A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2014. szeptember - Mesterdetektív
MESTERDETEKTÍV

 
A Mesterdetektív egy kiváló rendező, Kenneth Branagh (Sok hűhó semmiért, Mary Shelley: Frankenstein, Hamlet) 2007-es filmje Harold Pinter forgatókönyvéből, mely Anthony Shaffer színdarabján alapszik. A történetet kortalansága miatt számtalanszor színpadra állították már, többek között itt Szombathelyen is, ahol Horgas Ádám rendezésében, Jordán Tamás és Kálmánchelyi Zoltán főszereplésével láthatta a Weöres Sándor Színház közönsége.

Az alapmű egy izgalmas kamaradarab, mely két, erkölcsi párbaját vívó férfiról szól. A kezdeti ok pedig nem lehet más, mint a gyengébbik nem képviselője, aki sohasem jelenik meg a vásznon.
A sikeres színpadi műből adaptált filmben Andrew Wyke (Michael Caine) egy hetvenes éveiben járó tehetséges, befutott krimi-író. Legtöbbször egyedül tengeti életét a hatalmas ház kamerákkal körülvett falai között. Egy nap vendég érkezik hozzá: Milo Tindle (Jude Law), a fiatal, munkanélküli színész, aki arra kéri az írót, hogy egyezzen bele a feleségével való válásba. Ekkor az író egy előre jó kitervelt veszélyes és intrikus játékra csábítja őt. Felveti neki a lehetőséget: mi lenne, ha Milo ellopná az emeleti széfben található több milliót érő ékszergyűjteményt: így mindketten jól járnának, hiszen míg Milo biztosítani tudná Maggie jövőjét, addig Andrew jókora biztosítási összeget tudna felmarkolni, s így biztos tudattal engedné el feleségét, aki nem jelentkezne nála a jövőben különféle vagyonmegosztási igényekkel. Ezzel a játék kezdetét veszi.

És nem is akármilyen módon. Mint egy okosan felépített bokszmérkőzés, ahol nem az számít, hogy ki talál először célba, ki mikor üt vissza, hanem az, hogy a végére ki visz be több találatot, és ki marad állva.  Egy idő után háttérbe szorulnak a kezdeti okok - a feleség valamint az ékszerek is - és nem marad más, mint a túlfűtött élő sakkjátszma két királyának csatája.  Egy okos, ravasz, nagyon erős intellektussal megírt kamaradrámát láthatunk, kegyetlen szellemi idegölő párharccal fűszerezve, mindezt három felvonásban tálalva: kezdve a hirtelen komolyra forduló játékkal, az édes bosszún át, a végső drámai és zavarba ejtő lezárással.

A filmben mindkét karakter tökéletesen kitalált, szinte egymás ellenlábasai. Michael Caine tökéletesen hozza a ravasz, megfontolt, de mindvégig számító öregúr jellemét és vele együtt hűvös eleganciáját. Jude Law „gigolo" szerepe remek táptalaj színészi rátermettségének bizonyítására: hol gyenge felszínes megalkuvó, hol pedig őrjöngő gyilkos tekintetű játékosként brillírozik. Mindkét fél zseniális. Ez a film egyik nagy ütőkártyája. A másik pedig a hideg, formalista, szinte már fojtó küzdőtér, - hisz a helyszín végig az író telekamerázott lakása - mely nagyon jó dramaturgiai csatatér egy ilyen volumenű összecsapáshoz. És, hogy ki lesz e vérre menő csata győztese? Nem biztos, hogy az, aki a mérkőzés végén diadalittasan a magasba emelheti a kezét.
Tisztán, következetesen, okosan felépített, fordulatokban bővelkedő intellektuális mozgóképes színmű, melyben csak kapkodjuk a fejünket, a frappánsan megírt párbeszédek, a csodálatos képek, a színészi játék és a lágy aláfestő zene folytán. Bátran ajánlom mindenkinek.
 
Boros Ferenc
 
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Vas Megyei Irodalmi Út
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-06-05 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap