A könyvtárosság etikai kódexe Hasznos linkek E-könyvtárak Virtuális könyvtárak RSS Vaklap AA
Kezdőlap Impresszum Kapcsolatfelvétel
Keresés a könyvtár katalógusában - OPAC
Vasi Digitális Könyvtár
Oktatási célú digitális tartalmak
Vasi Könyvtári Portál
Fiókkönyvtáraink
Elismeréseink
Könyvtárunkról kisebbségi nyelveken
Partnerkönyvtárak
Fenntartóink, támogatóink
Közérdekű adatok
Pályázataink
KSZR
www.niif.hu
Bejelentkezés
2014. november - Út a vadonba
          ÚT  A VADONBA

„Úttalan vadonban rám tör a kéj;
A magányos part mámorít vadul;
Itt nem zavar senki, csupán a mély
Tengerárnak dörgő dala dúl
Szolga az ember, s a természet úr.”
                                       ( Lord Byron)
 
Egy igaz történet alapján készült fájdalmasan gyönyörű film, mely 2008 óta a felnövekvő generáció kultfilmjévé nőtte ki magát.

 A huszonkét éves, frissdiplomás Christopher McCandless (Emile Hirsch) 1990 nyarán dicsérettel diplomázott az Emory Egyetemen.  Fényes jövő állt előtte, élhette volna az amerikai álmot, ő mégis úgy döntött, hogy maga mögött hagyja addigi kényelmes életét, és nekivág a vadonnak kalandokat keresni. Bankbetétjét jótékony célra adományozta, pénzét elégette, nevet változtatott (Alexander Supertramp), és legtöbb személyes tárgyát eldobva, új életet kezdett, hogy mindeközben megtalálja önmagát, és saját (fel)szabadulását. Stoppal bejárta Észak-Amerikát, embert próbáló, kivételes élményeket keresett. Útja során saját bőrén tapasztalta meg, élte át, mi az otthontalanság, az éhezés, a fázás. Új világnézeteket, embereket ismert meg, akik döntő hatással voltak gondolkodására, és akik életét ő is megváltoztatta.  A megtapasztalások láncreakcióiban ő maga is változik, kedvenc könyveivel, egy puskával és egy zsák rizzsel fölszerelkezve elindult északra, az alaszkai vadonba, hogy megkíséreljen csak magára támaszkodva élni.

Hős kalandor, naiv idealista vagy thoreau-i lázadó volt ez a fiú? Mi vezérelte: csillapíthatatlan kalandvágy vagy önpusztító szándék? Felelőtlen volt, vagy előre nem látott körülményeknek esett áldozatul?  Az ő igaz történetét meséli el az Út a vadonba című film, amelyet a zseniális színész, Sean Penn rendezett Jon Krakauer azonos című oknyomozó dokumentarista regénye alapján. A történet mellett a tájak, a háttérzene, s az egész filmnek a hangulata magával ragadó, elgondolkodtató és felejthetetlen élmény.

Szabadság, öncélú száműzetés, makacsság, mindennek a felrúgása, filozófia sorok, boldogság és az igazságkeresés útja ez. De mit teszel, ha elhatalmasodik a hiábavalóság, a reményvesztettség érzése?  Ha már nincs hova menekülni, ha későn jössz rá az elkövetett hibákra, akkor látod be igazán, hogy a boldogság csak akkor igazi, ha meg van osztva másokkal is…

Sean Penn eddigi legjobb filmje lassú, melankolikus és elgondolkodtató naturális eposz egy fiatal srác önkéntes száműzetéséről. Az alkotásban varázslatos természeti képekkel illusztrált (operatőr: Eric Gautier), megejtő helyzetekkel találkozunk, melyet Eddie Vedder zenéje (http://www.youtube.com/watch?v=ouANEo2w0Pg) csak tovább fokoz, végül pedig Emile Hirsch, valamint a jól eltalált mellékszereplők játéka helyezik a koronát a film elképzelt fejére.

A film és az alapjául szolgáló dokumentumregény megtalálható a Berzsenyi Dániel Könyvtárban.

http://www.youtube.com/watch?v=taFaFEuwHLQ
Boros Ferenc
 


Elérhetőségek
Nyitvatartás
Új könyvek
Rólunk írták
Archívum
Keresés a honlapon
Szavazás
Ön szerint szükség van a házi kölcsönzésre?
Igen, mert sok az otthonából nehezen kimozduló idős vagy fogyatékkal élő ember, akinek fontos az olvasás, a kultúra.
Igen, mert az ellátottak így nem csak könyvet/filmet/ zenét kapnak havi rendszerességgel, hanem figyelmet, jó szót is.
Igen, mert a családtagoknak erre már nem biztos, hogy marad ideje, energiája.
Nem, mert a családtagok erről tudnak gondoskodni.
Nem, mert a lakásba nem szívesen engedünk be "idegent".
Nem, mert elegendő szórakozás a televízió és a rádió.
 
 
 
 
Legyen a kezdőlapom | Hozzáadás a kedvencekhez | Impresszum | Kapcsolatfelvétel Copyright © 1997-2008. Berzsenyi Dániel Könyvtár. Minden jog fenntartva.
Utolsó frissítés dátuma: 2020-12-01 www.ysolutions.hu
 
 
Kezdőlap