A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. május - Telivérek

Telivérek
 
 Telivérek</span></span></div>
					<div>
						<span style=
DVD 5585
 
Cory Finley első filmje egyedi történetű és hangulatvilágú alkotás lett. Főszereplője két tinilány, akik több év után találkoznak újra. Amanda (Olivia Cooke) érzelemmentes, mosoly nélküli arca már az első pillanattól kényelmetlen érzéssel tölti el a nézőt. Lily (Anya Taylor-Joy) a tipikus jókislány, aki szintén próbálja elrejteni érzelmeit, problémáit a világ elől. Amanda korrepetálását Lily vállalja el, csak sejtjük, hogy milyen esemény miatt nem jár iskolába, miért van szükség a már magántanuló Lily segítségére. Amandát pszichológusa borderline személyiségzavarral, depresszióval és antiszociális viselkedéssel diagnosztizálta – amit nyíltan el is árul Lilynek.
Kapcsolatuk lassan építkezik, fokozatosan nyílnak meg egymásnak és derül ki, hogy Lily tele van ürességgel és gyűlölettel. Ezek az érzelmek elsősorban mostohaapja felé irányulnak, idegesíti minden tette – Amanda ülteti el a fülében a bogarat, hogy mi lenne, ha megszabadulna tőle…
Miután megismerjük őket, látjuk hogy egyre jobban hasonlítanak – manipulálnak, érzelmek nélkül játszanak: annyi a különbség, hogy egyikük beismeri, milyen ember. Mark, a mostohaapa mondja ki, hogy Lily nem foglalkozik senki mással magán kívül, önző, korlátolt és cseppet sem empatikus. A film vége ezt a kijelentést különösen kegyetlenül, két szereplő sorsát tönkretéve hangsúlyozza.

Az új Star Trek mozikból megismert, tragikusan fiatalon elhunyt Anton Yelchin egyik utolsó játéka miatt is érdekes ez a film. A Telivérekben egy nem túl okos drogdílert alakít, akit a lányok könnyen az ujjuk köré csavarnak.


Fekete vígjáték, cinikus film a mai gazdag családban felnőtt kamaszokról. Elgondolkodtató az üzenete a mai társadalomról, a kiüresedett kapcsolatokról, ahol végül az a szereplő mutatja a legtöbb érzelmet, akitől nem is várnánk. Azoknak ajánlom ezt az alkotást, akik szeretik a lassabban építkező, egyedi hangulatvilágú és történetű filmeket.

Ajánlja: Waldinger Dóra
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap