A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2020. október - A régi város

A régi város
 
 A régi város</div>
					<div>
						(2016) on IMDb
DVD 5248

Vajon lehefolytatni az életet akkor is, amikor már semmi értelmét nem látjuk? Hogyan lépjünk tovább egy elviselhetetlen trauma után? Kenneth Lonergan gyönyörű és megrázó filmje szerint az élet, bármilyen tragédia történjék is, megy tovább. A film egyik bravúrja épp abban áll, hogy ezt a közhelyszerű tényt magától értetődő természetességgel, meghökkentő realitással mutatja be, hétköznapi emberek megrendítő sorsán keresztül, melyben a gyász mellett lehet, sőt van helye a nevetésnek is, ugyanakkor el kell fogadni, hogy bizonyos traumák feloldásában semmi nem segíthet – egyszerűen meg kell tanulni együtt élni velük.

Lee (Casey Affleck) egy bostoni társasház gondnoka. Mogorva, szófukar férfi, akinek egyhangú napjait a lelkiismeretes munka, és alkalmanként az esti sörözés hatására kiprovokált cél nélküli verekedés tölti ki. Elvonult, fásult magányából szívbeteg bátyja halála kényszeríti vissza szülővárosába, aki végrendeletében Lee-t jelöli ki kamaszfia, Patrick (Lucas Hedges) gyámjául. Lee próbálja elhárítani magáról ezt a szerepet, hogy ne kelljen Manchester-by-the-Sea-ben élnie, miközben unokaöccse számára is igyekszik megtalálni a legjobb megoldást. A kamaszok nyüzsgő életét élő Patrick hallani sem akar költözésről, ugyanolyan hévvel veti bele magát a csajozásba és a bandázásba, mint apja halála előtt – melyből komikus jelenetek is adódnak bőven –, ám a felszín mögött ott lappang a kétségbeesés és a fájdalom. Lee-nek pedig nemcsak bátyja elvesztésével és a nyakába szakadt felelősséggel, hanem elsősorban a múlt rémképeivel kell megküzdenie. Némán, szinte kifejezéstelen arccal tűri sorsát, a temetés technikai intéznivalóiba veti magát, és nem kerülheti el a volt feleségével (Michelle Williams) való találkozást sem, kettejük közös jelenetei pedig a végletekig próbára teszik a néző érzelmi tűréshatárát. Lassan, fokozatosan érthetjük meg Lee viselkedését és motivációit a múltjából felsejlő, mesterien adagolt emlékképek, a korábban történt felfoghatatlan tragédia megismerésével.

Casey Affleck megrendítő alakításáért 2017-ben elnyerte a legjobb férfi főszereplőnek járó Oscar-díjat. A rendező-forgatókönyvíró Kenneth Lonergan a végsőkig fokozza az érzelmi hatást az információk adagolásával. Szívszaggató, ugyanakkor többször is hangos nevetésre késztető sorsdrámája csodálatosan mutatja be a gyásszal való megküzdés különböző formáit. Az alkoholista anyjára nem számítható Patrick, és az önként magányba vonult Lee a kölcsönös, korlátlan bizalom és szeretet eredményeképp szinte észrevétlenül segítik át egymást egy mindkettejük számára nehéz időszakon. Mindehhez a végtelen óceán szolgáltatja a hátteret, amely – akárcsak érzelmeink – hol jeges hullámokkal keseríti meg életünket, hol a megnyugvás idilli pillanataival ajándékoz meg.

 

Ajánlja: Varga Dorottya
 


 
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-10-21 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap