A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. január - Hang nélkül

Hang nélkül
 
 Hang nélkül<br />
					(2018) on IMDb
DVD 5539

A közeljövőben járunk, ahol az emberiség nagy részét titokzatos szörnyek pusztították el. Az idegen lények vakok ugyan, de elképesztően kifinomult hallással rendelkeznek, így mindenféle zaj alapján szagolják ki a zsákmányukat, amelynek élén az ember áll. Ebben az apokaliptikus helyzetben próbál túlélni egy tragédiától sújtott család valahol Amerikában egy vidéki farmon. Legkisebb gyermeküket az elemes játékrakéta bekapcsolása után ragadta el egy szörny. 
 
Másfél év elteltével az anyuka (Emily Blunt) ismét gyereket vár, az apuka (John Krasinski - aki egyben a film rendezője is) túlélőket keres, siketnéma lányuk (Millicent Simmons) önmagát okolja a kisöccse haláláért, az életben maradt testvére (Noah Jupe) pedig állandó félelemben él. Főszereplőink megtanultak zajtalanul élni ebben a kegyetlen világban. Mezítláb, óvatosan és halkan járnak, jelbeszéddel, suttogva kommunikálnak, a házukhoz vezető ösvényeket homokkal szórják be, halakkal táplálkoznak, levéltányérokból esznek, hangszigetelt szobát építenek.
A másfél órás játékidőből 75 perc egyetlen napot mesél el, a szülés napját. A kevés szereplővel, a szűk játéktérrel, a születés közeledtével elképesztően feszült helyzetbe csöppenünk bele, amit tovább fokoz a családtagok közötti kimondatlan bűntudat, önvád, az állandó rettegés, a gyermeki lázadás és a szülői felelősség.
A film a csend dramaturgiáját a végletekig kiaknázza. A hosszan kitartott csönd és némaság, az apró zörejek, a suttogások, a neszek és maga a filmzene felejthetetlen atmoszférát eredményeznek. Amikor a siket kislány szemszögéből látjuk az eseményeket, hatványozódik a stresszfaktor. Vele együtt mi sem halljuk saját mozdulatai(nk) hangját, ahogyan azt sem, ha mögé(nk) kerül valami. John Krasinski bátran alkalmazza a feszültség fokozása érdekében a suspense-t, azaz több információt ad a nézőnek, mint a főszereplőnek, így minden másodperc szinte olyan, mint az a bizonyos vihar előtti csend.
John Krasinski és a való életben is neje Emily Blunt egyaránt kiemelkedőek, de a gyerekszereplők, a valóságban is siket Millicent Simmonds és Noah Jupe is hitelesen játszanak. Végig átérezzük az apa küzdését a családjáért, az anya kitartását, valamint a gyermekek bűntudatát és félelmét. Néhány forgatókönyvi következetlenség ellenére is  izgalmas, felejthetetlen filmet láthatunk.

A hang nélkül egy kamaradrámába oltott, horror elemekkel fűszerezett thriller, a szülői lét legsúlyosabb kérdéseivel: a biztonságnyújtással, a felelősséggel, az önfeláldozással, a szeretettel, a gyásszal és a mindent felülmúló erővel.
Bátran ajánlom a filmet mindenkinek, aki különleges filmélményre vágyik.

Ajánlja: Boros Ferenc
  


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap