A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2021. március - Judy

Judy
 
 Judy</div>
					<div>
						(2019) on IMDb
 
DVD 5964
A hatvanas évek végére a 46 esztendős Judy Garland több, kudarca fulladt házasság után folyamatos pénzügyi és drogproblémákkal küzdött. Már csak árnyéka volt egykori önmagának. Az önpusztítástól és a depressziótól soványra fogyva hurcolta gyermekeit egyik városból a másikba, miközben aprópénzért lépett fel. Mivel Európában még igazi sztárnak számított, elvállalt egy londoni turnét abban a reményben, hogy elegendő pénzt tud vele keresni. A fellépések azonban nem mentek egyszerűen. A színésznő folyamatos harcot folytatott önmagával, a közönséggel és a szervezőkkel egyaránt.
 
A film Judy Garland hollywoodi színésznő sikerekkel és bukásokkal teli életének utolsó hónapjairól szól.
 
Frances Gumm kétéves korában szerepelt először színpadon, hogy aztán sikerre éhes anyja az MGM Stúdióba szerződtesse. Judy Garland néven az Óz, a csodák csodájával írta be magát Hollywood és a film történetébe, majd a nagy musicalgyáros szupersztárjává vált a negyvenes években. A csillogás mögött viszont gyógyszer- és alkoholfüggőség, szigorú diéták, sikertelen házasságok és mentális betegségek keserítették meg az életét.
 
A film fő témája Judy Garland személyes tragédiái és emberi kapcsolatai. Bár felvillannak a gyermekkori traumái, de csak annyira, hogy megértsük azok hatását a későbbi életére. Nem idealizálja a színésznőt, hanem igazi valójában mutatja be. A kápráztató színpadi jelenléte, tehetsége mellett láthatjuk gyengeségeit, hibáit is. Nem egy teljes életrajzot kapunk. A néhány hónapnyi cselekmény bőven elegendő, hogy az egész sorsát megismerjük. Számára az utolsó esély, az 1968-as londoni turné. A kimerült, agyonhajszolt, a gyermekeiért bármit megtevő asszony még utoljára összeszedi minden erejét és megmutatja az igazi musicalsztárt.
 
Rupert Goold angol színházi rendező Peter Quilter Tony-díjra jelölt „End of the Rainbow”című színdarabját adaptálta filmre.
 
 A címszerepben Renée Zellweger lenyűgöző alakítást nyújt. Joggal kapta meg a legjobb női főszereplőnek járó Oscar-díjat (2020).
 
Aki egy Judy Garland életét részletesen bemutató alkotásra számít, az csalódni fog, ez egy lassú kamaradráma. Jó szívvel ajánlom viszont azoknak, akik szeretik az emberi kapcsolatokat, érzelmeket bemutató filmeket.
 

Ajánlja: Nagyváradi Nóra
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-04-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap