A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2018. április - Szólít a szörny

Szólít a szörny
 
 Szólít a szörny</div>
					<div>
						(2016) on IMDb
DVD 5231

A film alapanyagául szolgáló gyerekeknek szóló könyvet Siobhan Dowd kezdte el megírni, viszont befejezni nem tudta, rákban elhunyt. A regény befejezésére Patrick Nesst kérték fel, aki a történetbe végül beleszőtte az eredeti szerző sorsát is. Így született meg a számos díjjal kitűntetett Szólít a szörny című regény a halál feldolgozásáról, az elengedés nehézségeiről és az újrakezdésről.  A könyvből Juan Antonio Bayona (A lehetetlen, Árvaház) spanyol rendező készített szívszorítóan erőteljes filmet.

Az egész történetet a 12 éves Conor (Lewis MacDougall) szemén keresztül láthatjuk. Apja elhagyta őt, testvérei és barátai nincsenek, ráadásul az iskolatársak zaklatásának is naponta áldozatává válik. A visszahúzódó, csendes, a valóság elől a fantáziavilágba menekülő kisfiú legjobb barátja a halálos betegségben szenvedő anyja (Felicity Jones). A nő állapota ellenére is mindent megtesz, hogy a maradék időt boldogságban tölthessék el.  Conor régimódi, de megértő nagymamája (Sigourney Weaver) próbálja segíteni őket. A film egyik legnagyobb lélektani erőssége a fiú és a nagymama között kialakuló folyamatosan csiszolódó kapcsolat.

Conor tehetetlenül nézi anyja küzdelmét a szörnyű kórral. Dühét, fájdalmát, félelmeit mélyen elnyomva reménykedik a csodás gyógyulásban. Éjszakánként egyedül maradva a felgyülemlő, folyamatosan zakatoló érzéseket, gondolatokat rajzolva adja ki magából. Egyik éjjel aztán váratlan vendége akad. A szoba ablakából látszódó - a temető közepén álló – hatalmas, öreg tiszafa kel életre. A mások számára láthatatlan szörny – eredetileg Liam Neeson hangján szólal meg - éjfél után 7 perccel érkezik. Közli Conorral, hogy három éjen át három különböző történetet fog elmesélni, hogy elűzze a rémálmait, hitet és bátorságot adjon neki, és megerősítse a benne rejlő erőt. A negyedik alkalommal viszont a fiúnak kell elmondania az igazságot a saját történetén keresztül.

 
Meg tudod gyógyítani? - kérdezte Conor, keményebben.
A szörny lenézett rá. Nem tőlem függ.
- És miért nem? - kérdezte Conor. - Házakat döntesz le és boszorkányokat mentesz. Azt mondod, hogy minden részed gyógyít, csak az emberek nem tudják kihasználni.
Ha anyádnak van még esélye a gyógyulásra, mondta a szörny, akkor a tiszafa hatni fog.
Conor keresztbe fonta a karját: - Ezt vegyem igennek?
A szörny ekkor olyasmit csinált, amit még soha.
Leült. Teljes súlyát rázökkentette az iroda tetejére. Conor hallotta, amint nyöszörögnek a gerendák, és behorpad a tető. A szíve a torkában dobogott. Ha az iroda is tönkremegy, ki tudja, a nagyanyja mit csinál vele. Talán börtönbe záratja. Vagy, ami még rosszabb, kollégiumba küldi.
- Még mindig nem tudod, miért hívtál, igaz? - kérdezte a szörny. - Még mindig nem tudod, miért indultam meg. Nem mindennap indulok útnak, Conor O'Malley.
- Én nem hívtalak!
- mondta Conor. - Hacsak álmomban nem. És ha mégis, akkor biztos, hogy csakis anya miatt szólítottalak.
Úgy gondolod?

A film az elmúlás és a feldolgozás témájának bemutatására hideg, komor, sötét színeket használ. A hangulat megjelenítéséhez a könyv eredeti illusztrációit, Jim Kay rajzait vették alapul. A nyomasztó valóságábrázolás mellett a három mesebetét már-már felszabadítóan hat. A vízfesték pacáiból megelevenedő animációs betétek szemkápráztatóan gyönyörűek.

Elengedni, feldolgozni, újrakezdeni egyaránt nehéz. Egy felnőttnek is, hát még egy gyereknek. A képzelet és a valóság, valamint a gyerekkor és a felnőttkor határán játszódó ifjúsági regény és a film is egyaránt feltép sebeket és belülről kínoz, miközben gyógyít és tisztára mos. Zseniális, de szívfacsaró dráma, mely tisztán mesél a szeretetről, a gyászról, az elmúlásról és a gyógyulásról.

Könyvtárunkban a regény (N 69) és a film is megtalálható.

Ajánlja: Boros Ferenc
  


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap