A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2013 . november - Benjamin Button különös élete
BENJAMIN BUTTON KÜLÖNÖS ÉLETE


A szerelem mindent legyőz, mindent túlél. Túléli még a halált is. Vajon az Időt túlélheti?


Egy 2008-as, szívet melengető alkotással készüljünk a hidegebb őszi napokra, mely Francis Scott Fitzgerald 1921-es novellájából született.
A Hetedik, a Harcosok klubja és a Tetovált lány rendezője, David Fincher ismét egy kultuszfilmmel ajándékozott meg minket, ezzel is biztosítva helyét a halhatatlan filmrendezők sorában, hisz jelen alkotása során egy színpompás, új világba egy lassan csordogáló melodrámát helyezett.


A 30-as évek Amerikájában járunk. A film elején, az egyik legszebb anekdotából megtudjuk, hogy Benjamin (Brad Pitt), egy fiát a háborúban elvesztő vak órásmester mély gyászából születik. Méghozzá úgy, hogy a mester a fájdalmát egy visszafelé járó órába önti ki, amit maga avat fel a New Orleans-i pályaudvaron. Ezzel a szerkezettel indul el Benjamin Button és a körülötte lévő emberek különös élete, akik az időt bár visszaforgatni nem tudják, de megtanulják elfogadni azt. 

Az első világháború utolsó napján születik meg főhősünk, Benjamin. Anyja belehal a szülésbe, apja pedig a 80 éves csecsemőt egy öregotthon lépcsőjén hagyja magára. A ház egyik nevelője fogadja örökbe az őszes, hallás-és látásproblémákkal küzdő, az élet súlyától meggörnyedt, de gyermeki képességekkel és kíváncsisággal rendelkező, a kora előrehaladtával egyre fiatalodó férfit. Számára úgyanis visszafelé járnak az órák. Csak egy barátja van: egy a kislány, aki meglátja a vén ifjoncban a lehetetlen szépségét. Ettől a pillanattól kezdve elindul egy élethosszig tartó, odaadó, de beteljesületlen szerelem.
Ahogy haladunk az időben, a szokatlan tulajdonságokkal rendelkező főhős különös élete az, amelyhez való viszonyulásban a többi szereplő élete értelmet nyer. Benjamin az, aki felnyitja a szemüket a szerelem tragikumával, a szülői szerepkör betöltésével kapcsolatban, valamint szembesíti őket az elmúlással. A Forrest Gump-ban már láttunk hasonlót, hogy egy különös figura végigsodródik a 20. századon, és emberek életeit változtatja meg, felcsillantva a reményt. Ez a hasonlóság talán nem véletlen, hiszen a két film forgatókönyvét ugyanúgy Eric Roth jegyzi.

A Benjamin Button egy  hihetetlen mese, mely felöleli az emberi élet csodás pillanatait. De, hogy mi mindezt a valóságban is észrevegyük és értékeljük, szükségünk van egy olyan emberre, aki rávilágít az élet egyszerű szépségeire, akivel együtt érezzük és tudjuk, hogy lesznek az életünknek nagyszerű és rossz pillanatai egyaránt. Aki rádöbbent minket, hogy a halál és az idő csak addig keseríti meg a mindennapjainkat, amíg tudomásul vesszük, és minden erőnket összeszedve harcolunk ellene.

Ne felejtsük el minden ember egyedi és különleges, ezáltal reménykedjünk abban, hogy
 olyan életünk lesz, amire majd büszkék lehetünk. De ha mégsem így alakul, akkor bízzunk benne, hogy egyszer lesz majd erőnk újra elkezdeni. Hisz szitkozódhatunk, átkozhatjuk a sorsot, de amikor egy út végére érünk, tudnunk kell mindent megbocsájtani, félretenni és elfelejteni. 

Addig is néha szánjunk rá időt, álljunk meg és élvezzük az élet egyszerű gyönyöreit és pillanatait. Tanuljuk meg mindazt, amit szeretnénk, és álmodjuk újra álmaikat úgy, hogy azt beteljesülve lássukMég akkor is, ha az emberi élet csupán egy villanás a végtelen időben… 

A Benjamin Button két és fél órás, őszintén tiszta, szívet melengető, érzelmes, de egyben történelmi korrajzot is felvonultató epikus mű, amely egy valóban rendkívüli különös élet krónikája, annak örömeivel és tragikus fájdalmaival együtt. Egy kihagyhatatlan alkotás az odaadó, bár beteljesületlen szerelemről, tragédiáról, az élet öröméről, a halálról, az idő múlásáról, az álmokról, és arról, hogy van, ami az időn is túlmutat. Egy rendkívül gazdag filmes élmény. Szinte kötelező darab.
  
                                                                                                                     Boros Ferenc


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-05-28 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap