A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. január - Agymanók


Agymanók


Intelligens, váratlan és szívfacsaró, kirobbanóan kreatív és vibráló. Ez a Pixar stúdió egyik legújabb animációs filmje.
Az első 100%-ig digitális technikával készült animációs film, a Toy story 1995 novemberében került a mozikba, és a Pixar azóta is ontja magából az eredetibbnél eredetibb, nagyon szerethető alkotásokat (Wall-E, Lecsó, Fel, Némó nyomában, Szörny RT). A stúdió védjegye pedig nem más, mint hogy a gyerekeknek és a felnőtteknek egyaránt élvezhető meséket készítenek.
Az Agymanók történetének középpontjában Riley áll, akinek életében komoly változás történik. A családjával San Franciscóba költöznek, így hátra kell hagynia régi iskoláját, kedvenc hokicsapatát és a legjobb barátait is. Mint minden embert, Riley-t is az érzelmei vezérlik, amik a filmben testet öltött karakterként jelennek meg - ők Derű, Bánat, Harag, Majré, Undor. Az érzelmek a Riley agyában található Fejhadiszálláson laknak, munkájuk során pedig azon dolgoznak, hogy a lányt átvezessék a mindennapok kihívásain. A gyermeki Derű dominálja a lány életét, de néha a többiek is besegítenek.

Káprázatos és félelmetes párhuzamos világ rajzolódik ki előttünk, amelyben technikai pontossággal,  futószalagon érkeznek az Irányító központba az emlékgömbök - legtöbbször sárga színű vidámak, néha pedig piros mérgesek -, és mennek tovább a hosszú távú memória labirintusszerű polcrendszerébe, ahol agymunkások porszívózzák be az elszürkült golyókat, vagyis a feledésre ítélt emlékeket. Riley személyiségét pedig a központot híddal összekötött Személyiség szigetek (Család, Barátság, Őszinteség, Hoki és Dilibogyó sziget) határozzák meg, melyet eddigi életének nagy pillanatai, a főemlékek működtetnek.

A költözéssel járó érzelmi megrázkódtatás során az eddigi rend felborul, és Derű nem képes új, boldog emlékeket szerezni a lánynak, míg Bánat miatt egyre több emlék kékül el, válik bánatossá. A két ellentétes érzelem, Derű és Bánat egy vitát követő baleset miatt elsodródik a Fejhadiszállásról, így az érzelmek teljesen felborulva, Riley életét is megváltoztatják. A két agymanó feladata, hogy visszautat keresve, átvágva a kislány minden agytekervényén, időben visszajusson az irányítótoronyba, mielőtt az összes főemlékek által működtetett Személyiség sziget (Család, Barátság) rommá borulva a feledés martaléka lesz.

Utazásuk során elmerülünk az emberi pszichológia rejtett mélységeibe, ahol az álmokat egy Hollywood-szerű gyárban gyúrják össze, a félelmeink egy sötét, labirintusszerű, tudatalatti nevű helyen rejtőznek, a gondolataink egy véletlenszerűen járó vonat képében jelennek meg, a gyermekkori képzeletbeli barátaink pedig végül a feledés homályába vésznek.

Rendkívül kreatív, intelligens, briliáns, hihetetlenül szórakoztató, katartikus, érzelmileg intenzív hullámvasút, melyben egy olyan tizenéves lány mentális ábrázolásának lehetünk szemtanúi, aki épp most indult meg a felnőtté válás rögös útján.

Egy másfél órás gyerekmesének álcázott szívszorító mestermű, mely arról szól, hogy hogyan éljük túl a változásokat, a szomorúságot, hogy kikre támaszkodhatunk ilyen helyzetekben, és amelyből az is kiderül, hogy az érzelmek igenis hatnak egymásra, így még a bánatnak is megvan a helye és feladata az életünkben. 

Az animációs film és a mesekönyv is megtalálható könyvtárunkban.

 
Ajánlja: Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2021-01-15 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap