A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2020. május - Fehér tenyér

Fehér tenyér
 
 Fehér tenyér</div>
					<div>
						(2006) on IMDb
DVD 324
Hajdu Szabolcs filmje a múlt és a jelen egymásra rímelő motívumaiból rajzolja meg egy tornász sajátos életútjának meghatározó fejezeteit. A számos díjjal kitüntetett alkotást a rendező saját gyerekkori emlékei, valamint testvére, a főszereplőt alakító egykori válogatott tornász, Hajdu Zoltán Miklós karrierjének főbb eseményei inspirálták.
A tehetséges és kimagasló eredményeket produkáló Dongó Miklós számára a sport a siker és a felszabadultság forrása lehetne, ám ehelyett a sporthoz fűződő viszonyát a sivár debreceni tornateremben kegyetlenkedő, a gyerekeket folyamatosan megalázó és rettegésben tartó edző, valamint érzéketlen, gyerekük sikereivel önigazolásként dicsekvő szülei határozzák meg. A 80-as évek tekintélyelvű társadalmának alakjai ők, egy elnyomó rendszer jelképei, amiből Dongó megpróbál kitörni, a ráerőltetett szerepkörből elmenekülni. Nem megy edzésre, kihagyja a versenyt, majd az első adandó alkalommal egy cirkuszhoz szökik, ahol súlyos balesetet szenved.

Dongó 20 év múlva edzőként készül új életet kezdeni egy idegen országban. Egy nagyreményű, de nehezen kezelhető kamaszt bíznak rá, aki eleinte semmibe veszi új edzője útmutatásait. Dongó azonban – megszabadulva az otthon tanult módszerektől – megtalálja a közös munkához vezető megoldást, és együtt kezd edzeni tanítványával, hogy aztán a debreceni világbajnokságon egymás ellen versenyezzenek. A verseny után Dongó végleg leszámol az élsporttal, és a Cirque du Soleil társulatához szerződik, ám ez sem hozhat számára felszabadulást. Hiába a sikerek és a szakmai megbecsülés, karrierje minden beteljesülést és boldogságot nélkülöz, munkáját csupán a közönyös rutin és a monotonitás hatja át. A szűkszavú dialógusok, a tornatermek zárt világa, a lehangoló épületrengetegek és a hosszú csendek az otthontalanság és a végtelen magány atmoszféráját teremtik meg.


A film a hatalom és egyén, az elnyomás és szabadság, valamint az élsport embertelenségének fajsúlyos témáit boncolgatja. Egy olyan rendszert mutat be, melynek erőszakossága életre szóló traumákat okozva folyamatos menekülésbe hajszolja a rideg szabályokat elviselni képtelen egyént, és amelyben egy gyereknek soha nem lehet igaza egy felnőttel szemben. Egyedi hangulatával, személyességével és a szereplők átható játékával megrázó és maradandó filmélményt nyújtó alkotás, mely megnézhető online is:
 

Ajánlja: Varga Dorottya
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-08-07 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap