A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2015. szeptember - Kódjátszma


 
Kódjátszma
 
Nagyon szép és filmre kívánkozó történet Alan Turingé, aki saját maga excentrikusságával épp úgy harcolt, mint a külvilággal. Ő egy született zseni - kiváló matematikus, napjainkban pedig a modern számítógép-tudomány egyik atyjaként tisztelik -, akit minden körülmények között a logika vezérel, magának való, és ha mindez még nem tenné teljesen kívülállóvá, homoszexuális is.

A Kódjátszma egészen a II. világháború rideg hétköznapjaiba repít vissza minket, amikor Alan Turing (Benedict Cumberbatch) a szövetséges hatalmak számára talán legvészterhesebb időszakában tett felbecsülhetetlen fontosságú szolgálatot a briteknek. A németek egy titkos kód, az Enigma segítségével kommunikáltak a II. világháború alatt. Turing angol lángelmékből - tudósok, nyelvészek, sakkbajnokok, matematikusok és hírszerzők - álló csoportjának az volt a feladata, hogy feltörjék ezt a kódot. A teljes titokban zajló műveletről egyébként a hetvenes évekig senki sem tudott. Végül az Enigma megfejésével egy igazi sakkjátszmává formálták át a háborút, amelyben minden lépésnek súlya van.

Turing 1939-1941-es jelene mellett egyszerre bontakozik ki múltja és jövője. A filmkockák apró részletekként libbentik fel a fátylat a gyerekkori szerelem és a megtört felnőttkori érzések titkairól, miközben Turing munkája során fokozatosan halad a felfedezés felé. Ő az egyetlen elme, aki a végsőkig szemben állt a németek feltörhetetlen kódjaival, és egyben ő az a meggyötört ember, aki szemben állt önmagával és a homoszexualitásról alkotott világképpel.

Benedict Cumberbatch fantasztikusan kelti életre Turing megtépázott lelki világát. A kimondatlan érzelmek bizonytalansága és a kutatásai magabiztossága kapcsolódik össze egyetlen testben és lélekben.

A Kódjátszma háborús film, dráma, thriller és persze életrajzi film egyben. Van itt árulás, az etika és a logika szembeállítása a döntések során, hierarchikus emberi viszonyok, gyermekkori sérelmek és nem utolsó sorban elfogadhatatlan szexuális beállítottság. Egy kiválóan ütemezett, letisztult, felesleges jelenetektől mentes adaptációja egy olyan történelmi tettnek, melynek jelentőségét a mai napig nem tudjuk igazán felfogni. 


 
Ajánlja: Boros FerencElérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap