A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2017. augusztus - A kis herceg

A Kis herceg
 
 A kis herceg</div>
					<div>
						(2015) on IMDb
DVD 4779

Antoine de Saint-Exupéry 1943-ban megjelent regényéből Mark Osborne készített animációs filmet.
A történet főhőse egy kislány, akit az édesanyja egyedül nevel. Az anya minden erejével szeretné bejuttatni a kislányt a környék legjobb magániskolájába, hogy kiváló felnőtt váljon belőle. Bekerülni azonban egyáltalán nem olyan egyszerű, így a lánynak egész nyáron keményen kell tanulnia, sőt a mindennapjait precízen megszervezett, szigorú és pontos menetrend szerint kell élnie, ami miatt alig marad ideje szórakozni. A lány kezdetben az édesanyja által kitaposott ösvényen szeretne járni, mindaddig, amíg meg nem ismeri a szomszédban lakó bohókás, ám jólelkű öreg pilótát, aki belekezd egy különös mesébe, ami vele esett meg még ifjú korában a Szahara kellős közepén, ahol is találkozott a Kis Herceggel. A történet által az idős bácsi olyan különleges világba repíti el a kislányt, ami eddig számára teljesen ismeretlen volt. A történet előrehaladtával a kislány megtanulja, mi is az az álmodozás, a szelídítés, a barátság, a kalandvágy, a szeretet, a nevetés vagy épp a halál.

 
A modernizált kis herceg története nem tipikus gyerekfilm. Már az animációs film elején láthatjuk, ahogy a rendező pazarul szembeállítja egymással a korunkban uralkodó két szélsőséges emberi létet. Egyik végletet az édesanya képviseli, akinek nincs élete, hisz be van osztva az ideje: állandóan dolgozik a megélhetést biztosító anyagiakért. Nem ér rá emberi kapcsolatokat kiépíteni és nincs is szüksége barátokra. Úgy gondolja, hogy a mese és a játék teljesen felesleges dolog, helyette inkább állandóan tanulni kell, hisz ezáltal lehet csak előbbre jutni és érvényesülni a mai világban. A másik végletet pedig a szomszéd bácsi képviseli, aki bohókásan folyton álmodozik, meséket sző, nem akar senkinek megfelelni, nem foglalkozik a világi törvényekkel és szabályokkal.
A kislány a két végletet látva kezdi el olvasni A kis herceg történetét, miközben Exupéry rajzainak megelevenedésével átlépünk egy másik világba. A kerettörténet 3D-s animációban elmesélt képei helyett a herceg története megejtően gyönyörű, stop motion technikával felvett papír animációban kerül bemutatásra. Ezzel a megoldással az utóbbi évek egyik legkülönlegesebb vizuális megvalósítását láthatjuk a vásznon.
 
A rendező a könyv története után továbbgondolja Saint-Exupéry meséjét – így beleláthatunk a herceg jövőjébe is. Láthatjuk az eltűnt, boldog gyermekkor nosztalgiáját, a magányos felnőtt léttel elvesztett illúziókat. A legnagyobb gond, hogy felnőve elfelejtjük, milyen is volt gyereknek lenni: játszani, álmodozni és feltétel nélkül szeretni a másikat, figyelni a másikra, mosolyogni akkor is, ha rossz napunk van.

A filmet nézve számos gondolat elevenedik meg előttünk: Ne maradjunk örökre gyerekek! Merjünk felnőni, viszont legyen egy gyermeki énünk és ne felejtsünk! Merjünk nagyot álmodni, de ne éljünk álomvilágban! Éljünk és lássuk meg a világ jó és örömteli oldalát is! S természetesen: engedjük, hogy a szívünk észrevegye a láthatatlan dolgokat. Hiszen a róka már több mint 70 évvel ezelőtt megmondta: "Jól csak a szívével lát az ember. Ami igazán lényeges, az a szemnek láthatatlan." 

Ajánlja: Boros FerencElérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap