és a legjobb férfi mellékszereplőnek (Mahershala Ali) járó trófeát is. 

A Zöld könyv egy igazi lélekemelő feel good mozi, melynek óriási szíve van. Szórakozatóan mesél az ellentétekről, az előítéletekről, a sztereotípiákról, valamint mindezek lerombolásáról. Bátran ajánlom a filmet azoknak, akik minőségi szórakozásra vágynak.

Ajánlja: Boros Ferenc
  
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-09-29 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap