A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2020. február - Augusztus Oklahomában

Augusztus Oklahomában
 
 Augusztus Oklahomában</div>
					<div>
						(2013) on IMDb
DVD 4281

Tracy Letts amerikai drámaíró maga írt forgatókönyvet Pulitzer-díjas színdarabjából, melyben egy szétszéledt család egymástól elhidegült tagjai egy tragikus esemény miatt kénytelenek együtt tölteni néhány napot. A találkozás forrongó indulatokat, fájdalmas titkok felszínre kerülését és egy szeretet nélküli család drámai sorsát tárja elénk.
 
A családfő eltűnése okán mindhárom Weston-lány hazasiet, hogy kiderítsék, mi történt apjukkal. A rideg és megkeseredett Barbara (Julia Roberts) megromlott házassága ellenére férjével (Ewan McGregor) és lázadó kamaszlányával érkezik; a kétségbeesettségét infantilizmussal leplező Karent (Juliette Lewis) újdonsült vőlegénye kíséri el; az áldozatszerepet magára vállaló Ivy (Julianne Nicholson) pedig – megelégelve eddigi szerepét – új életre készül.

Az egykori családi házban rákos, gyógyszerfüggő anyjuk, Violet (Meryl Streep) várja őket, hogy kegyetlen sértéseivel össztűz alá vegye családtagjait. Elviselhetetlen, zsarnoki viselkedésével senkit nem kímél, játszmáival irtózatos veszekedéseket provokál. Kizárólag a szintén jelen lévő nővérét tiszteli, akinek férje (Chris Cooper) és fia (Benedict Cumberbatch) kiegyensúlyozott apa-fiú kapcsolata ellensúlyozza kissé az egymás torkának eső családtagok tébolyát.

Bár az egész családot uralja, mégsem Violet drámájára helyeződik a hangsúly, sokkal inkább kedvenc lánya, Barbara sorsa kerül a középpontba, aki újra és újra felveszi a kesztyűt anyjával, mígnem végül felismeri: hamarosan ugyanolyan szörnyeteggé válik, mint megvetett anyja. Felismerésében megbújik a változás lehetőségének távoli reménysugara, ám a felemelő végkifejlethez szükséges lelkierő híján itt csak boldogtalan, roncs emberek maradnak.

John Wells rendezése sikeresen elkerüli a színdarabból filmre adaptált művek jellemző hibáit, karaktereit kimozdítja a zárt terekből, kihasználva a forró és végtelen oklahomai táj többrétű szimbolikáját. A film alaphelyzete, karakterei és konfliktusai egy színvonalas kamaradrámát eredményeznek, melyet a groteszk humor és a brillírozó színészóriások tesznek igazán kimagaslóvá.

Ajánlja: Varga Dorottya
 


 
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap