A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
Özönvíz előtt - filmajánló a Föld napjára

Özönvíz előtt
 
 Özönvíz előtt</div>
				<div style=

Minden évben április 22-én ünnepeljük a Föld napját, mely immár 50 éve hívja fel a figyelmet a környezetvédelemre és a klímaváltozás elleni cselekvésre ezen a napon.
A 2016-ban bemutatott Özönvíz előtt című dokumentumfilm is sokat tett azért, hogy felkeltse  az érdeklődést a téma iránt – többek között azzal, hogy világpremierje után egy nappal ingyenesen elérhetővé vált az interneten.

 
Leonardo DiCaprio, aki 2007-ben Az utolsó óra címmel már készített egy dokumentumfilmet a témában, ezúttal az ENSZ békenagyköveteként kalauzolja a nézőt földön, vízen és levegőben, hogy bemutassa, mi történik, mit tettünk és mit tehetünk. A színész politikai és vállalati vezetőkkel, szakemberekkel vitatja meg a kulcsfontosságú kérdéseket és a megoldásokra vonatkozó törekvéseket. A film sorra veszi azokat a jelenségeket, amelyek a klímaváltozás legfontosabb előidézői. A sarkköri jégmezők olvadása, az erdőirtás és a mérhetetlen szén-dioxid kibocsátás, a mértéktelen húsfogyasztásból eredő elképesztő környezeti terhelés, valamint e jelenségek összefüggései, kölcsönhatásai mind szóba kerülnek. Az elkeserítő folyamatokat szemléletes felvételek illusztrálják a kiirtott esőerdők helyén elterülő olajmezőkről és olajpálma-ültetvényekről, a lakhatatlanná vált csendes-óceáni szigetekről és az elpusztult korallzátonyokról. Az elborzasztó tények mellett felvillan néhány pozitív példa is, ám a film a realitás talaján maradva nem fest biztató jövőképet, az érdemi változáshoz ugyanis sokkal többet kell tennünk.

A már jól ismert tények összefoglalásán túl a dokumentumfilm rámutat, hogy a rendszerszintű változások előidézéséhez elsőként és elsősorban a világ vezető gazdasági szereplőinek kell cselekedniük, hiszen nekik áll rendelkezésükre elegendő anyagi forrás az innovatív megoldások, megújuló energiaforrások használatához. Ahhoz azonban, hogy a döntéshozóknak érdekükben álljon ezek alkalmazása, mindannyiunk felelős döntéseire van szükség. Tudatos vásárlással és fogyasztással rengeteget tehetünk a kedvezőtlen folyamatok megváltoztatásáért, hiszen a megválasztott vezetők hatalmuk megtartása érdekében előbb-utóbb a feléjük irányuló elvárások szerint kénytelenek cselekedni.


 

A filmet a 2015 decemberében létrejött párizsi klímaegyezmény képsorai zárják, melyet azóta minden ország aláírt, kötelezettséget vállalva a szerződésben megfogalmazott, a globális felmelegedés lassítását szolgáló intézkedések végrehajtására. (Az egyik legnagyobb károsanyag-kibocsátó ország, Amerika azóta kilépett az egyezményből.) Az elmúlt években a globális felmelegedés elleni cselekvés fontossága és jelenlegi életvitelünk fenntarthatatlansága egyre szélesebb körben vált a mindennapi diskurzus részévé, mígnem tavaly minden korábbinál intenzívebb megmozdulások jelezték a probléma megoldásának sürgető voltát. A film legfontosabb üzenete egyben a Föld napja mozgalom mindenkori üzenete: Cselekedj te is! – ne csak a Föld napján.

Ajánlja: Varga Dorottya


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap