A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2018. október - A Viszkis

A Viszkis
 
 A Viszkis</div>
					<div>
						(2017) on IMDb
DVD 5482

Antal Nimród filmje igazi pörgős akciófilm, remek karakterekkel, valós háttéreseményekkel.
A film szerkezete non- lineáris, a rendőrségi kihallgatás jelenetei közben idéződnek fel a múlt történései, Ambrus Attila (Szalay Bence) élete. Hányatott gyermekkorát Erdélyben töltötte, félárván nőtt fel, majd a javítóintézetben a Ceausescu-rezsim keserítette meg az életét. A rendszerváltás hajnalán egy tehervagon aljába kapaszkodva szökik Magyarországra. Itt próbál új életet kezdeni.  Barátokra, szerelemre (Móga Piroska) lel, egy jéghoki csapat szertárosa és kapusa lesz. A letelepedési papír hiánya, az állandó pénztelenség, megfelelési kényszer és kiszolgáltatottság miatt nincs választása, így a bűn útjára tér. A Viszkis 1993 és 1997 között 27 pénzintézetet rabolt ki. Egyre több pénzt szerzett, egyre éhesebb lett a sikerre, egyre többet akart magának és szerelmének. A pénzt elverte, sokat költött utazásokra, nőkre, szerencsejátékra. Ez a fajta ördögi körforgás teljesen beszippantotta, a korabeli média pedig afféle újkori Rózsa Sándorrá avatta.

 
A közvéleményben nagyon szélsőségesen oszlanak meg a vélemények a Viszkis-jelenségről, mind a múltban, mind a jelenben, így a rendezőnek nem volt egyszerű feladata. Antal Nimród a Viszkis személyes kálváriáját mutatja be, nem farag nemzeti hőst a leghíresebb magyar bankrablóból, de nem is menti fel a tettei alól Ambrus Attilát. Nem mond ítéletet róla, nem foglal állást, csupán ábrázol és árnyalja a képet.

A film egyik legnagyobb hibája a társadalmi kórkép felvázolásának hiánya: a történet kevésbé van belehelyezve a korszakba, nem látjuk a rendőrség akkori megítélését és nyomozói hiányosságait, a rendszerváltást, a politikai hangulatot, az épülő kereskedelmi médiát és mindazt a körülményt, ami hőssé emelhetett egy bankrablót. Sajnos a lezárás is hirtelen következik be, csak pár másodperces bevágott korabeli archív - Juszt Lászlós - műsorból látjuk a végső hajtóvadászatot.

 
Ennek ellenére továbbra is egyértelműen kijelenthető, hogy a magyar filmgyártás felfelé ívelő új korszakát éli: a Viszkisnek az adrenalindús, izgalmas, látványos autósüldözésekkel és jól megkoreografált menekülésekkel végre sikerült stabilan lefektetni a magyar akciófilm alapvető műfaji követelményeit. Szalay Bence jól hozza a karakterben rejlő kettősséget, Schneider Zoltán pedig a meghasonlott zsaru figuráját. A film végig szórakoztat, megnevettet és felpörget, kellemes kikapcsolódást nyújt mindazoknak, akik szeretik az akciófilmes bankrablós mozikat. 

Ajánlja: Boros Ferenc
  


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap