A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2017. február - Emlékezz!

Emlékezz!
 
 Emlékezz!</div>
					<div>
						(2015) on IMDb
DVD 4980

Atom Egoyan Emlékezz! című filmje igazi emlékezetes műfaji kavalkád, mely ötvözi a thriller, a lélektani dráma és a road-movie védjegyeit. Középpontjában pedig a holokauszti bosszú, a demencia, az identitáskeresés és az önazonosság áll.

Zev Guttman (Christopher Plummer) demenciában szenved, idős napjait egy öregek otthonában tölti, állandó felügyelet alatt. Nemrég veszítette el feleségét. Egyik nap barátja, Max (Martin Landau) emlékezteti arra: esküt tett, hogy bosszút áll a náci tiszten, aki családtagjaik auschwitzi haláláért felelős. A cél, hogy Zev felkutassa és megölje az Amerikában élő egykori SS-katonát, Otto Wallisch-t, aki Ruby Kurlander álnéven él az Egyesült Államokban. A gond ott kezdődik, hogy négyen is vannak, akik ilyen néven élik ott mindennapjaikat. Zev útra kel, hogy beteljesítse bosszúját, azonban betegsége miatt rendszeresen elfelejti, hogy mire is vállalkozott. Egy Maxtől kapott levél segítségével és telefonálásával megerősítve tudja csak tovább folytatni misszióját.

Zev demenciája által mi is csak részleteiben fogjuk megkapni a történetet. Mozaikdarabokat gyűjtve gyanútlanul követjük útját, hisz az idős férfi felkutatja azokat a címeket, ahol potenciálisan rátalálhat a szintén élete vége felé járó SS tisztre.

 
A főszereplő Christopher Plummer a tavalyi év egyik legerősebb alakítását nyújtja. Kiválóan érzékelteti a karakterében rejlő kettősséget: egyrészt a fáradtságot, a törékenységet, a betegséggel járó enerváltságot, a saját múlt megkérdőjelezését, másrészt a feladhatatlan végsőkig is eltökélt bosszúszomjat.

A rendező végig apró gesztusokkal és lágy jelzésekkel kelti életre a kétségbeesést, a demencia tüneteit. Egy lassabb folyású lineáris történetvezetésű alkotást látunk, melynek mégis minden egyes percében ott van a furcsa és szokatlan veszélyérzet, a rejtett feszültség, így egyetlen egy pillanatra sem lesz üres és unalmas. A végső jelenetre - amikor hősünk találkozik célpontjaival - pedig egészen fojtogatóvá válik a légkör. Az utolsó pillanatokban törik meg a csend és akkorát robban, hogy arra nem számítunk, leleplezve ezzel minden egyes lépést és játékost a sakktábla mindkét két oldalán.

Atom Egoyan a szerzői és a műfaji film határán egyensúlyozó alkotása megrázó erejű road movie thriller, drámai töltettel megfűszerezve, mely célirányosan és okosan vezet minket végig az úton, a mozaikokból összeálló emberi sorosok és történelmek egyre mélyebb sűrűjében.

Ajánlja: Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap