A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2015. június - Szerelemre hangolva


 
Szerelemre hangszerelve
 

Az ír John Carney 2006-ban hatalmasat robbantott az Egyszer című zenés filmmel, mely nemcsak a Sundance Fesztivál fődíját és a legjobb betétdalért járó Oscar-díjat zsebelte be, de rögtön kultfilmmé is avanzsált. Nem csoda, hogy a rendezőt végül megtalálta Hollywood is, és rábeszélte, hogy készítsen hasonló mozit, ezúttal amerikai színekben és sztárokkal.

Dan (Mark Ruffalojobb napokat látott zenei producer, akinek mind szakmai, mind magánélete romokban hever. Alkoholgőzös, másnapokkal teli életéből egy dal szakítja ki, amit Greta (Keira Knightley), a megtört szívű dalszerző énekel egy kocsmában, akit épp előző este hagyott el az újonnan befutott énekes sztár barátja, Dave (Adam Levine, aki nem mellesleg a Maroon 5 énekese). Dan rögtön meglátja a fiatal lányban a nagy visszatérést, és némi rábeszélés után elhatározzák, hogy stúdió hiányában úgy vesznek fel egy lemezt, hogy minden számot New York más pontján rögzítenek, kihasználva azt a pluszt, amit a város zaja ad Greta számaihoz, és mindezt egy innen­onnan összeszedett bandával, teljesen spontán módon teszik. A film legjobb és szinte felejthetetlen pillanatai ezekhez a jelenetekhez (pl: zenélés a háztetőn) köthetők.

Fülbemászó zenékkel megfűszerezett, hangulatos, remek, ötletes, reális emberközeli jelenetek váltják egymást, hisz az egész filmes élményt átlengi egy nagyon könnyed és valóságos hatást keltő atmoszféra.  Látjuk Dan kálváriáját a családjával, a munkájával, és azzal, hogy már csak a régi sikerei hajtják előre. Greta és Dave szakítós története sem szívszorító dráma, hanem csupán katalizátor, indulópont, aminek hatása körbelengi az egész filmet. Dan és Greta baráti kapcsolatában ott van az a bizonyos újdonsült, de annál mélyebbről fakadó - szinte már izzó - érzelmi barátság. A különböző kapcsolatok összeérnek, a kérdés már csak az, hogy hatnak egymásra, mit indítanak el, hogyan változnak?
Már az elején érezzük, hogy mindenki útelágazáshoz ér az életében, és igazándiból egy nagy újrakezdésre van szüksége – erre utal a film eredeti címe is: Begin Again. (Itt szögezzük le, hogy sajnos a magyar címadás erősen félrevezeti a nézőket, így akik egy szirupos amerikai romkomra számítanak, elképzelhető, hogy csalódni fognak).
Mark Ruffalo nagyon meggyőzően hozza az örökké vidám és bohókás, ám mély érzésű és érzékeny középkorú férfi karakterét, akinek még apaként is helyt kell állnia. Keira Knightley pedig talán nem a legjobb énekesnő, ám annál tehetségesebb színésznő.
A rendező zseniálisan rávilágít, hogy a zene mennyire sok dolgot képes adni az embernek, hisz érzéseket, hangulatot, mentalitást befolyásol. A dráma és a romantika tökéletes mértékben van adagolva, mindezek mellett az életszerű poénokból is kapunk jó párat, így a mosolygás is garantált. Léleksimogató, életigenlő, pozitív, kellemes és nagyon finom az egész film, mint egy forró nyári napon a hűsítő limonádé. Összességében tehát John Carney ismét szerethető filmet alkotott, amelynek minden snittjét öröm nézni.

 
Ajánlja: Boros Ferenc
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap