A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. március - Én, Tonya

Én, Tonya
 
 Én, Tonya</div>
					<div>
						(2017) on IMDb
 
DVD 5521
Tony Harding neve ismerős lehet az 1994-es év híradásaiból, amikor is a sporttörténelem egyik nagy botránya kirobbant. A detroiti téli olimpia egyik műkorcsolyázó reménységét, Nancy Kerrigant egy férfi megtámadta, és a nyomok Tonya férjéhez vezettek. A film dokumentumfilmszerűen göngyölíti fel a botrányhoz vezető eseményeket, illetve a szereplők későbbi életét.
 
Tonyát (Margot Robbie) 4 évesen viszi el anyja (Allison Janney) korcsolyázni, ahol beerőlteti az idősebbek közé – mondván lánya istenadta tehetség. A sok gyakorlás és anyja kegyetlen hozzáállása végül egy remek műkorcsolyázót farag az egyszerű lányból, akinek a sport tölti ki az életét.
Egy próba után találkozik későbbi férjével, Jeff Gillooly-val (Sebastian Stan), akivel se veled-se nélküled kapcsolatuk alakul ki – rengeteg szenvedéllyel, veszekedéssel és agresszióval. Tonya élete felnőttként sem lesz könnyebb: anyjával egy idő után eltávolodnak egymástól, majd végleg megromlik a kapcsolatuk; Jeff-fel hol együtt van - hol menekül tőle – de a korcsolyázás örök. A tanulatlan, szegénysorból jött lány hiába tehetséges, sosem felel meg az őt lenéző zsűrinek. Például ő volt az első amerikai nő 1991-ben, aki sikeresen mutatta be a tripla Axel gyakorlatot, de a körülményei, viselkedése, sőt még a fellépő ruhája sem lehet elég jó.
A film áldokumentarista részleteiben az idősre maszkírozott színészek reagálnak az 1994-es botrányra és az oda vezető történésekre. Legtöbbször egymásnak ellentmondva kommentálják az eseményeket, ami hozzáad a film szatirikus, feszült légköréhez.
A film végére egy megtört, a szerencsétlen körülmények áldozatának esett nőt láthatunk, aki nem akart mást, csak hogy elismerjék a tehetségét.

Craig Gillespie alkotását 2017-ben mutatták be. Elnyerte a legjobb mellékszereplőnek járó fontosabb díjakat: a Brit Filmakadémia díját, valamint a Golden Globe-ot.  2018-ban három Oscar-díjra jelölték, végül egyet nyert: Allison Canney a  legjobb mellékszereplőnek járó díjat vehette át a gálán.

Ajánlja: Waldinger Dóra
 


 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap