A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2016. szeptember - A kezdő

A kezdő
 
 A kezdő</div>
					<div>
						(2015) on IMDb
DVD 4664

Nancy Meyers tapasztalt író és rendező. Történeteinek középpontjában többnyire a nők és az őket érintő problémák állnak, (Mi kell a nőnek?, Egyszerűen bonyolult, Holiday, Minden végzet nehéz) melyeket könnyed humorral szór meg, ezáltal teszi mindenki számára fogyaszthatóvá, élvezhetővé. A kezdők című legújabb filmjében a generációk közti különbségek kerülnek az előtérbe.
 
Ben Whittaker (Robert De Niro) nyugdíjas vezérigazgató, özvegy, és nem igazán tud magával és sok szabadidejével mit kezdeni. Egy igazán izgő-mozgó típus, így jól jön neki, amikor egy ruházati start-up online webshop senior - 65 év feletti - gyakornokokat keres. Ben, hogy újra hasznosnak érezhesse magát, beadja a videó életrajzát. A munkafelvétel sikerül, és egyből a cég alapító/tulajdonos vezéréhez, Jules-hoz (Anne Hathaway) kerül.
Ben kezdetben kissé esetlen a számára túl modern környezetben és technikai eszközök gyűrűjében, de szorgalmas, mindenkivel kedves, segítőkész, így a munkatársai is hamar megkedvelik. Csak akkor ad tanácsot, ha kérik, senkit nem oktat ki az üzleti fortélyokkal, alázatosan és kitartóan vár órákig, akár napokig is arra, hogy végre hasznossá tehesse magát.
Főnöke, Jules pedig korunk fiatal, feltörekvő üzletasszonya, akinek helyt kell állnia üzletvezetőként, anyaként és feleségként. Nem egyszerű a kemény munkát, a gyereknevelést és a házaséletet egyensúlyban tartani. Akad is megoldandó probléma bőven.

A rendező kiváló, finom humorral mutatja be a generációk közti különbséget: az öltözködéstől, a viselkedésen át az udvarlási szokásokig, minden egyes poénforrást kihasznál. Még a ruhazsebkendő titkára is fény derül.

 
Robert De Niro és Anne Hathaway párosa lubickol a szerepben. De Niro rutinból játssza a végtelenül előzékeny, érzelmes, segítőkész, együtt érző, kedves, bölcs és alázatos öreg úriembert, aki már mindent tud az életről, amit csak tudni lehet. Ő az, aki változásokat indít el a többi szereplő életében. Hathaway is jól alakítja a túlságosan kötelességtudó, empatikus és teljesítménykényszeres modern anya figuráját, akire iszonyú felelősség hárul, hogy megfeleljen a hármas hivatásnak. A kihívás nehéz, így már előre sejtjük, hogy az életének egyik része sérülni fog. Szereplőink problémái hétköznapiak, életszerűek, őszinték és valósak, így megértjük őket, és könnyen tudunk velük azonosulni.

A kezdő című film megtanítja nekünk, hogy semmi sem lehet fontosabb az életben, mint a személyes emberi kapcsolataink, valamint, hogy igenis van a generációk között megértés, hisz mindenkinek van mit tanulnia a másiktól. Igazán emberi és szerethető alkotás. 

Ajánlja: Boros Ferenc
 

 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap