A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. február - DISTRICT 9

DISTRICT 9
 
 District 9</div>
					<div>
						(2009) on IMDb
DVD 3432
Neill Blomkamp első nagyjátékfilmje, a District 9 (2009) a rendező egy korábbi díjnyertes rövidfilmjéből készült, melynek címe: Alive in Joburg (2005). A történet alapját a dél-afrikai 1994-ig tartó fajgyűlölő apartheid rendszer adta.
 
A történetben 2008-at írunk, a helyszín Johannesburg, Dél-Afrika. A film dokumentarista stílusban mutatja be a város mindennapjait, különböző interjúkból ismerhetjük meg a 28 évvel ezelőtti történéseket: egy idegen űrhajó jelenik meg Johannesburg fölött, melynek utasai a meghibásodás miatt képtelenek továbbutazni, így ott rekednek. A rákszerű földönkívülieket a rezsim egy elkülönített térségbe szeparálja. Már az első 20 perc odaszegez a képernyőre. Dokumentarista jellegű képsorok, rázkódó kamera, egymondatos civil szereplők, profin vágott inzertek.

A District 9 elnevezésű terület az évek múlásával a zsúfoltság, az idegenek életmódja és kultúrája miatt hamar nyomornegyeddé válik. A dél-afrikai vezetés úgy dönt, hogy Jöburgtól 250 km-re kell áttelepíteni az addigra közel 2 milliósra duzzadt „rákokat”. A további szaporodást a tojások megsemmisítésével oldják meg. Súlyosbítja a helyzetet az afrikai bűnbandák feltűnése is, akik a hipertechnikai fegyverekért cserébe ételt (macskaeledelt) adnak az idegeneknek. A gyűlölködés egyre jobban izzik a levegőben. A film első harmada körbejárja az erőszakos szegregáció és a rasszizmus kérdéskörét. 

A második harmadban képbe kerül Wikus Van De Merve (Sharlto Copley) az ember-idegen kapcsolatok ápolására létrehozott MNU nevű szervezet egyik ügynöke, aki az áttelepítési eljárást vezeti. A kialakult helyzetet akkor kezdi igazán átértékelni, amikor egy házkutatás során idegen anyag kerül a szervezetébe. A dokumentarista stílust innentől felváltja Wikus egyszemélyes kálváriája, a rendszerbe vetett hitének megkérdőjelezése. A kezdeti lelketlen, karrierista irodistából előbújik a túléléséért küzdő, szimpatikus ember. A történet innentől kezdve az egyénre vetíti le a szociológiai drámát. Előtérbe kerül a rendszer kritikája, a főszereplő állandó menekülése, számkivetettsége, majd bosszújának tárgyalása. A teljes ismeretlenségből felemelt Sharlto Copley alakítása egyszerűen döbbenetes, természetességgel és hihetően alakítja a főhőst. Végül az utolsó harmadban következik a konfliktus feloldása, ahol a film ügyesen megkomponált akciójelenetekkel szögezi székbe a nézőt.

 
Neill Blomkamp alkotása érdekes alkotás, amely a világunk meglévő problémáit és kérdéseit különlegesen tálalja. A District 9 valódi tartalommal és mondanivalóval megtöltött sci-fibe ágyazott társadalomkritikus szociológiai dráma, mely a film végéhez közeledve elképesztően magas fordulatszámon pörgő, látványos és kegyetlen akcióba vált át.

Ajánlja: Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap