A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2015. március - Juno


 
Juno

 
Őszinte, szókimondó, független és szórakoztatóan szerethető Jason Reitman 2008-as mozijaEgy romantikában sem hiánytalan édes-bús tanmese, mely könnyedsége ellenére mégis képes arra, hogy nyomot hagyjon bennünk. A forgatókönyvet az egykori sztriptíztáncosnő, Diablo Cody írta, mellyel egyből Oscar-díjat nyert.

A tizenhat éves Juno (Ellen Page) végtelenül tudatos, koraérett tinédzser, aki azonban egy hibát mégis elkövet az életében: védekezés nélkül fekszik le alkalmi félszeg atléta barátjával, Bleekerrel (Michael Cera), aminek eredménye egy nem kívánt terhesség lesz. Egy elég unalmasnak induló este a fotelban, mely aztán 9 hónapnyi gondolkodást vonz maga után. Az abortuszra nem tudja rászánni magát, így a családja támogatásával arra az elhatározásra jut, hogy megszüli gyerekét, majd odaadja valakinek, akinek igazán szüksége van rá. A tökéletes adoptálók Mark (Jason Bateman) és Vanessa (Jennifer Garner), a tehetős külvárosi szerelmespár, akik már alig várják, hogy a karjukban tartsák a csöppséget. Juno szemében ők a tökéletes párkapcsolat megtestesítői.

A Juno mellőzi a nagy drámákat és az idejétmúlt moralizálást, helyette frappáns alaphelyeztek és pergő dialógusok váltakoznak. A négy „terhességi” évszakot érzékeltető fejezeten át Ellen Page bámulatosan hozza a cserfes, nyers, ironikus, maró humorú, de alapvetően szerethető és jó szándékkal teli 16 éves lányt. Várandóssága ideje alatt Juno igazi felnőtté érik, megküzd a világgal, mely furcsa fintorral az arcán figyeli gömbölyödő hasát, mindezen testi változásai mellett természetes a lelke is átalakul.
Bleeker, akiről - csendességéből és visszafogottságából adódóan - senki sem hinné, hogy Juno gyermekének apja, megtanul kiállni magáért, és végül el is éri célját. A film végére a többi szereplő is rájön, hogy hol hibázott az életében, így nem csak egy kislány nővé érésének lehetünk tanúi, hanem a számos küzdelemnek, melyek a különböző sorsok, különböző személyiségek legkülönfélébb problémáiból fakadnak.

Jason Reitman könnyed, egyszerű és őszinte filmet rendezett, ami egyszerre nevettet, elgondolkoztat, és szórakoztat is. Másfél órányi hangulatos utazás a modern kamaszkorba, színes merész képekkel és bájos graffiti dekorációval operálva, fülbemászó dallamokkal megfűszerezveközéppontjában egy karizmatikus személyiséggel, aki még azt a nézőt is az ujjai köré tudja csavarni, aki nem is szereti „a narancsos tic-tac-ot”. smiley


Egy újabb üdítően kellemes függetlenfilmes kincs, melyet bátran ajánlok mindenkinek.

 
Ajánlja: Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-01-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap