A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2020. december - Fegyverszünet karácsonyra

Fegyverszünet karácsonyra

 
 Fegyverszünet karácsonyra<br />
					(2005) on IMDb
DVD 521

1914 nyarán kezdetét vette a modern kor első totális háborúja, amely lezárta a boldog békeidőket, s amelyben több ember halt meg, mint azelőtt bármely konfliktusban. Európa több nemzete vett részt benne, s a nacionalista propagandától félrevezetett emberek többsége bizakodva nézett a jövőbe. Hiszen „mire a falevelek lehullanak", már vége is lesz az egésznek, „karácsonyra otthon leszünk”. Aztán eltelt néhány hónap, és a korai győzelem reménye tovaszállt. A nyugati fronton lövészárkokba húzódott elcsigázott, kimerült, sokszor mozdulatlanságra ítélt katonák honvágytól szenvedve harcoltak és próbáltak még egy napot túlélni ebben a pokolban. Nemzetiségüktől függetlenül vágytak az otthon békéjére, szeretteikre. És közeledett a karácsony.

1914. december 24-én megtörtént a „csoda”. Három napra az ellenfelek egyszerű emberekké váltak és együtt ünnepelték meg a karácsonyt, a lövészárkok közötti Senkiföldjén még focimeccseket is szerveztek és megadták a végtisztességet az elesett bajtársaiknak. A harctér, – még ha rövid időre is – az ünnep és a béke helye lett.

A nemzetközi produkcióban elkészített játékfilm három nemzet képviselői (skótok, franciák, és németek) szemével mutatja be ezt a rendkívüli karácsonyt. A főszereplők egy skót testvérpár, akik önként és lelkesen vonulnak be a Skót Királyi Lövészezredbe. Otthoni papjuk, Palmer atya káplánként követi őket az alakulathoz. Eközben a berlini operaház ünnepelt tenorját, Nikolaus Sprinket is behívják frontszolgálatra; menyasszonya, a dán mezzoszoprán Anna Sörensen otthonról segíti a háborús erőfeszítéseket. A lövészárokban találkozunk a francia Audebert hadnaggyal és az ellenséges német szakasz parancsnokával, a mogorva Horstmayer hadnaggyal.

A rendező, Christian Carion eredeti naplók, visszaemlékezések és korabeli tudósítások felhasználásával készítette el alkotását. A valóban megtörtént eseményeket egy helyszínre sűrítve mutatja meg az embertelenségben rövid időre megjelenő békét. A harcoló felek rájönnek, hogy az ellenségük is ugyanolyan, mint ők, egyszerű vágyakkal: túlélni szeretnének és hazajutni. Carion nagy erénye, hogy a háborúellenes filmjét nem a naturális képekre építi és elkerüli a túlzóan giccses jeleneteket.

Jó szívvel ajánlom mindenkinek, aki egy szép, érzelmekkel teli történettel szeretne kikapcsolódni.

 

Ajánlja: Nagyváradi Nóra
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-01-19 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap