A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. május - A Bélier család

A Bélier család
 
 A Bélier család</div>
					<div>
						(2014) on IMDb
DVD 4635
A tavalyi év egyik filmes gyöngyszeme ezúttal Franciaországból érkezett.
A történet főszereplője egy vidéki, tanyán élő, tizenéves kamaszlány Paula (Louane Emera), akinek az élete nem egyszerű. Rajta kívül a családjában mindenki siketnéma (apuka, anyuka, fiútestvér). Paulára nagy felelősség hárul, hiszen a család gazdálkodik, teheneket tartanak, a sajtot eladják, így ahhoz, hogy a szülők megértessék magukat, szükség van lányukra a farmon, a piacon, az üzletkötésben. Mindezek mellett az apa megharagszik a falu vezetőjének egyik döntésére és úgy dönt, jelölteti magát a következő polgármester-választáson. Politikai ambícióinak népszerűsítését-tolmácsolását csak a lánya tudja segíteni. Ő tehát az egyetlen összekötő kapocs a hallók, a külvilág és szülei, testvére között.
Paulának az iskola is tartogat kihívásokat: belezúg egy srácba, aki az iskolai kórus tagja, így a közeledés esélyét látva, maga is jelentkezik a csoportba.  Kiderül, hogy óriási tehetsége van az énekléshez, és tanára szerint jó eséllyel tudna felvételizni egy magas rangú párizsi énekiskolába, ám ez azzal is járna, hogy életében először hátra kellene hagynia a családját. A lehetőség Paulát nem várt dilemma elé állítja: siketnéma családjában elengedhetetlennek tűnik a segítsége, közben pedig ott van a saját utakkal kinyíló nagyvilág. A sors fintora, hogy a lány olyan adottság birtokában van, amit a többiek sosem hallhatnak meg.

 
A film elsősorban a felnőtté válásra és a családi összetartozásra koncentrál, miközben a humor eszközével dönti romba a fogyatékkal élőkkel kapcsolatos sztereotípiákat.  
A Bélier család egyszerre komikus és drámai, miközben egy felnövés történet bontakozik ki előttünk: az első szerelem, lázadás, nővé érés, elszántság, lehetőségek, álmok, családi összetartás és megértés, döntések, a saját utunk megválasztása.
Nem tökéletesre formált karaktereket kapunk, hanem egyszerű, esendő, hibákat elkövető, hétköznapi embereket, akik a siketnémaságot leszámítva akár mi magunk is lehetnénk.

A film által bepillantást kapunk a siketnémák világába, az alkalmazkodásukba, a küzdelmeikbe, a mindennapi életükbe, mindezt olyan jelenetekkel megfűszerezve, hogy látjuk a siketnéma házaspár veszekedését, vagy az ő helyzetükbe helyezve a nézőt, egy koncertet teljesen némán nézünk végig. Paula egyik fellépésénél egyszer megszakad a hang és csak a tátogó lányt látjuk, miközben ragyogó szemekkel figyeli szüleit. Felejthetetlen jelenet az is, mikor Paula éjszaka a kertjükben ad szerenádot édesapjának - aki csak a hangszálak rezgéseiből érzékelve tudja megérteni és értékelni lánya tehetségét -, vagy a film végi jelnyelvvel is előadott éneklés.

 
A főszerepet alakító Louane Emera a való életben is énekes, a The Voice tehetségkutató második évadjában az elődöntőig jutott. Nemcsak szép hanggal megáldott, de ezzel az alkotással igen tehetséges színésznővé is formálódott. Ugyancsak dicséretes a többi szereplő - Karin Viard (anya), François Damiens (apa),Luca Gelberg (fiútestvér) - játéka is.

A Bélier család igazi nyári, életigenlő mozi, hihetetlen pozitív energiákkal, szerethető karakterekkel, életszerű történésekkel, humorral és bájjal, némi drámával, számos felejthetetlen, néha könnyfacsaró pillanattal és egy jó adag intelligenciával.

Ajánlja: Boros Ferenc
  


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap