A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2017. december - Polar Expressz

Polar Expressz
 
 Polar Expressz</div>
					<div>
						(2004) on IMDb
DVD 4093

Főhősünk még csak tíz éves, de már majdnem biztos benne, hogy a Mikulás nem létezik és a karácsony csak a szülők trükkje, amikor szenteste éjjelén, hatalmas robajjal egy csillogó fekete vonat áll meg közvetlenül a házuk előtt. A kalauz azt mondja, egyenest érte jöttek. Miután hitetlen hősünk habozva felszáll, a Polar Expressz pöfögve megindul: csupa pizsamás utasaival az Északi-sarkra, hogy részesei lehessenek annak az ünnepi pillanatnak, amikor a Mikulás a manók jelenlétében átadja az általa választott gyermeknek az első karácsonyi ajándékot. Az úti cél mesés, az odáig tartó utazás pedig lélegzetellátó. De vajon valóság ez, vagy csupán csak egy szép hosszú álom?
 
Az utazás kellően izgalmas kalandokat kínál, a rénszarvas akadályoktól kezdve az óriási jégmezőkön való korcsolyázáson át a mozdony ideiglenes vezetéséig. Főszereplőnk hamar társakra talál egy magányos kisfiú, egy kedves lány és a vonat tetején utazó titokzatos szellem személyében.

Az eredeti történetet Chris Van Allsburg írta Mikulás-expressz címmel. 2004-ben készült el a könyv animációs filmváltozata Robert Zemeckis (Forrest Gump, Vissza a jövőbe trilógia) rendezésében. Az alkotás motion capture (mozgásrögzítő) digitális technika segítségével készült, melynek lényege, hogy bluebox háttér előtt az élőszereplő színészek mozgását, játékát rögzítik, amit végül animációs modellre átültetve jelenítenek meg a filmvásznon. A kisfiú és a jóságos kalauz főszerepe mellett további négy különböző karaktert (Mikulás, apa, szellem, mesélő) keltett így életre Tom Hanks.

A rendező szó szerint elkalauzolja a nézőket oda, amiről gyerekfejjel mindannyian csak álmodtunk: az hűvös rénszarvasokkal és manókkal teli Északi sarkra és magához a Mikuláshoz. A Polar Expressz egy izgalmas utazással megfűszerezett kedves, szívet melengető – néhol cukormázas - történet arról, hogy egy hite vesztett kisgyerek, hogy kezd el újra hinni a Karácsonyban és a Mikulásban. Mondanivalójában pedig végig ott hordozza mindazt, amiért jó gyereknek lenni karácsonykor: a várakozást, az ismeretlen iránti kíváncsiságot valamint az ajándékozás örömét.

Ajánlja: Boros Ferenc
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap