A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. november - A szüfrazsett

A szüfrazsett
 
 A szüfrazsett</div>
					<div>
						(2015) on IMDb
DVD 4715

Angliában a 19. század közepe óta működtek olyan körök, amelyek békésen a nők választójogáért küzdöttek. A 20. század elejére egyre harciasabb tettekre szánták el magukat - kirakatokat törtek, tüntettek - emiatt sok tagjuk rövid időre börtönbe is került.
 
A Sarah Gavron rendezte film 1912 Londonjába visz vissza, ahol Maud Watts (Carey Mulligan), fiatal dolgozó nő, anya és feleség sorsán keresztül mutatja be a nők helyzetét és a szüfrazsett mozgalmat. Maud gyerekkora óta egy mosodában dolgozik, ahol csak azért végez egy kicsit könnyebb munkát, mert a főnökének a kedvére tett. A mozgalommal egyik új munkatársa ismerteti meg jobban, akihez csatlakozik, mikor a nőknek lehetőségük lesz felszólalniuk a parlamentben a választójogukért. Végül Maudnak kell beszélnie helyette, elmeséli a gyerekkora óta őt ért megpróbáltatásokat, ami teljesen általános volt abban az időben és helyzetben.
 
A szegényebb társadalmi rétegek női dolgozhattak ugyan, de gyakran embertelen körülmények között, kiszolgáltatva a főnökeiknek. A bérük kevesebb volt, mint az ugyanazt a munkát végző férfiaknak. Otthon sem volt jobb a helyzetük, a férjük uralkodott felettük – még a gyerekük felett sem volt hatalmuk jogi szempontból.
A film Maud beavatódásán keresztül mutatja meg a korabeli helyzetet.

A kezdeti idegenkedése után egyre jobban felnyílik a szeme, megérti, hogy harcolnia kell, később pedig az őt ért igazságtalanság hajtja. Megjárja a börtönt, itt a film feleleveníti azokat a megpróbáltatásokat, amiket a szüfrazsettek elszenvedtek - például az éhségsztrájkot és a kényszertáplálást.
A mellékszereplők közül érdemes megemlíteni Edith New karakterét (Helena Bonham Carter), aki orvosnak készült, de neme miatt nem tanulhatott tovább. A férje támogatja a mozgalomban, ami ritka eset volt, de a film készítői meg akarták mutatni, hogy nem minden férfi állt negatívan a kérdéshez. Meryl Streep a kor egyik ikonját, a szüfrazsett mozgalom vezetőjét, Emmeline Pankhurst-öt jeleníti meg, őt sajnos csak rövid ideig láthatjuk a filmben.
Ajánlom ezt az alkotást minden nőnek és azoknak, akik szeretik a történelmi tényeken alapuló, valós eseményeket feldolgozó történeteket.

Ajánlja: Waldinger Dóra
 


 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap