A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. augusztus - A küzdők

A küzdők
 
 A küzdők</div>
						<div>
							(2014) on IMDb
DVD 4640
Az elmúlt években egyre több coming of age mozi lát napvilágot, ami a fiatalok felnőtté válásával (JunoCsillagainkban a hiba, Az élet habzsolva jó), az útkereséssel (Good will hunting, Az első igazi nyár, Frances ha), az identitás kérdésével (Adéle élete, Egy különc srác feljegyzései), valamint az önállósodással, a társadalomból való kivonulással és a mindennapi élethez szükséges feltételek megteremtésével  (Holdfény királyságA nyár királyaiÚt a vadonba, Ahol a vadak várnak) foglalkozik. 
Az elsőfilmes Thomas Cailley A küzdők című francia mozija az utolsó vonulatot erősíti, melyet a Cannes-i Nemzetközi Filmfesztiválon négy díjjal – köztük a kritikusok FIPRESCI-díjával – tűntettek ki.

 
Arnaud (Kévin Azaїs) élete apja halála után csendben csordogál: otthon marad és segít bátyjának a családi asztalos vállalkozásban, szabadidejében pedig a haverokkal lóg a tengerparton, vagy a helyi bár diszkójában. Egyik munkamegbízása során találkozik a nagyszájú, magabiztos, makacs és önfejű Madeleine-nel (Adele Haenel). A lánynak a túlélés a mindene – tetőcserepekkel kibélelt hátizsákkal úszik a medencében, a nyers halat pedig turmixolva issza – így a legfőbb célja, hogy belép a francia hadseregbe. A fiút nem riasztja el Madeleine különc viselkedése, sőt mikor rájön, hogy a lány a legizgalmasabb dolog, ami eddig az életében történt, úgy dönt, hogy követi őt a katonai kiképzőtáborba.

A kiképzés során rájönnek, hogy a hadsereg merev rendszere nem nekik való, így a kötelékek és szabályok elől menekülve elvonulnak a közeli erdőbe, ahol megpróbálnak megteremteni egyfajta idilli állapotot, és ahol a szabályokat is önmaguk tudják megalkotni. Számukra ez a kivonulás egyfajta próbatétel is, hogy meddig és mennyire képesek önállóan élni. 

Madeleine minden furcsaságával együtt is szerethető figura, s míg ő a túlélési technikáit, addig Arnaud a lányt tökéletesíti és a maga nyugodt, csendes módján ébreszti rá arra, hogy az élet célja nem feltétlenül csak a túlélés. A két szereplőt a rendező egymás mellé sodorja, és olyan helyzeteket teremt, mely biztosítja a szerelem kibontakozását. Madeleine és Arnaud kapcsolata nagyon szépen, fokozatosan van felépítve. Az új helyzetek, az elvárások és kihívások során rájönnek, hogy a világ nem olyan, amilyennek elképzelték, és változniuk kell, ha el akarnak érni valamit.
A két főszereplő egyaránt átütő alakítást nyújt, Adèle Haenel a Kairói Nemzetközi Filmfesztiválon a legjobb színésznőnek járó díjat el is nyerte.
A küzdők egy igazán szerethető történet a fiatalok útkereséséről, a szabályok elleni lázadásról, a felnőtté válás nehézségeiről, valamint az ember és természet kapcsolatáról.

Ajánlja: Boros Ferenc
 
Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap