A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2018. augusztus - Huszadik századi nők

Huszadik századi nők
 
 Huszadik századi nők</div>
					<div>
						(2016) on IMDb
 
DVD 5317
Mike Mills önéletrajzi ihletésű filmje 1979-ben, a dél-kaliforniai Santa Barbarában játszódik, ahol Dorothea Fields (Annette Bening) egyedül neveli kamasz fiát Jamie-t (Lucas Jade Zumann). Nagy házukat Dorothea két albérlővel osztja meg, Abbievel (Greta Gerwig), a huszonéves művészlánnyal, illetve a „kiugrott” hippivel, Williammel (Billy Crudup). A házban gyakran megfordul a szomszéd lány, Julie is, aki pszichológus anyja elől menekül Jamie szobájába, vagy elhagyatott helyeken keveredik kétes helyzetekbe haverjaival.
Dorothea úgy érzi, hogy kezdi elveszteni a kapcsolatot a fiával, ezért a háza lakóitól kér segítséget Jamie neveléséhez.

 
A filmben megismerhetjük ezt a szedett-vedett „családot”, a kamasz fiú fejlődését, illetve a három generációt képviselő nők sorsát.
Maga az anya, Dorothea karaktere is egyedi: fiát egyedül neveli, komoly munkát végez és minden reggel a részvényei állásának ellenőrzésével indítja a napot. Kemény asszony, de végtelenül empatikus és kíváncsi. Ezért is vonja be a körülötte élőket a fia nevelésébe, akivel szintén mindent megbeszél. Kettejük kapcsolata a kamaszkori eltávolodás ellenére is szeretetteli.
 
Fontos témája a filmnek a feminizmus. Abbie megosztja Jamievel a tanulmányai során megismert könyveket, eszméket, és nem fél akár a vacsoraasztalnál felhozni a tabu témákat. Jamie érzékeny lélek, aki vevő a női szempont megismerésére, de a környezete ezt nem mindig tolerálja – ennek ékes példája, hogy csak azért megveri egy másik srác, mert nem a megfelelő „macsó” zenét hallgatja.
 
A kamaszodás, az első szerelem, a nőkkel való bánásmód fontos szerepet kap – Jamie mindhárom nőtől-lánytól más-más aspektust tanul meg: kicsit eltávolodva anyjától, hogyan tekintsen rá nőként; a nála pár évvel idősebb Julie-nál hogyan fordítsa át a gyengéd barátságot szerelemmé (vagy legalábbis megpróbálja); Abbietól pedig a már említett feminista nézőpontot, illetve a gondoskodó szerepet vállalja fel.
Elhibázott apafigurának ott van a hasonlóan érzékeny és megbízható William, aki életében inkább csak sodródott. Tőle – mivel túlságosan hasonló hozzá – nem sok mindent tanul, de számíthat rá, ha barkácsolni kell.

A film dokumentarista stílusban rögzíti, milyen volt az 1979-es év nyara – milyen hatások érték a szereplőket. Narráción, régi fotókon és bejátszásokon keresztül kaphatunk képet, milyen volt az élet ekkor Dél-Kaliforniában.
A tucatszámba menő felnövéstörténetet kicsit új formában, okosan és megkapó módon dolgozza fel Mike Mills filmje.

Ajánlja: Waldinger Dóra
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap