A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. július - Sráckor

Sráckor
 
 Sráckor</div>
					<div>
						(2014) on IMDb
 
DVD 4741
Richard Linklater filmje maga a nagybetűs élet, mely a pillanatokról, az időről, a változásokról, a fejlődésről, a családról és az emlékekről szól. 12 év valós idő pörög a szemünk előtt, hisz a Sráckort ennyi időn keresztül forgatták ugyanazon szereplőgárdával, így a színészek együtt öregedtek filmbéli karakterükkel. A gyakran improvizált jeleneteket a filmes stáb nyári szabadidejében vették fel: összesen 45 napot forgattak. Bár sok hasonlóság mutatkozik Linklater 18 évet felölelő Mielőtt - trilógiája és a legújabb filmje kapcsán, mégis mindkettő teljesen úttörő és különleges alkotás, melyeket lehetetlen elfelejteni. 
 
Mason (Ellar Coltrane) hat éves és iskolába készül. Testvérével, Samanthával és édesanyjával, Oliviával (Patricia Arquette) él együtt. Alkalmanként felbukkan az apa (Ethan Hawke) is, aki elvált feleségétől, hisz a zenészi karrier és egy vagány autó számára sokkal fontosabb, mint a családhoz való alkalmazkodás. Az anyuka - hogy el tudja tartani gyerekeit - visszaül az iskolapadba, érettségit, majd egyetemi diplomát szerez.
12 éven keresztül látunk szinte mindent és mindenkit, ami és aki hat Masonre. Elsős korától egyetemi gólyaévének elejéig szemlélhetjük, hogy miképp változik gondolkodása, miképp ébred rá a világra, hogyan reagál, kísérletezik, kóstolgatja az élet mindennapjait. Rajta kívül a többi szereplőn is nyomon követhető az idő és a változás. Láthatjuk, ahogy egy forrófejű huszonéves zenészből bölcs és megfontolt apa lesz. Ahogy a válás után az anya próbálja rendbe hozni életét: visszamegy munka mellett tanulni és pótapát próbál keresni a gyerekek mellé, majd egy idő után realizálja, hogy miközben céljait próbálja megvalósítani, az idő mellette is szép lassan elhalad. 

Az életszerű hétköznapi eseményeket bemutató jelenetekkel a néző gyorsan tud azonosulni és elidegenedni - át tudjuk élni és érezni a tipikus helyzeteket (születésnapok összezördülések), akár a különleges alkalmakat (sorsmeghatározó véletlen találkozás) - hiszen mindenki ebben a küzdelmes világban tölti mindennapjait. A élet és a vele együtt eltelt idő mindenkit megváltoztat: az ezernyi lehetőség, a választások, a jó és rossz döntések, a lázadások, az elkövetett hibák, a hibákból való tanulás, a megvalósult és elszalasztott álmok, a szerelmek, a barátságok, a családi viszályok, a csonka család, az alkalmazkodás, az apró örömök, a bánat, a fájdalmas csalódás, az állandó remény, a keserű reménytelenség, a fojtó düh, bánat és félelem, a mindent megváltozató boldogság és számos további felsorolhatatlan érzelem és azok hatásai, amikből szerepelőinkből hasonlóan mi is kifejlődtünk, és eljutottunk oda, ahol most vagyunk és akik vagyunk.

A történetben nincs bonyodalom, nincs csúcspont vagy hagyományos értelemben vett konfliktus, sőt az idő múlásán kívül még egy előre megfejthető irány és végkifejlet nincs. Sodródunk a filmmel, ahogy az élet sodródik velünk, s ezáltal egy felejthetetlen utazás részesei leszünk.

Ajánlja: Boros Ferenc
 


 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap