A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2019. december - BÚÉK

BÚÉK
 
 BÚÉK</div>
					<div>
						(2018) on IMDb
 
DVD 5725
Paolo Genovese Teljesen idegenek című 2016-os nagysikerű olasz filmjét eddig számos országban remakelték. Az alapkoncepció ugyanis teljesen univerzális: egy baráti társaság ünnepi vacsorára gyűlik össze egy lakásban. A magyar változatot Goda Krisztina (Csak szex és más semmi, Kaméleon) rendezte.
 
A szilveszteri vacsora házigazdája egy önsegítő könyveket író, válófélben lévő pszichológusnő, Aliz (Szávai Viktória), akinek a közeli barátja a kedves nőgyógyász, Kristóf (Mészáros Béla) épp ezen az estén akar szerelmet vallani. A vacsorára titokzatos párja nélkül érkezik Aliz testvére, a csendes, visszahúzódó középiskolai tanár, Döme (Elek Ferenc). A vendégek között van egy házaspár, az állandóan dolgozó szakács, Gábor és sztárügyvéd felesége, Saci (Hevér Gábor és Bata Éva), akik folyamatosan egymással vitatkoznak. Jelen van még egy friss jegyespár - a nagymenő fotós, Márk (Lengyel Tamás), és a baráti társaságba idegenként belecsöppenő Fanni (Törőcsik Franciska).

Az est során a házigazda izgalmas ötlettel áll elő: mindannyian tegyék ki telefonjukat az asztalra, minden egyes hívást hangosítsanak ki, minden egyes kapott és válaszolt üzenetet pedig olvassanak fel a kompánia többi tagjának.
A történet előrehaladtával egyre többet és többet tudunk meg az egyes szereplők személyiségéről, hátteréről, érzelmi és gondolatvilágáról. A helyzet csak fokozódik, senki sem olyan ártatlan, mint amilyennek mutatja magát. Mindenkiről lehull a lepel. Az asztaltársaság összes tagjának van valami kínos titok az életében, amit a telefon memóriája őriz, ami a legszorosabb párkapcsolatokat és a legrégebbi barátságokat is képes megingatni, tönkretenni. Családi problémák, előítéletek, félreértések, súlyos titkok kerülnek a felszínre. A dramedy műfaja nagyon jó terep arra, hogy sztereotip típusfigurákat és helyzeteket, valamint emberi kapcsolatokat és társadalmi problémákat boncolgasson. Érdekes megfigyelni, hogy a szereplők közül ki az, aki végül egyedül marad a hazugságaival, ki az, aki tanul belőlük, és ki az, aki képes változtatni, vagy végre kiállni önmagáért.

A BÚÉK összességében egy szórakoztató, jól sikerült kortárs látlelet, mely ügyesen ismétli meg a bevált receptet, miközben némi egyedi magyar ízt is sikerül becsempésznie az olasz alapanyagok közé.

Ajánlja: Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap